Helmond Sport / 20 juli 2022

Het is een merkwaardige combinatie maar de jongste speler op trainingskamp, is ook degene die het langste bij Onze Club actief is. De zestienjarige Julian Geerts begint namelijk aan zijn vijfde seizoen bij Helmond Sport. En voor het vijfde jaar op rij reist de Tilburger (bijna) dagelijks vanuit zijn woonplaats naar Helmond. Vanuit Hoenderloo doet hij zijn verhaal.

“Mijn eerste voetbalclub was V.V. Zigo, een kleine vereniging uit Tilburg. Al op hele vroege leeftijd ben ik gescout door PSV en Willem II die indertijd nog een samenwerkingsverband hadden. In het kader van het zgn. PSV Fundament heb ik vervolgens op locatie Goirle gespeeld, de andere locaties waren indertijd Eindhoven en Helmond. Toen ik te horen kreeg dat ik zou gaan afvallen, ben ik door toedoen van Rick de Rooij (voormalig jeugdtrainer van Helmond Sport) naar de locatie Helmond gekomen, met als doel om bij de jeugd van Helmond Sport aan te gaan sluiten. Dat ik bij een BVO kon blijven, was voor mij het allerbelangrijkste. De treinreis had ik er graag over.”

Kampioen 2021-2022-11.jpg

Julain Geerts scoort met het hoofd.

Julian Geerts behoorde tot de eerste lichting van de in 2018 (her-)opgerichte Academy. Onder leiding van trainer Nick Bronzwaer werd meteen het kampioenschap behaald in de Tweede Divisie. De manier waarop, in een rechtstreeks duel met concurrent Achilles ’29, staat hem nog steeds bij. Hij noemt echter niet de uitslag (0-6), of het feit dat hij de eerste én de laatste treffer voor zijn rekening nam.

“Dat er zoveel Helmondse supporters naar Groesbeek waren afgereisd, was al fantastisch. Maar het afsteken van het Bengaalse vuurwerk toen we ‘de schaal’ hadden veroverd, is jarenlang mijn leukste sportieve ervaring geweest.”

Afgelopen seizoen werd dit echter overtroffen bij het kampioenschap van de O16. Ook nu werd de titel veroverd in een confrontatie met de naaste achtervolger, tegen MVV werd het in eigen huis maar liefst 6-1. De ambiance maakte nog meer indruk dan indertijd op De Heikant, Julian liet zélf ook een nog betere indruk achter. Met een zuivere hattrick kantelde hij de wedstrijd hoogstpersoonlijk van 0-1 naar 3-1.

“Goals maken is een kwaliteit van me. Het is ook de reden dat ik in de spits beter tot mijn recht kom dan aanvallende middenvelder. Vroeger vond ik die positie leuker omdat je daar meer aan de bal komt.”

Kampioen 2021-2022-7.jpg

En ook met de voet is Julian Geerts trefzeker in het kampioensduel met MVV.

Julian mag zich nu als spits verder gaan ontwikkelen. Zijn contract dat onlangs is ingegaan, biedt hem daartoe mogelijkheden die hij een paar maanden geleden als onmogelijk had gehouden.

“Het was mij totaal onverwachts dat ik aanmerking kwam voor een contract. Dat ik aan de selectie van het eerste elftal ben toegevoegd betekent dat ik van alle kanten hulp krijg. Niet alleen van de technische staf van het eerste elftal, maar ook vanuit de Academy. Mark van de Ven staat opgesteld om de jeugdspelers te begeleiden bij de overstap naar het eerste elftal.”

Toch lijken speelminuten in het eerste elftal (gezien de grote omvang van de huidige selectie) voorlopig nog een brug te ver. Wat zijn de verwachtingen voor het komende seizoen?

“Met mijn jeugdteam O18 moeten we kampioen worden in de Vijfde Divisie, en daarbij wil ik een van de dragende spelers zijn. Wat betreft het eerste elftal, daar heb ik me al op hele korte termijn een doel gesteld, namelijk een plaats bij de wedstrijdselectie in het openingsduel bij NAC Breda. Dat wordt dan mijn nieuwe sportieve hoogtepunt!”.