Academy / 01 juni 2023

Frank Ketelaars is de nieuwe hoofdtrainer van Helmond Sport O13. De 27-jarige Gemertenaar was afgelopen seizoen nog assistent-trainer van de O14.

Naast zijn taken op het voetbaltechnische vlak heeft Frank Ketelaars nog een andere functie, namelijk die van onderwijs coördinator. Daarbij fungeert hij als de ‘linking pin’ tussen Helmond Sport en de scholen behorende tot de OMO Scholengroep Helmond (Dr. Knippenbergcollege, Vakcollege Helmond en Praktijkschool Helmond) die het mogelijk maken dat trainings- en schooltijden maximaal op elkaar worden afgestemd. “Daar waar er frictie is tussen het trainings- en schoolrooster overleg ik met alle betrokkenen om te kijken wat de beste oplossing is. Het bewaken van de balans tussen voetbal en studie staat hierbij altijd voorop. Wat ik erg goed vind aan de huidige constructie is dat we onze jeugdspelers de kans geven om samen met ‘reguliere’ leerlingen de lessen te volgen. Hoog aangeschreven jeugdopleidingen zoals Ajax kiezen ervoor om onderwijs op maat aan te bieden voor uitsluitend hun eigen spelers, maar de contacten met ‘niet-voetballers’ lijken mij erg waardevol voor hun toekomst in de maatschappij”.

Over ‘maatschappij’ gesproken, Frank Ketelaars heeft zelf de lerarenopleiding maatschappijleer op de Fontys gevolgd. Tijdens zijn stage in 2018-2019 op het Dr. Knippenbergcollege kwam hij in contact met het toenmalige Hoofd Jeugdopleidingen Nick Bronzwaer, die tevens de onderwijs coördinator was. “Uit de ervaringen die ik toen opdeed, leek het me al een mooi vooruitzicht om zowel jeugdtrainer te worden bij Helmond Sport alsmede een rol te spelen in de studiebegeleiding”. Vorig jaar werd die ambitie bereikt. Glenda van Lieshout (de toenmalige onderwijs coördinator) koos voor een fulltimebaan als assistent-trainer bij de vrouwen van Fortuna Sittard, de netwerkcontacten met Frank Ketelaars vormden de basis voor zijn overgang. Daarmee kwam tevens een eind aan een lange periode (acht jaar) in de jeugdopleiding van vv Gemert.
Naast jeugdtrainer was/is Frank Ketelaars ook voetballer bij de zwart-witten. “Weliswaar heb ik nooit op hoog (BVO) niveau gespeeld, maar uit mijn periode als jeugdspeler heb ik wel zaken opgestoken. Net zo goed als ik toen herkende dat bij sommigen de motivatie ontbrak om er alles uit te halen, merk ik dat nu als trainer ook”.

Komend seizoen wordt hij de eindverantwoordelijke om daar tegenop te treden, waar hij afgelopen jaar de assistent-rol vervulde. “Het was de eerste keer dat ik deze rol vervulde. Met Bram van Wijk had ik het prima getroffen, een niet-autoritaire hoofdtrainer die veel aan mij overliet. Zo heb ik de laatste competitiewedstrijden en op een toernooi in Lierse zelf de rol van hoofdtrainer mogen overnemen”.
Hoofdtrainer én onderwijs coördinator, Frank Ketelaars is blij dat hij vanaf nu fulltime voor Helmond Sport werkzaam is. “Wat mij betreft blijft dat de komende jaren ook zo. Naast het behalen van het ‘UEFA Youth B’ diploma, wil me richten op het faciliteren van een unieke dagopleiding waar spelers zich optimaal kunnen ontwikkelen als voetballer, leerling en mens. En wat het ook bijzonder maakt, mijn vader Toine was tussen 2010 en 2012 bestuurslid bij Helmond Sport o.a. belast met jeugdzaken…”