14 april 2023
FC Den Bosch 1-2 Helmond Sport
Stadion De Vliert

Helmond Sport wint in Den Bosch

Helmond Sport heeft vanavond zijn eerste uitzege onder leiding van Bob Peeters behaald, in een overigens erg matige wedstrijd werd FC Den Bosch met 1-2 verslagen.

FCDB_uitvak.jpg

Deze Brabantse derby begon nog alleraardigst. Martijn Kaars zette na vier minuten spelen met een vrije trap Wouter van der Steen aan het werk, twee minuten later moest de ex-HS keeper weer handelend optreden na een inzet van Arno Van Keilegom. De huidige Helmondse doelman Mike Havekotte moest even daarna zijn doel uit om de doorgebroken Faris Hammouti te stoppen.

FCDB_vdSteen.jpg

Wouter van der Steen.

Daarna zakte het niveau aan beide kanten ver weg, met een enorm slecht genomen corner van Tomas Kalinauskas als dieptepunt. Deze Litouwer, recent overgenomen van het Engelse Barnsley dat net zoals FC Den Bosch in handen is van de Pacific Media Group, tekende daarna wel voor de assist bij de (onverwachte) Bossche openingstreffer. Linksback Bryan van Hove, vervanger van de geschorste Gabriël Çulhacı en sinds 27 januari weer binnen de lijnen na een langdurige blessure, liet zijn directe tegenstander Ryan Leyten te veel ruimte (25’ ;1-0).
Het leek erop dat dit ook de ruststand zou worden (er gebeurde namelijk vrijwel niets vermeldenswaardig meer in De Vliert), maar in de extra tijd kwam Helmond Sport langszij. De inzet van Jelle Goselink na een voorzet van Martijn Kaars werd geblokt, maar Bram van Vlerken vond met links het net (45’+1 ;1-1).

FCDB_juich1-1.jpgVreugde om de Helmondse gelijkmaker.

Laatstgenoemde zou kort na rust geblesseerd uitvallen, en even later moest ook de andere vleugelverdediger Bryan van Hove het veld verlaten. Met Terzi op rechts en de rechtsbenige Lion op links werd de Helmondse defensie op orde gebracht. Een andere verdediger Mees Kreekels zorgde halverwege de tweede helft met een kopbal voor het eerste Helmondse doelgevaar na de hervatting.

FCDB_VanVlerken.jpgBram van Vlerken verlaat geblesseerd het veld.

Tien minuten later bediende Martijn Kaars (ook vanavond als nummer tien weer enorm beweeglijk) in een uitval de mee opgekomen Emir Terzi. De Duitse rechtsback werd door Dennis Gyamfi in het strafschopgebied vol op zijn enkel getrapt, met een penalty tot gevolg. Martijn Kaars scoorde vanaf elf meter zijn elfde treffer van het seizoen (81’ ;1-2).

FCDB_Terzi.jpgEmir Terzi wordt hard onderuit gehaald.

De thuisclub, voor het eerst onder leiding van de 38-jarige Pool met Duitse roots Tomasz Kaczmarek (aan het begin van dit seizoen nog hoofdtrainer van het Poolse Legia Gdansk waarmee hij de tweede voorronde van de Conference League haalde), slaagde er niet in om nog een serieus slotoffensief te lanceren. In de vijf minuten durende extra-tijd gingen er ook nog eens twee voorbij met een blessurebehandeling van doelman Mike Havekotte. Normaliter zou de extra-tijd dan worden opgerekt naar zeven, maar toen Bossche fans na precies vijf minuten met bier begonnen te gooien, blies scheidsrechter Van der Laan meteen voor het einde. De eerste uitzege sinds 12 november jl. was daarmee een feit.

FCDB_Kaars.jpgMartijn Kaars werd de matchwinnaar. 

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken (54’ Emir Terzi), Mees Kreekels, Flor Van den Eynden, Bryan van Hove (62’ Jarno Lion); Lukas Vankerkhoven (72’ Michael Chacon), Elmo Lieftink; Eros Maddy (72’ Peter van Ooijen), Martijn Kaars, Arno Van Keilegom; Jelle Goselink (72’ Jafar Arias).
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Tom Beugelsdijk, David Mistrafović, Wassim Essanoussi, Marcus Scholten, Gaétan Bosiers, Robin Mantel en Ahmed Azmi (keepers).
Afwezig: Gabriël Çulhacı (geschorst), Håkon Lorentzen en Dylan van Diepen.