Academy / 11 mei 2022

De Helmond Sport Academy groeit in rap tempo uit tot een volwaardige jeugdopleiding. Niet alleen wordt er met de O18 een extra jeugdteam toegevoegd, ook wordt er volop geïnvesteerd in het technisch kader. Marc van de Ven, momenteel hoofdtrainer van de O16, gaat zich volgend seizoen richten op de voetbalinhoudelijke ondersteuning van de complete technische staf.

“Helmond Sport heeft de beschikking over een aantal gediplomeerde én getalenteerde trainers, maar op Bram van Wijk na geldt dat ze, voorafgaand aan hun komst naar Helmond Sport, geen of nauwelijks achtergrond hadden in het betaald voetbal als trainer/coach. De bedoeling is dat ik ga werken volgens het ‘coach-the-coach’ principe. Voor al het voetbaltechnisch kader (hoofdtrainers, assistent-trainers en keeperstrainers) wordt maatwerk aangeboden teneinde de persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Daarbij wil ik mijn in de afgelopen tien jaar opgedane ervaring bij de jeugdopleidingen van PSV, FC Den Bosch en RKC Waalwijk gebruiken, én mijn expertise uit mijn huidige parttimejob bij de KNVB als docent.”

Tevens gaat Van de Ven gaat zich bij Helmond Sport bezighouden met de individuele begeleiding van de zgn. toptalenten. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de vijf spelers uit de O16 die onlangs een contract ondertekenden (Tarik Essakkati, Aassim Farah, Julian Geerts, Stan Bouwens en Jayden Davelaar), uit élk jeugdteam zal voor de meest getalenteerde spelers een persoonlijk ontwikkelingsplan worden opgesteld en bewaakt. Ronald Hikspoors, de huidige hoofdtrainer van de O15, zal daarbij op het trainingsveld verantwoordelijk worden voor de uitvoering van dit plan. 

Ook in de scouting van talent gaat Marc van de Ven een rol spelen. In de leeftijdsgroep behorend bij de O14 t/m O18 gaat hij samen met zijn scouts op zoek naar zgn. ‘zij-instromers’. Het gaat hier om regionaal talent dat op jongere leeftijd niet is geselecteerd, maar zich vervolgens zodanig hebben ontwikkeld bij hun (amateur-)club dat ze alsnog kunnen aansluiten in de Academy. "We hebben inmiddels in de O14, O15 en O16 al uitstekende voorbeelden van spelers die later zijn ingestroomd, en door de juiste coaching en begeleiding in sneltreinvaart zich hebben ontwikkeld tot de beteren van hun lichting. Aan ons de taak om meer van deze talentvolle ''laatrijpers' te ontdekken op de regionale velden. Ik heb daar concrete ​ideeën en plannen voor, die door onze enthousiaste scouts in het werkgebied tot uiting gaan worden gebracht."

Hoofd Jeugdopleiding Nyron Wau is erg verheugd over de aanstelling van Marc van de Ven in deze functies. "Dat we in staat zijn om op deze manier te investeren in de kwaliteit van de Academy, laat zien dat de jeugdopleiding wordt gezien als een pijler binnen Onze Club. Deze stap gaat zeker helpen in de onlangs door de club gelanceerde doelstelling om in een 28-koppige eerste selectie tenminste tien zelfopgeleide spelers te hebben.".