Maatschappelijk / 19 december 2014

Leerlingen Playing for Success Helmond op bezoek bij Vlisco

Wat Vlisco doet? “Het is een bedrijf. Ze doen er iets met kleding. Mooie kleding.” Ontwapenende antwoorden van vijf jonge bezoekers van Vlisco in Helmond, op de vraag van Rolf van der Gaast. Op 16 december organiseerde de Werkgroep Maatschappelijk Sponsorschap Helmond Sport een leuke, leerzame middag voor leerlingen van het educatieve programma 'Playing for Success', waarbij moeilijk lerende kinderen in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar op een speelse wijze bij Helmond Sport bezig zijn met ICT, rekenen, taal en sociale vaardigheden. Een pilot: volgens Rolf kunnen we in de toekomst vaker onze deuren openen voor deze doelgroep, net zoals andere organisaties in de regio dat zouden moeten doen. “Laten wij als maatschappelijk hoofdsponsor de toon zetten.”

In tien weken weken gegroeid
De 11-jarige Akram vertelde onlangs zijn verhaal in de Business Club bij de voetbalvereniging. De verlegen jongen had in tien weken veel aan zelfvertrouwen gewonnen: een absolute winst voor hem en Playing for Success. Rolf besloot bij die bijeenkomst om eens leerlingen uit te nodigen: een bezoek aan een bedrijf laat kinderen de zingeving van leren zien. Je zit op school omdat je dan in de toekomst een leuk, interessant beroep kunt uitoefenen. Het werkt motiverend. Naast Akram waren ook Nienke (“Ik moet beter voor mezelf leren opkomen”), Edgar (“Ik wil beter leren samenwerken”), Thomas (“Ik moet rustiger leren zijn en blijven”) en Sander (“Ik wil me beter kunnen concentreren”) op de uitnodiging ingegaan. Wie weet heeft de leuke middag ze warmgemaakt voor een carrière bij ons, al liggen de ambities op dit moment ergens anders – van architect tot keeper bij Real Madrid.

Rondleiding maakt indruk
Na een korte inleiding werd een oude uitzending van het Klokhuis getoond: in 1999 bezocht het bekende kinderprogramma de fabriek in Helmond. Onder anderen ontwerpster Marjan de Groot kwam hierin aan het woord; de kinderen zouden haar een uur later ontmoeten. Nog voor de eindtune was ingezet staken er al drie vingers in de lucht: de kinderen waren onder de indruk. Collega Simone Gruyters verzorgde erna de rondleiding. De leerlingen bezochten achtereenvolgens het laboratorium, de ontwerpafdeling en de toonkamer. Het kijkje in de keuken zou uiteindelijk het hoogtepunt blijken. De testomgeving in het lab viel in de smaak, net als de kleurrijke dessins van de designers en de grote ‘bibliotheek aan stoffen’. Bij ‘si tu sors, je sors’, het dessin met de uitvliegende vogels, werd heel wijs opgemerkt dat het doek over vrijheid gaat. “Zo’n slimme beschouwing hoor ik niet vaak”, lachtte Simone. Na het bezoek aan de afdelingen gingen de kinderen aan de slag met het ontwerpen van hun eigen dessins.

Partnership Vlisco Group cruciaal
Toen Vlisco besloot de lokale profvoetbalclub maatschappelijk te sponsoren, werd afgesproken dat de investering voornamelijk ten goede zou komen aan Playing for Success. “Door sociaal-emotionele problemen zitten deze leerlingen minder goed in hun vel, waardoor ze onderpresteren”, legde docente Nicky Manders uit. “Onze aanvulling op het gangbare onderwijs helpt echt. Die tien weken bij ons maken een wereld van verschil. De betrokkenheid van een partner als Vlisco is cruciaal. De leerlingen hadden hier nu anders niet zo gezeten.  Dit is leuk en leerzaam, het smaakt naar meer. De kinderen hangen aan de lippen: zo heb ik ze nog nooit gezien.”