Helmond Sport / 15 februari 2013

Gillian Justiana:“Supporters kunnen van mij 100% inzet verwachten”

Gillian Justiana heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkend ‘voetbal CV’. De 21-jarige voetballer speelt al ruim drie jaar mee in de Jupiler League en heeft al twee interlands op zijn naam staan.
In 2011 is hij uitgekomen voor het nationale elftal van Curaçao. Ondanks dat ze zich niet hebben weten te kwalificeren voor het WK, kijkt hij met plezier terug op deze gebeurtenis.
Justiana: “Het feit alleen al dat je hiervoor gevraagd wordt, is fantastisch! Het is erg bijzonder om echt voor een land uit te komen. Alle inwoners leven enorm mee. Je moet je voorstellen dat je door een massa fans al bij het vliegveld wordt opgewacht en dat je onder politiebegeleiding naar het spelershotel wordt gepatrouilleerd. Dat doet iets met je.”
Harde werker
Voor Justiana liggen er echter nog genoeg uitdagingen binnen de Jupiler League en Helmond Sport. De voetballer speelt al twee seizoenen bij de Helmondse club en heeft onlangs voor drie seizoenen bijgetekend. “Supporters kunnen van mij altijd verwachten dat ik me voor de volle 100% inzet. Zeker dit seizoen ga ik ervoor om te promoveren”, vertelt Justiana.

De jonge voetballer kan gezien worden als een harde werker. Hij begon met voetballen toen hij vijf jaar was. Via de amateurclub Be Quick ’28 kwam Justiana op 9-jarige leeftijd bij FC Zwolle (PEC Zwolle) terecht. Het resultaat is dat hij voor deze club twee seizoenen in de Jupiler League heeft gespeeld. “Daarna heb ik de overstap naar Helmond Sport gemaakt. Bij deze club heb ik echt kunnen groeien. Vooral op het fysieke vlak. In Helmond heb ik veel getraind op het geven van lange ballen en het aangaan van duels. Zeker ten opzichte van het eerste speelseizoen bij Helmond Sport, ben ik fysiek sterker geworden.”

Belangrijk om ergens voor te gaan
De weg die Justiana heeft bewandeld voordat hij uiteindelijk bij Helmond Sport terechtkwam, is niet altijd eenvoudig geweest. “Ik heb er zeker vanaf mijn 16e ontzettend hard aan gewerkt om me als  profvoetballer in de kijker te spelen.”
Door deze ervaring weet Justiana hoe belangrijk het is om ergens helemaal voor te gaan.“Veel jonge jongens beseffen vaak niet hoe belangrijk het is om zich ergens voor in te zetten. Dat het afmaken van school bijvoorbeeld heel goed voor je toekomst kan zijn.” Justiana heeft daarom tussen alle trainingen en wedstrijden door ook nog trainings- en techniekdiploma’s behaald. “Die opgedane kennis kan ik natuurlijk ook direct in de wedstrijd toepassen.”
Via Twitter (@GillianJustiana) reageert Justiana geregeld op fans. Hij probeert hen te motiveren om ook ergens voor te gaan.“Ik geef ooit gerust in een van mijn Tweets aan dat huiswerk maken wel helpt om uiteindelijk het beste uit je leven te halen. Het is goed om ook daar mee bezig te zijn.”

3 punten
Vanuit de linksback positie probeert Justiana mede te zorgen voor een solide verdediging. Hij is helemaal gefocust om die drie punten binnen te halen.“Ik wil naast de club en het team ook de fans niet teleurstellen.” Voor hem is het seizoen dan ook niet geslaagd als Helmond Sport niet promoveert naar de Eredivsie. “Ik heb nu maar liefst drie keer in de finale van de Play-Offs in de Jupiler League gestaan, waarvan twee keer voor Helmond Sport. Toen we er de laatste keer wéér zo dichtbij waren en het niet lukte, had ik de tranen in mijn ogen staan.” De voetballer staat daarom helemaal op scherp om het deze keer samen met het team wel voor elkaar te krijgen.

FC Emmen en De Graafschap
Vrijdag 15 februari speelt Helmond Sport tegen FC Emmen. Maandag 18 februari speelt de club de eerder afgelaste wedstrijd tegen De Graafschap.“Net als elke wedstrijd, gaan we voor de winst. We willen het publiek voor ons winnen. Mijn tactiek is om vooral de druk bij de tegenstander op te voeren, door veel naar voren op te komen. Ook zorg ik ervoor om als verdediger steeds de juiste positie in te nemen. Ik verwacht dat we de wedstrijd tegen FC Emmen met 3-0 winnen. Tegen De Graafschap zal het wat lastiger worden omdat zij met een kwaliteitsploeg komen die net gedegradeerd is uit de Eredivisie. Desondanks ben ik ervan overtuigd dat we gaan winnen. Ik zet in op 1-0.”