Helmond Sport / 03 september 2013

Eerste thuiszege op Emmen (5-2)

Helmond Sport heeft zijn eerste thuiszege geboekt van deze competitie, in het Lavans Stadion werd Emmen met 5-2 verslagen. De ploeg van Eric Meijers mag zodoende in amper vier dagen tijd zes punten bijschrijven, goed voor maar liefst twaalf(!) plaatsen stijging in de ranglijst. Deze prachtige statistieken betekenen echter niet dat alle problemen zijn verdwenen, zo moest trainer Meijers vandaag behoorlijk improviseren om zijn achterhoede te kunnen formeren. Door de schorsingen van Weuts en De Regt moesten nu Kazlauskas en Nieskens het centrum van de verdediging bemannen. De rechtsback positie werd ingenomen door Aart Verberne, de Eindhovenaar kwam dit en vorig seizoen nog niet in actie in het eerste elftal.
Het middenveld en voorhoede gaf wel een vertrouwd aanblik, Stanley Elbers tekende al na drie minuten spelen voor het eerste schot op doel. Net voor de aftrap had Elbers overigens wat meer moeite om vanaf het speelveld een bal in de tribune te schieten (geste van sponsor Lavans voor de 2.212 toeschouwers), maar bij zijn tweede poging ging de bal daadwerkelijk het publiek in.   

Datzelfde publiek zag even later dat ook Davy Brouwers twee kansen nodig had om doel te treffen. Na negentien minuten spelen schoot hij na een vrije trap van Kevin Visser vanaf elf meter net naast, zes minuten later mocht hij wederom vanaf deze afstand proberen, maar dan in de vorm van een strafschop. Luis Pedro had namelijk de doorgebroken Koç onregelmentair gestuit (hetgeen de centrale verdediger ook nog een rode kaart kostte), doelman Peter van der Vlag had geen kans tegen het geplaatste schot van de Belg (24' ;1-0).
FC Emmen was nog niet bekomen van deze dubbele tegenslag toen het een goede minuut later weer een tegentreffer moest incasseren. De op links weggestuurde Elbers gaf de bal voor het doel waar bij de tweede paal de naar binnen gekomen Marc Koot klaar stond om de bal binnen te tikken (27' ;2-0).

Het woord 'Vorentscheidung' viel al op de tribunes, maar drie minuten later kwam de spanning in de wedstijd al weer terug. Na een vrije trap kon de volledig vrijstaande verdediger Tim Siekman van dichtbij scoren (30' ;2-1). HS werd echter weer in het zadel geholpen door een andere Drentse verdediger, Said Bakkati maakte een volkomen onnodige overtreding op Brouwers. Volgens scheidsrechter Van den Heuvel was dit binnen het strafschopgebied, maar na afloop waren de meningen daarover sterk verdeeld. Assistent-trainer Mario Verlijsdonk had geen enkele twijfel, Emmen-trainer Joop Gall kon daarentegen met het spugen van zijn gal over deze beslissing niet wachten tot het begin van de persconferentie. Davy Brouwers benutte ook deze penalty (41' ;3-1), het is al zijn vijfde treffer van het seizoen, goed voor een derde plaats in de topscorerslijst van de Jupiler League. 

Het met tien man spelende Emmen wist verbazingwekkend genoeg wederom de spanning terug te brengen in de wedstrijd, een van richting veranderde vrije trap van Shkodran Metaj werd onhoudbaar voor Wouter van der Steen (44' ;3-2). Het zou een voorbode zijn voor de tweede helft, want ook daarin waren de gasten bij een aantal spelhervattingen behoorlijk gevaarlijk. Frank Olijve en Roland Bergkamp (vorig seizoen nog regelmatig in een HS-shirt spelend met Jong VVV/HS) waren dicht bij een gelijkmaker. HS oogde in deze fase niet alleen bij balverlies onzeker, maar ook bij balbezit. Van een gedegen opbouw van achteren uit was nauwelijks sprake, wat met een man meer op het veld toch geen probleem mag zijn. Toch zou trainer Meijers na afloop verklaren dat zijn ploeg bij een 3-2 stand de wedstrijd makkelijk kon uitspelen, maar toen was hij met zijn gedachten al bij de (zeer fraaie) vierde treffer. Sequeira zorgde er met een splijtende pass voor dat Koot vrij voor de keeper verscheen, de Udenaar maakte het stijlvol af (76' ;4-2).

Vijf minuten voor tijd leken de gasten voor de derde keer te scoren uit een spelhervatting, maar de vrije trap van Elson Rosario Almeida ging (ver buiten bereik van doelman Van der Steen) tegen de lat. De (geflatteerde) eindstand werd vervolgens bepaald door invaller Mark Janssen; nadat Koç eerst de laatste verdediger en vervolgens de doelman had gepasseerd, kon de huurling van RKC de bal in het lege doel koppen (87' ;5-2).
Het inmiddels naar de zevende plaats geklommen Helmond Sport reist a.s. zondag af naar Sittard, waar nummer elf Fortuna wacht. De Fortunezen behaalden vandaag overigens in de eigen Trendwork Arena een knappe zege op titelkandidaat Willem II.

Opstelling HS (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Aart Verberne (82' Mark Janssen), Charles Kazlauskas, Dave Nieskens, Gillian Justiana - Kevin Visser, Davy Brouwers, Juanito Sequeira - Marc Koot, Serhat Koç, Stanley Elbers (78' Karim Bridji).
Geel: Bridji (84' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Jeremias Carlos David, Gregory Lammers, Sven van de Kerkhof, Maiky Fecunda en Jamie Watt (keeper).
Geblesseerd: Guijo-Velasco, Siers en Van Geffen.
Geschorst: Weuts en De Regt.      

Foto's: Yazula

Foto onder: Wim van den Broek