Helmond Sport / 17 november 2021

Helmond Sport speelt vrijdagavond in het (lege) SolarUnie Stadion tegen Excelsior. De Kralingers presteren dit seizoen uitstekend, getuige een tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Een van de steunpilaren in het team van de 49-jarige trainer Marinus Dijkhuizen is ex-HS keeper Stijn van Gassel. De prestaties van de afgelopen zomer naar Rotterdam vertrokken keeper blijken echter niet uit het aantal keer dat hij is gepasseerd. Zijn 22 tegentreffers zijn exact hetzelfde als het aantal keer dat Mike Havekotte de bal uit het net moest halen. Ook het aantal keren dat deze twee doelmannen ‘de nul hielden’ is gelijk, vijfmaal.

Het aantal gescoorde goals van de rood-zwarten is daarentegen wel indrukwekkend, met 36 is dat het hoogste van alle KKD-clubs. Spits Thijs Dallinga nam daarvan bijna de helft (zeventien!) voor zijn rekening. Een bijzondere prestatie in zijn eerste seizoen als basisspeler in het betaalde voetbal. Vier jaar geleden maakte hij weliswaar al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut, maar zijn optredens in dat seizoen bleef beperkt tot drie basisplaatsen en vijf invalbeurten. De geboren Groninger Dallinga kwam toen nog uit voor FC Emmen, maar verhuisde na afloop van dat seizoen naar zijn geboortestad. Bij FC Groningen speelde hij in zijn eerste seizoen afwisselend voor de jeugd (O19) en de beloften, in alle wedstrijden samen kwam hij tot zeventien goals. Afgelopen seizoen kwam hij tot zes korte invalbeurten in het eerste elftal, om vervolgens met zestig minuten eredivisie-ervaring op zak de overstap naar Excelsior te maken.

Thijs Dallinga werd in Kralingen gepresenteerd als de opvolger van spits Elías Már Ómarsson. Tot op heden klopt dat helemaal, want ook de naar Olympique Nîmes vertrokken IJslander had in de beginfase van het afgelopen seizoen dergelijke indrukwekkende cijfers. De prestaties van Ómarsson zouden echter gaandeweg het seizoen minder worden, en dat gold ook voor het hele elftal. Met hulp van de andere aanwinsten Redouan El Yaakoubi (centrale verdediger van Telstar), Sven Nieuwpoort (centrale verdediger van SC Cambuur) en Marouan Azarkan (linksbuiten van Feyenoord) hoopt Excelsior de strijd om promotie nu langer vol te houden.