Academy / 22 mei 2023

Afgelopen vrijdag vond er in het GS Staalwerken Stadion een voetbalwedstrijd plaats tussen stafleden van de Helmond Sport Academy en personeelsleden van AAE. Onderstaand een sfeerverslag, de video https://www.youtube.com/watch?v=ULphdDKJBHk is een meer serieuzere terugblik op deze wedstrijd tegen de hoofdsponsor van de Helmond Sport Academy.

Waar de begeleidingsstaf van de Academy zich normaliter volledig richt op het ontwikkelen van de jeugd- spelers en teams, waren er in de afgelopen weken voorafgaand aan deze wedstrijd totaal andere geluiden te horen. Plotseling ging het in de whatsapp-groep niet meer over de individuele vaardigheden van de jeugdspelers, maar over (vermeende) voetbalkwaliteiten van de trainers, assistent-trainers, keepertrainers, performance coaches, elftalbegeleiders etc. zélf. Ook het bord dat in de trainersruimte hangt, werd volledig benut om allerlei tactische varianten visueel te maken.

AAE5.JPG

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar na een halve minuut stond de Academy al op een 0-1 achterstand. Een voorzet van rechts werd niet verdedigd, en vervolgens bij de tweede paal fraai ingeschoten. Ruud Kaiser, trainer van dit gelegenheidselftal, had na afloop een plausibele verklaring: “We zijn te veel met onszelf bezig geweest, en hebben zodoende verzuimd om deze tegenstander goed te analyseren. De snelheid van hun rechtsbuiten hebben we daardoor niet goed ingeschat”.
Niet alleen op voetballend gebied werd er niet adequaat gereageerd, dat gold ook voor het social mediateam dat geacht werd om deze wedstrijd te coveren. Op het moment dat deze magnifieke treffer in de touwen vloog, vloog de drone (bedoeld voor het maken van wedstrijdbeelden) namelijk nog niet.

Werk aan de winkel dus voor Helmond Sport, zowel binnen als buiten de lijnen. Het social media herstelde zich het snelste, de tweede treffer (die ook op naam kwam van AAE…) werd feilloos op de camera vastgelegd. Al snel na deze 0-2 achterstand wisselde Ruud Kaiser een aantal spelers.
Een tactische omzetting om het tij te keren? “Nee, een aantal van mijn spelers zaten er binnen het kwartier al helemaal doorheen. Wisselen was dus bittere noodzaak”.
Hoe dan ook, zijn team boog deze achterstand nog voor de rust (er werd 2x30 minuten gespeeld) om. Assistent-trainer Ruben Paulusse en tweemaal Roel van Mook (fysiek trainer) zorgden voor de 3-2 ruststand. Onder de rust werd doelman Eric Huigen (keeperstrainer) gewisseld voor Daan van der Burgt. Laatstgenoemde werd al na een goede minuut, ver voor zijn goal staand, vanaf grote afstand gepasseerd. Had Ruud Kaiser spijt van deze wissel? “Nee, in balbezit moet je als keeper altijd wat verder naar voren komen. Dat we de bal weer zo snel kwijtraakten, was niet te voorzien”.

AAE3.JPG

Net nadat een kopbal van Koen Coolen (trainer O13) nog op de doellijn werd gekeerd, trof een kopbal van Roel van Mook wel doel (4-3). De gasten kwamen door twee fraaie treffers echter weer op voorsprong (4-5), maar moesten toezien hoe Helmond Sport in de slotfase aan het langste eind trok. Hoofd Opleidingen Nyron Wau gaf, zoals het hoort voor iemand in zijn functie, het goede voorbeeld (5-5). Daarna werd de wedstrijd beslist door Roel van Mook (zijn vierde treffer, 6-5) en fysiotherapeut Kevin Geerts (7-5).

Normaliter worden er in verslagen van wedstrijden van de Academy geen doelpuntenmakers van tegenstanders gepubliceerd, maar voor hoofdsponsor AAE maken we om begrijpelijke redenen graag een uitzondering. Y. Moreno Guerrero, T. van Elst (2x), J. Zwitserlood en “Appie” Yahia (oud eerste elftalspeler van Helmond Sport) zorgden allen voor prachtige treffers!