Helmond Sport / 21 april 2021

In een week waar de mondiale aandacht gericht is op de European Super League, houdt de regio Zuidoost-Brabant zich bezig met zaken die er écht toe doen, namelijk de derby in de Keuken Kampioen Divisie tussen Helmond Sport en FC Eindhoven. De ESL en de KKD hebben trouwens meer gemeen dan dat je in eerste opzicht zou denken, het zijn allebei competities waaruit geen degradatie mogelijk is. Nu hoeven Helmond Sport en FC Eindhoven zich dit seizoen gegeven hun prestaties sowieso niet druk te maken over een positie onderin, al kwamen de blauw-witten na de winterstop wel lange tijd in een vrije val terecht. Na een reeks van 14 wedstrijden waarin slechts vier punten bij elkaar werden gesprokkeld, werd het tij gekeerd door recente zeges op FC Dordrecht (1-5) en Jong Ajax (3-0).

Eindh_Dzepar_0.jpg

Tussen deze twee wedstrijden door werd er nog wel verloren van Jong PSV (0-2), deze nederlaag vormde de aanleiding voor mutaties in de technische staf. Hoofdtrainer Ernie Brandts staat niet meer voor de groep, Pascal Maas en Jan Poortvliet (al werkzaam bij FC Eindhoven als jeugdtrainer van de Onder 18) nemen de honneurs waar.

foto_Eindh_VanHoorenbeeck.jpg

Jan Poortvliet was in het verleden al (succesvol) hoofdtrainer van FC Eindhoven (seizoen 2009-2010), en uiteraard ook van Helmond Sport (2007-2008). Er is ook een speler met een verleden bij beide clubs, Jason Bourdouxhe was tussen 2016 en 2018 te vinden op het Helmondse middenveld. De Belgische linkspoot maakte de derby eerder dit seizoen aan de Aalsterweg niet mee, toen stond hij nog onder contract bij TOP Oss. Veel heeft hij niet gemist, want de wedstrijd en vooral FC Eindhoven (toen nog wel met de inmiddels naar NAC vertrokken Kay de Rooij) maakte weinig indruk. Een doelpuntloos gelijkspel was dan ook een logische uitslag.

Eindh_Respen.jpg

Ook in de laatste vier thuiswedstrijden verloor Helmond Sport niet, en kreeg het slechts één goal te verwerken. Op basis van de clubtopscorerslijst zijn ADO Den Haag-huurling Hugo Botermans (acht goals) en Jort van der Sande (zes goals) nu de meest waarschijnlijke kandidaten voor (onverhoopte) tegentreffers.