Helmond Sport / 14 januari 2020

Vrijdag 24 januari staat er wederom een Brabantse derby op het programma voor Helmond Sport. Na NAC Breda en FC Eindhoven is nu de FC uit onze provinciehoofdstad de tegenstander. De laatste tien ontmoetingen tegen de blauw-witten in het SolarUnie Stadion leverden vijf zeges, drie nederlagen en twee gelijkspelen op.

De laatste onderlinge confrontatie eerder dit seizoen eindigde eveneens onbeslist. Daar zag het echter in de beginfase niet naar uit, het team van Wil Boessen werd toen onder de voet gelopen door de fanatiek gestarte gastheren. Na precies 89 seconden viel de openingstreffer al, geholpen door een lichte deviatie van de bal door Ferry de Regt vond Ruben Rodrigues het net.
Deze Portugese aanvaller (hij verhuisde op zijn vierde naar Nederland) is momenteel de onbetwiste clubtopscorer met tien treffers. Scoren deed de nu 23-jarige Rodrigues wel vaker in zijn loopbaan, tussen 2015 en 2017 maar liefst 68(!) keer. Het betrof hier twee seizoenen bij Wilhelmina Boys, nadat hij was weggestuurd bij de jeugdopleiding van FC Den Bosch viel de keuze op deze Bestse amateurclub. Via Gemert kwam in de zomer van 2018 zijn terugkeer bij FC Den Bosch, om pas op 22-jarige leeftijd zijn debuut te maken in het betaald voetbal.

Nadat Rodrigues had verzuimd om de voorsprong te vergroten, kwam Helmond Sport langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Guus Joppen zorgde voor de gelijkmaker door ex-Helmond Sport doelman Wouter van der Steen te passeren, in dit gelijke spel kon niet alleen Wil Boessen maar ook zijn Bossche collega Erik van der Ven zich vinden.  De ‘pas’ 35-jarige Schaijkenaar maakte in april 2019 zijn debuut als hoofdcoach in het betaalde voetbal. Sinds 2015 was hij al assistent-trainer bij FC Den Bosch, daarvoor trainer van de Osse amateurclub SV TOP.
Als speler was Erik van der Ven tussen 2004 en 2007 als speler actief voor Helmond Sport. Na de jeugdopleiding bij PSV te hebben doorlopen kwam via het Belgische RC Genk in Helmond zijn doorbraak in het betaalde voetbal. Later kwam hij nog uit voor TOP Oss en FC Emmen.