Academy / 02 december 2022

De O14 nam onlangs deel aan een internationaal toernooi in Spanje. Lees hieronder het (reis-)verslag:

Helmond Sport O14 verzamelde op woensdag ochtend al om 8.20 op Eindhoven Airport voor de vlucht richting Barcelona. De Surf Cup International wordt voor de tweede keer op rij gehouden in Salou met een enorm deelnemersveld met clubs als PSG, FC Barcelona, Olympique Lyon en CF Flamengo. De zestien spelers en zes stafleden waren er klaar voor. Na een vlucht van twee uur en een bustrip van nog een uurtje kwam de groep aan in Cambrils Park Sport Village. De eerste dag werd vooral besteed aan het groepsgevoel en settelen. Vroeg naar bed wegens het drukke schema van de donderdag.
Die dag begon vroeg met een ontbijt om 7.30 om vervolgens om 8.30 op het trainingsveld te staan. Na kennis gemaakt te hebben met veld, ballen en temperaturen was Helmond zo klaar als mogelijk voor een enorm zware poule met tegenstanders RCD Espanyol, Fundació Futbol Base Reus, FC Shelbourne en Valencia CF.

Na de lunch en huiswerkklas (zodat de spelers zich kunnen voorbereiden voor de toetsweek) was het tijd om richting het sportpark te gaan voor de ontmoeting met Fundació Futbol Base Reus, een sterk, snel en technisch team. De O14 heeft een goede les uit de wedstrijd (0-3 nederlaag) kunnen halen door te weten wat er van hen verwacht wordt op dit niveau. Na de wedstrijd een herstelmaaltijd en snel naar bed voor de belangrijke dag: de wedstrijden tegen Espanyol en FC Shelbourne. Na het ontbijt stond al erg vroeg de bus klaar om te vertrekken richting het sportpark. De wedstrijd tegen de sterke tegenstander uit de Spaanse hoogste divisie bleek een van de wedstrijden te zijn waar de spelers konden laten zien wat ze hebben geleerd van de laatste wedstrijd. Na een fantastische eerste helft en een aantal katachtige saves van beide keepers, kwam Espanyol er in de tweede helft toch doorheen (0-4 nederlaag). Niet het gedroomde resultaat maar wel erg veel progressie in het spel qua tempo, organisatie en werklust.

Na de wedstrijd was er kort rust waarin de spelers met een herstelmaaltijd waren de boys klaar voor de belangrijke wedstrijd tegen FC Shelbourne, een outsider voor de titel in de Ierse competitie. Na een fantastisch energiek begin kwam Helmond op voorsprong door Tuzairo Obia. Helaas kwam de Ierse ploeg snel terug op gelijke hoogte na een (discutabele) penalty. De tweede helft liet Helmond het afweten. Na kansen over en weer was het de ploeg uit Dublin op voorsprong na een goede voorzet. Een teleurstellende 1-2 uitslag was de reden om met de gehele ploeg bij elkaar te komen om samen te kijken naar hoe ze als ploeg nog beter kunnen functioneren. Na harde woorden was het tijd voor afleiding. Samen met de ouders is er samen in de Blue Monkey, gelegen in Salou, gekeken naar de wedstrijd Nederland-Equador. Niet het gedroomde resultaat, maar wel fijn voor de spelers om even een moment met de ouders te hebben. Na de wedstrijd nog even eten en leren voor de toetsen vroeg naar bed voor de alles beslissende ronde tegen Valencia CF. Bij winst weet Helmond zich alsnog te plaatsen voor de laatste acht!

Vroeg in de bus was het tijd voor de alles beslissende wedstrijd tegen de Spaanse grootmacht. Op papier is de Academy van Valencia een van de grootste van Spanje met meerdere locaties door heel Europa. De wedstrijd stond onder hoogspanning, maar dit was na het eerste fluitconcert totaal niet zichtbaar. Al binnen twee minuten kwam de O14 op voorsprong door Loek Swinkels die de bal in de verre hoek legt uit de goede voorzet. Ook in deze wedstrijd kreeg Helmond een penalty tegen voor een vermeende handsbal. De bal werd nog aangetikt door de doelwachter maar deze kon de gelijkmaker niet voorkomen. Veel strijd en goede combinaties lijden meerdere kansen van Helmond in maar de beloning blijft nog uit.

De tweede helft laat Helmond zien dat ze een team zijn dat voor elkaar wil werken, knokken en de bal gunt. Na nog een aantal kansen komt er uiteindelijk een corner uit. Deze wordt knap ingebracht door Dani van Hout. Via het hoofd van een speler van de club waar onder andere Isco en Ferran Torres groot zijn geworden, belandt de bal in het doel en pakt Helmond wederom de voorsprong (2-1) met nog zeven minuten op de klok. Zonder echt gevaarlijke momenten tegen te krijgen trekt Helmond de wedstrijd naar zich toe en fluit de (vrouwelijke) scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd! Een positieve stimulans die de groep goed kan gebruiken in voorbereiding op de volgende wedstrijd die nog dezelfde avond wordt afgewerkt. Na een ontspannen middagprogramma met lunch, schoolwerk en rust gaat Helmond richting het stadion waar het sterke Brondby IF op hen wacht.

Deze tegenstander is een oude bekende voor het team omdat deze afgelopen jaar de tegenstander was op het toernooi in Hannover. De zevenvoudige kampioen van Denemarken was dan ook wel degelijk de topfavoriet voor dit affiche en zelfs het toernooi. De eerste helft is het spelbeeld vooral tegenhouden voor de Helmondse ploeg die na een aantal kansen dan toch de 1-0 tegen krijgt uit een corner. Na wat speldenprikjes komt er dan toch een grote kans voor de Helmonders waar Milan Stawinski de lat weet te raken. In de rust wordt er gesproken over meerdere scenario’s en een aanvalsplan besproken. De tweede helft bleek de Deense topclub dan toch echt een maatje te groot (4-0 nederlaag). Met veel trots van het publiek en de staf eindigt het sportieve avontuur van de O14 hier.

De zondag heeft de groep gebruikt voor het ontbijten, de koffers klaarmaken en het bekijken van de finale waar groepshoofd Espanyol het opnam tegen Brondby. Na een spannende wedstrijd, die eindigde in 1-1, trok de ploeg uit Barcelona aan het langste eind in een lange, zenuwslopende penalty-serie.
Een mooie afsluiting van de trip naar Spanje die de O14 mooie lessen, ervaringen en resultaten opleverde.