Helmond Sport / 26 januari 2023

Helmond Sport ontvangt vrijdagavond in het GS Staalwerken Stadion Jong Ajax. Het Amsterdamse beloftenteam presteert dit seizoen overeenkomstig met het eerste elftal, oftewel onder verwachting. De huidige vijftiende plaats steekt wat schril af tegen de zevende plaats in de eindrangschikking van afgelopen seizoen, en al helemaal met het kampioenschap in de eerste divisie in 2018. Nu is de ranglijst uiteraard niet het hoogste doel voor trainer John Heitinga, dat is namelijk het afleveren van spelers voor het eerste elftal. De doorbraak van buitenlandse talenten is de laatste jaren behoorlijk tot stilstand gekomen, de pareltjes in de kweekvijver hebben een Nederlands paspoort. De pas zestienjarige Jorrel Hato timmert op dit moment het meest aan de weg. In november maakte deze linksbenige verdediger zijn debuut met een invalbeurt uit tegen FC Dordrecht, inmiddels heeft hij al zes basisplaatsen achter zijn naam staan.

Hato was ten tijde van de ontmoeting eerder dit seizoen tegen Jong Ajax (0-1 winst door een treffer van Elmo Lieftink) nog onderdeel van Ajax O18. In deze wedstrijd viel aan Amsterdamse zijde de zeventienjarige Silvano Vos het meeste op. De geboren Amsterdammer stond toen opgesteld als rechtsback, maar speelde de laatste acht (van zijn in totaal veertig KKD-wedstrijden) als verdedigende middenvelder.

Topscorer bij Jong Ajax is Christian Rasmussen, de twintigjarige Deen scoorde (net zoals Martijn Kaars) acht keer. In 2019 werd de linksbenige spits voor enkele miljoenen uit de jeugd van FC Nordsjaelland gehaald, maar tot een doorbraak naar het eerste elftal is het niet gekomen.