Helmond Sport / 21 september 2019

Helmond Sport onder 13 jaar heeft een onverdiende nederlaag geleden tegen Ajax O13-2. Het team van Nick Bronzwaer en Glenda van Lieshout had op Sportpark de Toekomst in Amsterdam de meeste en ook beste kansen, maar zag de thuisclub in de slotfase onverwachts toeslaan.

Van plankenkoorts had het jongste jeugdteam van Helmond Sport geen enkele last. De ultra-korte warming-up (het duurde bijzonder lang voordat er een kleedkamer beschikbaar was) zorgde niet voor stress, en vervolgens werd op veld 12(!) van het uitgestrekte jeugdcomplex (het aantal kleedkamers lijkt daarmee geen gelijke tred te lopen) geen enkele ontzag getoond voor de Godenzonen. Door toedoen van Julian Botterweck werd dat al na vier minuten in de stand uitgedrukt, hij profiteerde optimaal van een Amsterdamse onoplettendheid. Het kan snel gaan, zo scoor je het ene seizoen nog voor sv Brandevoort tegen Stiphout Vooruit, en een jaar later in de schaduw van de Johan Cruijff Arena.

Erg lang kon er echter niet worden genoten van deze sensationele voorsprong, vijf minuten later viel de gelijkmaker en net voor rust moest ook een tweede Amsterdamse treffer worden geïncasseerd. Na de hervatting was het echter Helmond Sport dat de klok sloeg, maar had daarbij niet het geluk aan de zijde. Het begon met een al dan niet terecht afgekeurde gelijkmaker wegens buitenspel, twee minuten daarna bleef een handsbal buiten het strafschopgebied van de Ajax-keeper onbestraft. Even later liet spits Joep Kivits twee opgelegde kansen op de 2-2 onbenut, datzelfde lot overkwam ook Noa Paolo.

De oververdiende gelijkmaker kwam er uiteindelijk toch, maar dit was eigenlijk een cadeautje van de Ajax-keeper die bal onnodig verspeelde aan Joep Kivits. Alto Gjoka werd een niet te missen kans geboden (53’ ;2-2). De wedstrijd kreeg in de laatste vijf minuten echter een onverwachte en even dramatische wending. Keeper Ward van Sleeuwen werd verrast door een vrije trap die over hem heen in kruising vloog (64’ ;3-2), waarna een Amsterdamse counter een einde maakte aan alle Helmondse illusies (68’ ;4-2).

Opstelling Helmond Sport O13 (4-3-3 formatie):
Daan van Gog ; Bart van Gog, Jesse Dortmans, Dayen Geerts, Mauro Gilsing ; Cheick Arouna Fofana, Tijn Landheer, Taeke Captein ; Samet Pandal, Noa Paolo, Julian Botterweck.
Ingevallen: Daan Kretschmer, Joep Kivits, Mees Rooijakkers, Alto Gjoka en Ward van Sleeuwen (keeper).