Helmond Sport / 13 maart 2013

Aanvoerders van Nederland bundelen krachten

(Oud)-aanvoerders uit het betaald- en amateurvoetbal roepen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (ruim 65.000) op hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij kunnen zich vanaf vandaag aansluiten bij de beweging De Aanvoerders via www.deaanvoerders.nl. Ook onze aanvoerder, Daniel Guijo-Velasco heeft zich namens Helmond Sport aangesloten bij dit initiatief. Het initiatief betekent de aftrap van de tweede Meer dan Voetbal Week, het jaarlijkse hoogtepunt van alle maatschappelijke activiteiten die de betaald voetbalclubs gedurende het hele jaar organiseren. 

De Aanvoerders is het positieve tegengeluid op de negatieve incidenten in het voetbal van afgelopen maanden. Deze beweging maakt iedereen in het voetbal bewust dat de kern van het voetbal draait om plezier en respect en dat iedereen hierin een verantwoordelijkheid heeft. Iedereen kan een aanvoerder zijn door goed voorbeeldgedrag te laten zien. Komend weekend staan alle wedstrijden in de Eredivisie en Jupiler League in het teken van De Aanvoerders. Daarnaast ondertekenen profs en amateurs het manifest ‘Door Voetbal Verenigd’.

Ruud Gullit is een van de initiatiefnemers: “Met 33.000 wedstrijden in de week kunnen wij niet voorkomen dat er incidenten plaatsvinden, maar het wordt wel tijd dat we elkaar aanspreken en onze verantwoordelijkheid nemen. De aanvoerder is de aangewezen persoon om dat te doen. Daarom roepen we alle aanvoerders op zich aan te sluiten. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten hun team tot de orde roepen bij een incident. Dat voorbeeldgedrag moet overslaan op de andere ploeggenoten.”