Helmond Sport / 14 februari 2021

Helmond Sport speelt dinsdagmiddag om half vijf in het SolarUnie Stadion de inhaalwedstrijd tegen Almere City FC. De zeer ambitieuze Flevolanders staan derde in de Keuken Kampioen Divisie met drie verliespunten minder dan nummer twee De Graafschap, een plek die aan het eind van het seizoen goed is voor rechtstreekse promotie naar de eredivisie.

Het zou de eerste keer zijn in het relatief korte bestaan van Almere City (wat in 2005 onder de naam FC Omniworld zijn intrede deed in het betaald voetbal) dat de stap naar het hoogste niveau wordt gezet. Tien jaar geleden dreigde de club nog roemloos te verdwijnen, de laatste plaats in het seizoen 2010-2011 betekende toen namelijk nog degradatie naar de amateurs. Echter, door het bankroet van RBC Roosendaal kwam er weer een plaatsje vrij. Ook moest in dat seizoen nog een eigen faillissement worden voorkomen, hetgeen lukte met de overname door het vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep (deze naam is nog te vinden op de achterkant van het huidige shirt).

Onder de (super)visie van eigenaar Lesley Bamberger is het laatste decennium stap voor stap de weg omhoog ingezet, dit seizoen kan de bekroning worden. Het team van ex-Ajacied Ole Tobiasen verloor tot nu toe pas twee keer, al waren dat wel stevige nederlagen (7-2 bij Cambuur, 4-0 bij NAC Breda).
In thuiswedstrijden werd nog niet verloren, zo werd Helmond Sport met 2-0 verslagen door treffers van Anass Ahannach en Delvechio Blackson. Van de elf thuiswedstrijden hield doelman Michael Woud maar liefst negen keer zijn doel schoon. De in Nieuw-Zeeland geboren keeper (voor dat land kwam hij tweemaal uit in het nationale team) werd aan het begin van dit seizoen gehuurd van Willem II, maar is onlangs definitief overgenomen.

Dit was zeker niet de enige handeling op de winterse transfermarkt, er werden nog twee spelers van eredivisieploegen overgenomen die daar hun basisplaats waren kwijtgeraakt. Jorrit Smeets kwam van Fortuna Sittard, de 25-jarige defensieve middenvelder begon dit seizoen nog als aanvoerder. Sinds 2016 speelde hij 124 wedstrijden voor Fortuna Sittard, daarvoor kwam hij uit voor streekgenoot Roda JC.
Daarnaast is John Yeboah voor de rest van dit seizoen gehuurd van Willem II, deze 20-jarige aanvaller was pas een half jaar bij de Tricolores. Vorig seizoen werd hij door zijn toenmalige werknemer VfL Wolfsburg verhuurd aan VVV-Venlo. Voor de Venlonaren speelde hij achttien keer in de eredivisie, bij de Tilburgers elf.

Wellicht kenmerkend voor de veranderde status deed Almere City zelfs zaken met een club uit de Serie A. De 18-jarige centrale verdediger Ryan Flamingo moest weliswaar zijn debuut nog maken in het eerste elftal, maar vertrok desondanks (op huurbasis) naar het Italiaanse U.S. Sassuolo.

Almere_Verheydt_0.jpg
Thomas Verheijdt is met twaalf treffers de clubtopscorer van Almere City FC, en staat daarmee vijfde op de KKD-lijst.