Helmond Sport / 17 mei 2013

Helmond Sport verliest van Sparta (2-4)

Helmond Sport heeft zichzelf geen goede uitgangspositie bezorgd om de derde ronde (finale) te halen van de play-offs, in het Lavans Stadion werd de 'heenwedstrijd' met 2-4 verloren van Sparta. Het team van Eric Meijers speelde ver onder eigen kunnen, en mocht heel blij zijn dat het aantal tegengoals 'beperkt' bleef tot vier. Dit had het (uiteraard) te danken aan doelman Wouter van der Steen, die maar weer eens bewees dat zijn niveau langzamerhand meer aansluit bij de Premier League dan bij de Jupiler League. Opvallend was wel dat hij in de beginfase een drietal 'minpuntjes' op zijn naam kreeg, zo liep hij na vier minuten veel te ver zijn doel uit (hij werd 'gered' doordat een Spartaan een onnodige overtreding maakte op Grabovac), even later gevolgd door twee verkeerde spelhervattingen.
Zoals reeds vermeld, Van der Steen herstelde zich erg snel van het mindere begin, maar dat gold helaas niet voor zijn veldspelers. De Helmondse doelman zag hoe dat de Spartanen langs alle kanten dwars door de Helmondse verdediging heen sneden. Wellicht dat hij nog heeft terug gedacht aan zijn wedstrijden van enkele seizoenen geleden met Jong Helmond Sport tegen Jong Ajax, PSV etc., toen kwam hij ook per duel gemiddeld op een twintigtal reddingen uit.

Dat Sparta toch op voorsprong zou komen, kon uiteraard niet uitblijven. Een vrije trap van Ilias Bel Hassani (de beste man op het veld, op Van der Steen na uiteraard) werd bij de tweede paal door centrale verdediger Gijs Luirink binnen gekopt (25' ;0-1). Het leek erop dat Helmond Sport zonder verdere kleerscheuren de rust zou halen, op slag van affluiten bezorgde de mee opgekomen rechtsback Varela aan spits Sander Calabro (ex-HS) een niet te missen intikker (45' ;0-2).
Trainer Eric Meijers probeerde onder de rust zijn ploeg duidelijk te maken hoe het zich moest gaan opstellen tegen de 4-4-2 formatie van Sparta (zijn collega Henk ten Cate was op dat moment bezig om in de spelerstunnel een sigaretje te roken), maar gezien het onveranderde spelbeeld in het begin van de tweede helft leek die boodschap niet te zijn geland. Na een kwartier spelen besloot Meijers tot een dubbele wissel, de onzichtbare Arne van Geffen werd vervangen door Karim Bridji (die daarmee zijn debuut in het eerste elftal maakte), Justiana (die aan alle kanten voorbij werd gelopen door Donovan Deekman) maakte plaats voor Olivier ter Horst. Op de onvermijdelijke vraag na afloop waarom er niet eerder werd gewisseld kwam een duidelijk antwoord, zowel Ter Horst als Bridji waren niet fit genoeg om langer te spelen, en verder waren de wisselmogelijkheden door de vele afwezigen erg beperkt. 

Voor Olivier ter Horst werd het een vervelende invalbeurt, hij stond nog maar drie minuten op het (natte) veld toen hij uitgleed, met een treffer van Hassani tot gevolg (64' ;0-3). Positief was wel dat HS zes minuten later zijn eerste(!) doelkans kreeg, nadat Fazli zich goed had vrijgespeeld kon Kazlauskas er voor zorgen dat ook Nico Pellatz aan het werk moest. Nu is het bijna een wet van Meden en Perzen dat Davy Brouwers elke wedstrijd een scoringskans krijgt, en dat gebeurde vandaag dus ook. Zijn afwerking was deze keer vol overtuiging (84' ;1-3).
Deze overtuiging sloeg vervolgens ook over op de rest van het team. Trainer Meijers deed er nog een flinke schep opportunisme bij door zowel Quekel (vanaf de bank) als Grabovac (vanuit de verdediging) naar het centrum van de aanval te sturen. Laatstgenoemde zorgde net voor het einde van de officiele speeltijd zelfs nog voor de niet meer voor mogelijk gehouden aansluitingstreffer (90' ;2-3).               

Met deze kleine nederlaag zou HS a.s. zondag nog met het nodige perspectief naar Rotterdam-West kunnen afreizen, maar dat werd in de vier minuten blessuretijd weer een stuk minder. Nadat Van der Steen invaller Mahi in de 92e minuut nog had gestuit, stond deze aanvaller een minuut later weer helemaal vrij voor zijn neus. Zijn eerste inzet werd nog door de Helmondse uitblinker gepareerd, in de rebound werd hij alsnog verslagen (90'+3 ;2-4).  

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Van der Steen - Kazlauskas, Grabovac, De Regt, Justiana (61' Ter Horst) - Sequeira (87' Quekel), Van Geffen (61' Bridji), Van Nuland - Brouwers, Fazli, Guvenc.
Op de bank en niet ingevallen: Jeremias Carlos David, Gregory Lammers, Dyon Gijzen en Luuk Peeters (keeper).
Geblesseerd: Siers, Verberne, Heesen, Bulters.
Geschorst: Velasco en Stachnik.