Academy / 17 mei 2022

Helmond Sport O14 wacht a.s. zaterdag in Kerkrade een bijzondere afsluiting van de voorjaarscompetitie, koploper Roda JC is bij een overwinning zeker van het kampioenschap. Maar bij een Helmondse zege op Sportpark Kaalheide kán de titel naar het team van Bram van Wijk gaan, voorwaarde is dan wel dat FC Eindhoven niet wint van FC Den Bosch.

De ontwikkeling die de O14 heeft meegemaakt is bijzonder te noemen, in de eerste maanden van het seizoen bleven de resultaten namelijk uit. Bram van Wijk hierover: “Een aantal zaken zijn lopende het seizoen flink veranderd. Allereerst de mindset van de spelers: waar ze in het begin vooral bezig waren met ‘regels’ is gaandeweg de omslag gekomen naar ‘inhoud’. Het besef dat je je als individu alleen maar kunt ontwikkelen als je dat samen met je groep doet.”

Ook het veelvuldig spelen van extra (oefen-)wedstrijden leverde veel profijt op. “We hadden te maken met een groep spelers die afgelopen seizoen wegens de corona-maatregelen weinig speelminuten in de benen had.  Door de vele doordeweekse oefenwedstrijden is dat nu gecompenseerd. Het heeft er tevens voor gezorgd dat de compléte groep aan het spelen kwam, in competitiewedstrijden kies je uiteraard voor je sterkste elf. De recente 5-2 zege op FC Den Bosch is daar een goed voorbeeld van, ondanks het gemis van maar liefst vijf spelers waren we in staat om een heel hoog niveau te halen. Niet dat ik daardoor volledig was verrast, ook op de training zag ik dat al terug. Mijn assistent Jeffrey van Gool heeft daar met zijn gevarieerde trainingsvormen een belangrijke rol in gespeeld, naast zijn sterke pedagogische kwaliteiten.”

Het aanpassen van het systeem zorgde eveneens voor verbetering. “We zijn afgestapt van 4-3-3, in aanvallend opzicht ligt dat deze spelersgroep minder. In een 4-4-2 formatie komen we makkelijker aan voetballen toe. Ook het recent doorschuiven van spits Elvi Zimuangana uit de O13 heeft gezorgd voor meer aanvallende mogelijkheden.”

Naar de ‘clash’ met zijn oude club Roda JC kijkt Bram van Wijk met vertrouwen uit. “Natuurlijk zorgt een dergelijk kampioensduel voor extra druk, maar die zal toch vooral bij de thuisclub liggen. Afgelopen zaterdag heeft Roda JC al een kans op het kampioenschap laten liggen, door een 4-5 nederlaag tegen FC Eindhoven. We gaan er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen, uitgaande van onze eigen kracht en strijdend met de Helmondse mentaliteit.”

De stand aan kop (tussen haakjes het doelsaldo):

1. Roda JC  5-10  (+2)
2. FC Eindhoven  5-9  (+2)
3. Helmond Sport  5-7  (+6)
4. FC Den Bosch  5-7  (-2).

Resterende wedstrijden a.s. zaterdag:

11.00h: Roda JC – Helmond Sport
11.45h: FC Eindhoven – FC Den Bosch.