Helmond Sport / 10 augustus 2013

Thuisnederlaag tegen Eindhoven (1-2)

De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen is voor Helmond Sport op een teleurstelling uitgelopen, de derby van Zuid-Oost Brabant tegen FC Eindhoven ging met 1-2 verloren. Het team van Eric Meijers wist zich met name in de eerste helft in balbezit geen raad. Er meldde zich niemand voor de opbouw, de enige "oplossing" was dus de lange bal naar voren. Daar mocht Serhat Koҫ luchtduels uitvechten tegen de bijna een halve meter langere centrale verdediger Chiro N'toko welke uiteraard allemaal verloren gingen. Ook de vleugelspelers Elbers en Koot werden zelden goed aangespeeld, maar toen laatstgenoemde een keer goed werd gelanceerd, leverde dat meteen de grootste kans van de eerste helft op. Sterker nog, als scheidsrechter Koekoek de overtreding (er vanuit gaande dat dit werkelijk een overtreding was) van Maxime Gunst had bestraft met een strafschop en een rode kaart, was dit wellicht de ommekeer in de wedstrijd geweest.

Deze ommekeer was dringend gewenst, want de gasten uit Eindhoven waren kort daarvoor al op dikverdiende voorsprong gekomen. Na kansjes voor Fries Deschilder (kopbal) en Jasper Waalkens (schot net over) leidde een vrije trap van laatstgenoemde de openingstreffer in. De bal bleef liggen voor de voeten voor de spits Anthony van den Hurk, welke van dichtbij onhoudbaar uithaalde (16' ;0-1).  Het Helmondse publiek was al niet tevreden over het niveau van de thuisploeg, uiteraard ook niet over de tussenstand, en daar kwam toen ook nog het optreden van scheidsrechter Koekoek bij. Na zijn weigering om een strafschop te geven volgde nog een hele serie van dubieuze beslissingen, waar overigens ook FC Eindhoven heel wat hinder van ondervond.

Na de rust speelde HS richting de eigen 'harde kern', en deze konden al heel snel juichen om de gelijkmaker. Een verre kopbal van Koen Weuts viel achter de laatste linie van FC Eindhoven, Davy Brouwers reageerde daar het meest attent op. Van de Belg is al van vorig seizoen bekend dat hij vrijwel elke wedstrijd in scoringspositie komt, nu wist hij deze ook te benutten (46' ;1-1). Deze treffer leidde meteen de beste Helmondse fase van de wedstrijd, er begon zelfs een vorm van positiespel te ontstaan op het kunstgras. Deze periode werd echter onderbroken door een vlijmscherpe counter waarbij Anthony van den Hurk vrij voor Van der Steen verscheen. De Helmondse doelman had gelukkig wel zijn normale vorm, en hield de inzet van de Eindhovense spits tegen. Bij de rebound van ex-HS speler Jasper Waalkens had hij (nog liggend op de grond) wel de hulp van Justiana op de doellijn nodig.

Even later werd Van der Steen allesbehalve geholpen door zijn veldspelers, een voorzet van rechts van Nayib Lagouireh werd door Sequeira in eigen doel gewerkt (64' ;1-2). Trainer Meijers zal bijzonder veel spijt hebben gehad dat hij de al geplande wissel van Sequeira (heeft nog een trainingsachterstand) niet een paar minuten eerder had doorgevoerd. Zijn vervanger Karim Bridji (ook nog niet fit genoeg voor negentig minuten) mocht nu samen met extra spits Mark Janssen proberen om het tij te keren. In de laatste tien minuten kreeg Janssen in de punt van de aanval ook nog gezelschap van Dave Nieskens, de lange verdediger werd als pinchhitter ingebracht. Waar Eindhoven tot dan toe het luchtruim in de eigen verdediging volledig beheerste, moest het deze controle in de slotfase prijsgeven, zeker ook omdat de lange N'toko met een blessure was uitgevallen. Met superopportunistisch voetbal wist HS nog een paar gevaarlijke situaties te scheppen in het EIndhovens strafschopgebied, maar een eigenlijk ook niet verdiende gelijkmaker bleef uit.        

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Van der Steen - Kazlauskas, De Regt, Weuts, Justiana - Visser, Brouwers, Sequeira - Koot, Koҫ, Elbers.
Op de bank en niet ingevallen: Carlos David, Lammers, Van de Kerkhof en Watt (doelman).
Geel (HS) : Sequeira (43' ;neerhalen twee tegenstanders) en Weuts (58' ;neerhalen tegenstander).
Geel (Eindhoven): Van Son (75' ;protesteren) en Muyters (90'+3 ;tijdrekken).