Helmond Sport / 18 augustus 2022

Vrijdagavond staat de derby van Zuidoost Brabant op het programma, om acht uur binden Helmond Sport en FC Eindhoven in het GS Staalwerken Stadion met elkaar de strijd aan. Aan de vooravond hiervan spreken we uitgebreid met een speler die pas twee weken geleden voor het eerst over FC Eindhoven hoorde, over Onze Club overigens niet heel veel langer.

Het eerste contact tussen Helmond Sport en Håkon Lorentzen dateert van tweeëneenhalve maand geleden. De in de Noorse kuststad Bergen wonende Lorentzen had wel oren naar een buitenlands avontuur, maar een gebroken arm stond in eerste instantie een mogelijke overgang in de weg. Nadat de arm was hersteld, werd ook het contact met Helmond weer hersteld. Vanaf dat moment ging het erg snel. Een Helmondse delegatie toog op een donderdag naar de avondwedstrijd uit tegen KFUM Oslo, waarin Lorentzen goed was voor een treffer en een assist. Drie dagen later vond hij zichzelf terug in het ‘subtropische’ Nederland.

Lourentzen_Oslo.jpg

Onder de 879 toeschouwers bij de wedstrijd KFUM Oslo - Asane Fotball bevonden zich ook de Helmondse scouts.

“Het warme weer en uiteraard de taal zijn de twee dingen waaraan ik het meest moet wennen. Verder zijn de verschillen niet zo groot. De cultuur in Nederland is niet wezenlijk anders dan in Noorwegen. Qua voetbalfilosofie is het vergelijkbaar, al is het minder fysiek en wordt er wel iets offensiever gedacht”.

HAKONLORENTZEN_HELMONDSPORT_01.jpg

De ondertekening van zijn contract tot 2024.

De publieke belangstelling gaat wel een verschil worden. Bij zijn oude club Asane Fotball kwam er bij een gemiddelde wedstrijd slechts 600 toeschouwers kijken. Nu is het tijdstip waarop de wedstrijden in de OBOS-Ligaen (de Noorse eerste divisie) beginnen, wellicht ook niet het meest publieksvriendelijke. Zes uur op een doordeweekse avond is een ‘normale’ tijd. De vraag dient zich dan ook op hoe dat te werk gaat bij een verre uitwedstrijd (Noorwegen is vele, vele malen uitgestrekter dan Nederland).

“Bij een flink aantal uitwedstrijden reisden we per vliegtuig. Het aantal uren wat we anders onderweg zouden zijn, is simpelweg te groot. Bovendien zijn de spelers van Asane semiprofs, zo werkte ik mee in een programma om kinderen te stimuleren om te bewegen (lees: voetballen).”

AZ_Lourentzen.jpg

Håkon Lorentzen staat klaar voor zijn eerste optreden in Helmond.

Lorentzen begon zijn loopbaan bij een grotere club in zijn geboorteplaats Bergen, namelijk SK Brann. Daar maakte hij op 15-jarige leeftijd al zijn debuut in het eerste elftal dat toen op het hoogste niveau speelde. Hij was precies 16 jaar en 100 dagen oud op het moment van zijn eerste goal, op dat moment was hij de jongste doelpuntenmaker in de Noorse eredivisie.

AZ_Lourentzen2.jpgIn zijn half uur durende optreden tegen Jong AZ maakte de Noor een goede indruk.

Het toen nog tot de top van Noorwegen behorende Brann Bergen kwalificeerde zich zelfs voor de UEFA Youth League, Lorentzen speelde daarin beide wedstrijden tegen RSC Anderlecht. Ook werd hij 34 maal opgeroepen voor een Noors nationaal jeugdelftal.

“Eenmaal heb ik tegen een Nederlands team gespeeld, bijna tien jaar geleden alweer. Met de O16 verloren we thuis met maar liefst 1-6, Abdelhak Nouri zorgde voor de openingstreffer”.

AZ_Lourentzen3.jpg

Lozentzen kan het luchtduel van Jong AZ-keeper Westerveld niet winnen.

Håkon Lorentzen was ook eerder ín Nederland geweest, als toeschouwer in Heerenveen. Bij het schaatsen dan welteverstaan, in Thialf als supporter van zijn broer Håvard (Olympisch kampioen in 2018 op de 500 meter).

“Toen heb ik al een goede indruk van Nederland gekregen. Bovendien heb ik van mijn jeugdvriend Emil Hansson (nu speler van Heracles Almelo, maar in vroegere jaren teamgenoot bij SK Brann Bergen) goede verhalen gehoord. Tot nu toe ben ik erg tevreden over de wijze waarop ik ben ontvangen.”

HAKONLORENTZEN_HELMONDSPORT_06.jpg

Afgelopen vrijdag deed Lorentzen het laatste half uur mee tegen Jong AZ. Wat is hem verteld over de komende wedstrijd?

“De derby tegen FC Eindhoven kwam al wel onmiddellijk ter sprake in mijn eerste gesprek met trainer Sven Swinnen, dat zegt het nodige over hoe deze wedstrijd hier leeft. Het wordt overigens niet mijn eerste derby dit kalenderjaar, met Asane (een voorstad van Bergen) haalden we uit tegen SK Brann Bergen voor ruim elfduizend toeschouwers een knap 1-1 gelijkspel”.