Helmond Sport / 07 juli 2023

Helmond Sport heeft de Griek Giannis-Fivos Botos overgenomen van AEK Athene. De vijftienvoudige international voor Griekenland-Onder21 heeft een contract getekend voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar.

De 22-jarige Botos is geen onbekende in Nederland, Go Ahead Eagles huurde de aanvallende middenvelder anderhalf seizoen van AEK Athene. In januari 2021 maakte hij zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie, om vier maanden later met de Deventenaren te promoveren naar de eredivisie. In deze periode speelde hij ook tegen Helmond Sport, hij stond in de basis bij de 5-1 zege in een lege Adelaarshorst. In totaal kwam hij 47 maal uit voor ‘Kowet’, waarin hij acht treffers en drie assists voor zijn rekening nam.

Voorafgaand aan deze Nederlandse verhuurperiode had hij negenmaal zijn optreden gemaakt in het eerste elftal van AEK Athene, het betrof hier competitiewedstrijden, bekerduels en een invalbeurt in de Europa League tegen Zorya Lugansk. In december 2018 maakte hij al deel uit van de selectie in het Champions League duel tegen Benfica.

In het afgelopen seizoen werd Botos een half jaar verhuurd aan FC Sheriff Tiraspol. Bij deze Moldavische topclub viel hij o.a. twee keer in bij het Champions League kwalificatieduel (derde ronde) tegen het Tsjechische FC Viktoria Pilsen. Na de winterstop keerde hij terug naar zijn Griekse geboortestad, waar hij in het tweede team (uitkomend in de Super League 2) nog negen wedstrijden speelde.

Botos_is_erbij.jpg

Technisch manager Jurgen Streppel over deze aanwinst: "We zijn er trots op dat Giannis-Fivos Botos voor Onze Club heeft gekozen. Het is een speler die echt bij Helmond Sport past, hij gaat veel energie aan ons spel toevoegen".