Helmond Sport / 11 januari 2023

Voor Helmond Sport staat a.s. vrijdag de eerste thuiswedstrijd van 2023 op het programma, meteen ook het begin van de tweede seizoenshelft. De seizoenouverture in Breda ging nipt met 1-0 verloren, aan de laatste thuiswedstrijd tegen de geel-zwarten bewaart Helmond Sport betere herinneringen. Vorig seizoen werd er met 4-0 gewonnen van NAC, opvallend genoeg hebben alle doelpuntenmakers (Thomas Beekman, Dylan Seys, Boyd Reith en Jellert Van Landschoot) Onze Club inmiddels verlaten.

De grootste zege ooit op NAC Breda (6-1) dateert uit het seizoen 1982/1983, het was de enige keer dat deze Brabantse derby in de eredivisie plaats vond. Dat alle doelpuntenmakers van toen (Hans Meeuwsen, Johan van der Hooft, Erwin Cramer en Gerrie Dijkstra, de laatste twee ieder tweemaal) ook niet meer actief zijn bij Helmond Sport is minder verbazingwekkend.

NAC degradeerde dat jaar uit de eredivisie, en deed dat in 1985, 1999, 2015 en 2019 nogmaals. Het is nu het vierde seizoen op rij dat NAC probeert om terug te keren op het hoogste niveau, maar tegenvallende prestaties resulteerden tijdens de winterstop in een trainerswissel. Robert Molenaar is nu (tijdelijk) opgevolgd door zijn assistent Ton Lokhoff, die overigens ook een rol heeft (en had) in de samenstelling van de selectie. In die selectie is Odysseus Velanas de enige speler met een HS-verleden, hij was overigens de matchwinnaar in de al genoemde 1-0 nederlaag bij NAC eerder dit seizoen. Deze Griekse aanvallende middenvelder/linksbuiten scoorde inmiddels al zeven maal, dat is er één minder dan clubtopscorer Kaj de Rooij die in diezelfde wedstrijd voortijdig het veld moest verlaten wegens twee gele kaarten.