Helmond Sport / 19 november 2013

Ruime nederlaag tegen Willem II (1-4)

Helmond Sport heeft vanavond met 1-4 verloren van Willem II, het team van trainer Mario Verlijsdonk moest in deze Brabantse derby ruim een uur lang met een man minder spelen. Tot die vroege rode kaart voor Davy Brouwers maakte de thuisclub een goede indruk, sinds lange tijd maakte zat er weer 'voetbal' in de Helmondse formatie. Toch had Verlijsdonk door de gedwongen absentie van Justiana (interlandverplichtingen voor Curaçao) zijn achterhoede behoorlijk moeten omgooien. Linker centrale verdediger Koen Weuts werd zijn vervanger op de linksback positie, Dave Nieskens vulde de vrijgekomen positie in het centrum in. Nieskens mocht dan weliswaar in de verdediging zijn opgesteld (in het eerste elftal is het eerder regel dan uitzondering dat de lange verdediger als pinch-hitter wordt gebruikt), maar dat weerhield de Limburger er niet van om als eerste op het Tilburgse doel te schieten. Sterker nog, zijn schot na een vrije trap van Koen Weuts ging in het net, maar scheidsrechter Makkelie annuleerde de treffer vanwege (vermeend) buitenspel. 

Ook de tweede Helmondse kans kwam van een centrale verdediger, uit een corner kopte Ferry de Regt net naast. Nog geen minuut later kreeg de wedstrijd met het wegsturen van Brouwers een beslissende wending. Scheidsrechter Makkelie zag dat Brouwers op de enkel van ex-HS speler Haemhouts stapte, en beoordeelde dat als opzettelijk. Vier minuten later zou een andere ex-HS speler Willem II op voorsprong brengen, een voorzet van Norair Mamedov werd bij de tweede paal door Bruno Andrade ingekopt (31' ;0-1). Weuts was de Braziliaan bij deze loopactie niet gevolgd, en ook doelman Van der Steen leek niet meer te verwachten dat er nog gevaar in deze voorzet schuilde. Andrade zou vijf minuten voor de rust nog tegen de paal schieten, HS mocht zodoende halverwege de wedstrijd nog hopen op een 'wonder' dat het duel alsnog zou kantelen. Verlijsdonk zou onder de rust geen wijziging in zijn team aanbrengen, het gemis van een middenvelder werd 'gecompenseerd' door de vleugelspelers Elbers en Koç (al was hij voor de rode kaart veelal in het centrum van de aanval te vinden) veel verdedigend werk te laten opknappen.

Laatstgenoemde zou vier minuten na de rust een rol spelen bij de goal die HS weer nieuwe hoop gaf. Een lange trap van doelman Van der Steen was voor Koç weliswaar onbereikbaar, maar Jordens Peters voelde zich blijkbaar zo onder druk gezet dat hij de bal over zijn uitgelopen doelman Ruud Swinkels (de oud-keeper van FC EIndhoven heeft David Meul uit het doel verdrongen) in het verlaten doel kopte (49' ;1-1). De ongelukkige centrale verdediger kwam bij deze actie ook nog eens in botsing met zijn doelman, en moest met een blessure het veld verlaten. Zijn vervanger Kees van Buuren stond nog maar een minuut in het veld toen Willem II al weer op voorsprong kwam. De irritante Ruud Boymans (hij vroeg tenminste twee keer aan scheidsrechter Makkelie om nog een rode kaart voor een speler van HS) liep uit de rug weg van Nieskens en kon van dichtbij eenvoudig scoren (55' ;1-2). Een kwartier later werd de wedstrijd beslist, Andrade speelde Weuts voor de zoveelste keer uit, om vervolgens met een harde schuiver af te ronden (69' ;1-3).

De laatste twintig minuten (plus nog vijf minuten blessuretijd) waren er alleen nog maar voor de statistieken, en met name het gele kaarten klassement onderging nog de nodige wijzigingen. Makkelie voerde zijn productie nog op naar zeven gele kaarten, de speler die overigens verreweg de meeste overtredingen maakte (Kazlauskas) kwam hier merkwaardig genoeg niet voor in aanmerking. Ook had Makkelie zijn aantal rode kaarten nog kunnen verdubbelen, maar Andrade ontsnapte hieraan bij een overtreding die heel sterk deed denken aan die van Brouwers. Wellicht dat zijn coach Streppel daarom na de wedstrijd zo euforisch was over de arbitrage van Makkelie, het overgrote gedeelte van de 2.988 toeschouwers dacht daar heel anders over. Gescoord werd er ook nog in deze 'dying seconds of the game', na een omhaal van Boymans kon invaller Ondaan via de onderkant van de lat afronden (89' ;1-4).  
HS staat na deze nederlaag op de negende plaats in de Jupiler League, a.s. vrijdag wacht de zware uitwedstrijd bij de nummer twee Sparta.

Opstelling HS (4-3-3 formatie): Wouter van der Steen - Charles Kazlauskas, Ferry de Regt, Dave Nieskens, Koen Weuts - Kevin Visser (83' Arne van Geffen), Davy Brouwers, Juanito Sequeira (83' Mark Koot) - Serhat Koç, Mark Janssen, Stanley Elbers (75' Mees Siers).
Op de bank en niet ingevallen: Gregory Lammers, Aart Verberne, Karim Bridji en Sebastian Kosiorowski (keeper).
Geblesseerd: Daniel Guijo-Velasco, Joey Brock en Jamie Watt (keeper).
Afwezig wegens interlandverplichtingen: Gillian Justiana.
Geel (HS): Koç (27' ;aanmerkingen op de leiding), Weuts (38' ;neerhalen tegenstander), Elbers (63' ;neerhalen tegenstander), Sequeira (70' ;neerhalen tegenstander) en Siers (90' ;aanmerkingen op de leiding).
Rood (HS): Brouwers (27').

Stem op de NuForce Man of the Match Competitie
Na iedere thuiswedstrijd kunnen supporters van Helmond Sport gedurende 5 dagen stemmen op de NuForce Man of the Match. Stem via www.hs-manofthematch.nl op jouw NuForce Man of the Match en maak kans op leuke prijzen. Vanaf dag 6 wordt het klassement bijgewerkt, de prijswinnaar(s) bekend gemaakt en telt de klok af tot de stemronde voor de volgende thuiswedstrijd.

Foto's: Yazula