Helmond Sport / 22 november 2013

Helmond Sport verliest ruim bij Sparta (5-1)

Helmond Sport heeft een vervelende avond beleefd op het bijna uitverkochte Kasteel Spangen. Er werd niet alleen met ruime cijfers van Sparta verloren, maar de ploeg van Mario Verlijsdonk liep ook nog tegen twee rode kaarten aan. In de eerste helft kon HS het nog redelijk bijbenen tegen de nummer twee van de Jupiler League. De thuisploeg had in de openingsfase weliswaar het betere van het spel maar rond het kwartier was Stanley Elbers tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer. Eerst profiteerde hij bijna van 'half' wegwerken van Sparta-doelman Khalid Sinouh, maar zijn half-volley werd door een verdediger gesmoord. Nog geen minuut later raakte de gevaarlijkste aanvaller aan Helmondse zijde met een schot vanaf vijftien meter de paal.
Aan het einde van de eerste helft kwam HS weer meer onder druk te staan. Zes minuten voor tijd resulteerde dat in een treffer, Nieskens liet Bilate in zijn rug weglopen, hij gaf doelman Van der Steen geen kans bij de afronding (39' ;1-0). Deze Sparta-spits liet overigens zowel een paar minuten voor, als een paar minuten na zijn treffer een opgelegde kans liggen. Dat Helmond Sport op slag van rust nog op gelijke hoogte kwam, paste dan ook niet in het spelbeeld. Wat wel past in het beeld van de afgelopen maanden was dat hier een spelhervatting aan vooraf ging. Een vrije trap van Arne van Geffen (vervanger voor de geschorste Davy Brouwers) werd door Mark Janssen op fraaie wijze in de touwen gekopt (45' ;1-1).

De tweede helft begon bijzonder levendig, met kansen over en weer. Elbers zag in kansrijke positie zijn inzet voorlangs gaan, Spartaan Nieuwendaal zag zijn harde schot op de lat belanden. Nog geen minuut later kwam Mark Janssen (bij toeval) vrij voor Sinouh, maar hij liet de kans op zijn tweede treffer liggen.
De wedstrijd kon in deze fase dus alle kanten op, maar nadat doelman Van der Steen de doorgebroken Donovan Deekman in eigen strafschopgebied onderuit haalde, was het pleit beslecht. Veldspeler Koc moest plaats maken voor reservedoelman Sebastian Kosiorowski, de Poolse goalie was kansloos op de strafschop van Soufian El Hassnaoui (62' ;2-1).
Toen ook nog Dave Nieskens van het veld werd gestuurd (hij maakte binnen zestig seconden twee bijna identieke overtredingen) moest HS met maar negen man verder. Twee minuten later profiteerde Steef Nieuwendaal (68' ;3-1) van dit numerieke overwicht, en drie minuten voor tijd profiteerde Donovan Slijngaard van een fout van de debuterende Poolse doelman (87' ;4-1). De eindcijfers kwamen op het bord door de andere Donovan (Deekman), op het moment dat heel HS al lang naar het einde verlangde (90' ;5-1). 

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Charles Kazlauskas, Ferry de Regt (73' Mees Siers), Dave Nieskens, Gillian Justiana - Kevin Visser, Arne van Geffen (80' Marc Koot), Juanito Sequeira - Serhat Koc (61' Sebastian Kosiorowski), Mark Janssen, Stanley Elbers.
Op de bank en niet ingevallen: Jeremias Carlos David, Gregory Lammers, Aart Verberne en Karim Bridji.
Geel (HS): Visser (49'), Nieskens (65') en Nieskens (66'), allen voor neerhalen tegenstander.
Rood (HS): Van der Steen (59' ;neerhalen doorgebroken tegenstander) en Nieskens (66' ;twee keer geel).
Geblesseerd: Guijo-Velasco, Watt en Brock.
Geschorst: Brouwers en Weuts.