Helmond Sport / 31 augustus 2013

HS wint met negen man bij Achilles'29 (2-3)

Helmond Sport heeft vanavond zijn eerste zege geboekt van het seizoen, tegen nieuwkomer Achilles'29 (de nummer laatst van de Jupiler League) werd met 2-3 gewonnen. De ploeg van trainer Eric Meijers (tevens oud-trainer van Achilles '29) kende een bliksemstart op sportpark De Heikant, het fraaie scorebord aldaar gaf precies drie minuten en dertig seconden aan toen Davy Brouwens zijn ploeg op voorsprong bracht. De 'nummer tien' kon vrij op doelman Christiaan de Haan af (Nick Hengelman was gepasseerd), leek iets te vroeg te schieten, maar zag de bal desondanks door de benen van de debuterende keeper gaan (4' ;0-1).
De 'amateurs' beleefden vervolgens een lastige beginfase, in balbezit kon het moeilijk onder de druk vandaan komen van het vroeg storende HS, bij balverlies sneed HS vaak dwars door de Groesbeekse verdediging heen.
Dit was ook het geval bij de tweede treffer, de volledig vrijstaande Koc kon vanaf rechts de inlopende Brouwers een niet te missen kans geven (13' ;0-2). Daarna kwamen in snel tempo ook Koot, Visser en Koc in riante positie, maar zij slaagden er niet in om de score nog verder op te voeren.

Deze vroege voorsprong bracht echter geen rust in de Helmondse ploeg, met name de vele (en onnodige) overtredingen vielen erg op. Het kostte Juliana een gele kaart en even later ontsnapte hij aan zijn tweede. Waar HS niet aan ontsnapte was een tegentreffer, de volledig vrijstaande Van Steen kon met zijn kopbal zijn bijna-naamgenoot Van der Steen passeren (36' ;1-2).   

De tweede helft was nog maar een dikke minuut oud toen trainer Meijers nog meer onheil moest verwerken. Een lange trap vanuit de verdediging van Achilles werd door Koen Weuts volledig verkeerd ingeschat, en besloot vervolgens om de doorgebroken Frank Hol in de rug tegen de grond te lopen. Scheidsrechter Lindhout nam een correcte beslissing door de centrale verdediger van het veld te sturen, maar een penalty toekennen als de overtreding ruim een meter buiten het strafschopgebied wordt gemaakt is, niet volgens de regels. De gastheren wisten wel raad met dit presentje, Freek Thoone scoorde vanaf de stip de gelijkmaker (47' ;2-2).
Met een man minder begon HS serieus te wankelen, zo had Thijs Hendriks een opgelegde kans voor de 3-2. Dezelfde Hendriks werd ruim tien minuten later 'zonder reden' van achteren hard onderuit gehaald door De Regt, waarop de andere centrale verdediger eveneens het veld moest verlaten. Met een achterste linie bestaande uit Verberne, Kazlauskas, Visser en Justiana (alleen laatstgenoemde stond daar bij de aftrap) mocht HS zich gaan beperken tot tegenhouden, maar bij een toegekende vrije trap halverwege de vijandelijke helft gingen wat meer spelers mee naar voren. Kazlauskas bracht de bal bij de volledig vrijstaande Koc, hij zorgde voor een totaal onverwachte voorsprong (77' ;2-3).

De thuisclub had nog ruim een kwartier de kans om het numerieke overwicht in goals om te zetten, maar de negen overgebleven Helmonders wisten zonder al veel te veel problemen overeind te blijven. Zeker toen Meijers met Lammers een extra 'stoorder' inbracht, konden de gastheren niet meer de vrije man vinden.
Met twee man minder je eerste zege behalen, en dat nog wel op de lokatie waar Meijers tien jaar als trainer heeft gefungeerd, deze 'thuiskomst' zal hij nooit meer vergeten.
 

 
Opstelling HS (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Charles Kazlauskas, Ferry de Regt, Koen Wuijts, Gilian Justiana - Kevin Visser, Davy Brouwers, Juanito Sequeira - Marc Koot (59' Mark Janssen), Serhat Koc (86' Gregory Lammers), Stanley Elbers (68' Aart Verberne).
Op de bank en niet ingevallen: Jeremias Carlos David, Dave Nieskens, Karim Bridji en Jamie Watt (keeper).
Geblesseerd: Guijo-Velasco, Siers en Van Geffen.

Rood: Weuts (46' ;neerhalen doorgebroken tegenstander) en De Regt (65' ;neerhalen tegenstander).
Geel: Justiana (33' ;spelbederf), Van der Steen (90'+3 ;tijdrekken) en Sequeira (90'+5 ;opstootje).