Helmond Sport / 02 december 2020

Helmond Sport gaat vrijdagavond op jacht naar de derde thuiszege op rij. Na overwinningen op resp. Excelsior (2-1) en Jong PSV (1-0) is Go Ahead Eagles de tegenstander. De Deventenaren verloren afgelopen dinsdag met 0-1 van Jong AZ, de nummer zes van afgelopen seizoen staat daardoor nu slechts twaalfde in de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.

Opvallend genoeg is de formatie van oud-international Kees van Wonderen wel de minst gepasseerde ploeg, in veertien wedstrijden werden slechts dertien tegentreffers toegestaan. Deze statistiek wordt nog opmerkelijker met de wetenschap dat ‘Kowet’ een in het betaald voetbal volstrekt onervaren doelman onder de lat heeft staan.  De pas 20-jarige Jay Gorter had namelijk tot aanvang van dit seizoen slechts twee wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi op zijn cv, vorig seizoen kreeg hij in de eerste divisie namelijk geen enkele speelminuut. Daarvoor doorliep de uit in Purmerend afkomstige Gorter de jeugdopleidingen van Ajax en AZ.

Gorter hield dit seizoen al acht keer zijn doel schoon, als lijstaanvoerder in dit nevenklassement blijft hij Almere City-doelman Michael Cornelis Woud net voor. De relatief lage positie van zijn team wordt verklaard door het geringe aantal gescoorde goals, slechts vier ploegen (waaronder Helmond Sport) scoorden minder. De clubtopscorer is de pas begin oktober aangetrokken Jacob Mulenga, deze Zambiaan kwam tot drie treffers in zeven wedstrijden. Mulenga maakte in Nederland naam door 43 keer te scoren in vijf seizoenen FC Utrecht. Voordien kwam hij uit in de Franse competitie, daarna in Turkije en meest recentelijk in China.

In Helmond is uiteraard ook nog Jeroen Veldmate bekend, de linksbenige centrale verdediger (op bovenstaande foto in duel met Givan Werkhoven, ook hij was actief voor beide clubs) werd in het seizoen 2009-2010 gehuurd van FC Groningen. Na Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, het Deense Viborg FF en FC Emmen is hij nu alweer aan zijn derde seizoen bezig aan de Vetkampstraat. Wegens ziekte moet hij deze wedstrijd echter aan zich voorbij laten gaan.