Helmond Sport / 19 mei 2013

Helmond Sport uitgeschakeld na 1-1 bij Sparta Rotterdam

Het is Helmond Sport niet gelukt om de in de heenwedstrijd opgelopen 2-4 achterstand weg te werken, op het Kasteel Spangen bleef het team van Eric Meijers steken op een 1-1 gelijkspel. De trainer had afgelopen donderdag na de wedstrijd al verklaard dat "er een list nodig was", en dat bleek ook uit zijn flink gewijzigde opstelling. Tegenover de twee spitsen van Sparta Rotterdam stonden slechts drie verdedigers opgesteld. Gregory Lammers was daar een van, hij verving op het laatste moment Kazlauskas die in de warming-up een blessure aan zijn kuit opliep. Op het viermans middenveld was geen plaats meer voor Arne van Geffen, daar speelden wel Guvenc (als meest aanvallende middenvelder) en ook Brouwers was in vergelijking met drie dagen geleden een linie gezakt. Grabovac was daarentegen twee linies naar voren geschoven, van centrale verdediger naar aanvalsleider. Onder de lat was uiteraard niets veranderd, en ook nu zou Van der Steen een bijna foutloze wedstrijd keepen. Hij hoefde echter veel en veel minder in actie te komen tegen de ongewijzigde formatie van Henk ten Cate. De Spartanen konden af en toe profiteren van de zeer aanvallend ingestelde Helmondse formatie, maar van het vloeiende combinatiespel was nauwelijks iets meer terug te zien.

Helmond Sport claimde na een kwartier spelen een strafschop, een Spartaan zou een schot van Guvenc tegen zijn arm hebben gekregen. De kleine Belg kreeg later in de eerste helft nog twee kansen, maar hij ging daar bijna net zo slordig mee om als Sander Calabro, de ex-spits van Helmond Sport miste vandaag werkelijk de meest opgelegde mogelijkheden. Rechtsback Toni Varela kwam wel tot scoren, na een assist van Bel Hassani schoot hij de bal via de onderkant van de lat onhoudbaar binnen (54' ;1-0). Helmond Sport moest daardoor maar liefst vier maal scoren om de derde ronde te halen, maar deze onmogelijke opdracht weerhield trainer Meijers er niet van om nog drie aanvallend ingestelde wisselspelers (Bridji, Quekel en Guijo-Velasco) in te brengen. Voor laatstgenoemde was dat zijn eerste optreden sinds maanden, maar hij ging in het laatste kwartier nog volop mee in de strijd. In die periode produceerde Helmond Sport ook de verdiende gelijkmaker, nadat een kopbal van Grabovac op de lijn werd gekeerd, tikte Guvenc de rebound binnen (81' ;1-1).

Drie minuten later claimde Helmond Sport voor de tweede keer deze wedstrijd een strafschop wegens hands, maar ook Maarten Ketting (hij had de geblesseerde scheidsrechter Van Sichem net voor rust vervangen) weigerde daarop in te gaan. De Regt protesteerde daartegen dermate heftig dat hij een gele kaart kreeg, even later zou ook Guijo-Velasco een gele kaart krijgen nadat hij bij een opstootje betrokken raakte. Calabro kreeg in de slotfase nog een niet te missen kans op de 2-1, maar hij miste op jammerlijke wijze. Desondanks gaat Sparta Rotterdam (verdiend) door naar de derde ronde, Helmond Sport gaat zich richten op het volgende seizoen.

Opstelling Helmond Sport (3-4-3 formatie):
Van der Steen - Lammers, De Regt, Van Nuland - Brouwers, Sequeira, Guvenc, Justiana - Stachnik, Grabovac, Fazli.
Op de bank: Ter Horst, Velasco, Quekel, Bridji, Van Geffen en Peeters (keeper).
Geblesseerd: Kazlauskas, Siers, Heesen, Bulters en Verberne.