DE GESCHIEDENIS VAN HELMOND SPORT

Op 27 juli 1967 wordt de Stichting Helmond Sport opgericht. De club neemt de betaald voetballicentie over van buurman Helmondia ‘55 (inmiddels met Mulo tot SV De Braak omgedoopt), dat naar de vierde klasse zondagamateurs degradeert. De nieuwbakken ploeg gaat voortvarend van start: al in het eerste seizoen wordt promotie van de Tweede naar de Eerste Divisie afgedwongen. Het absolute hoogtepunt volgt in 1982, als Helmond Sport het kampioenschap pakt en naar de Eredivisie verhuist. Twee jaar later moet de club echter weer een stapje terugdoen. In 1985 wordt de volgende mijlpaal genoteerd: Helmond Sport schopt het tot de finale van de KNVB-beker waarin FC Utrecht met 1-0 te sterk is. De Eredivisie blijft sindsdien een droom, wel wordt tien keer een ticket voor de play-offs om promotie bemachtigd.

1967

5 augustus 1967 – Het nieuwe Helmond Sport wordt voor het eerst gepresenteerd aan het publiek in een wedstrijd tegen Eindhoven.

Helmond-sport-oude-logo.png

1968

Juni 1968 – Promotie Eerste Divisie. Na een beslissingswedstrijd in en tegen Vlaardingen werd de promotie van de Tweede naar de Eerste Divisie een feit. De overwinning werd met een veelbesproken doelpunt van invaller Arie Meeuwsen beslist. Bij het station in Helmond wachtte de ploeg bij terugkeer uit Vlaardingen een waar heldenontvangst.

1982

1982 Kampioen – Promotie Eredivisie. Op 26 september 1981 wordt voor het eerst in de historie een periodetitel behaald. Promotie naar de eredivisie (nummers 1 en 2 promoveren rechtstreeks) is een feit als er thuis met 2-1 wordt gewonnen van het inmiddels failliete BV Veendam. Twee wedstrijden later wordt Helmond Sport kampioen door een 1-1 gelijkspel thuis tegen FC Den Bosch.

1984

1984 – Degradatie Eerste Divisie. Een jaar eerder werd degradatie nog ontlopen door het behalen van een 15e plaats. Helaas moest Helmond Sport een seizoen later, in 1984, weer degraderen naar de Eerste Divisie.

BEKERFINALE 1985

Helmond Sport bereikt de finale van de KNVB-beker. Tegenstander FC Utrecht gaat echter in blessure tijd middels John van Loen met de prijs aan de haal. Helmond Sport loopt zo op het nippertje een Europees avontuur mis.

1998-1999

4e plaats en nacompetitie – Na jaren van mindere prestaties, behaalt Helmond Sport onder coach Louis Coolen de 4e plaats en neemt voor het eerst deel aan de nacompetitie. Helaas gaat Helmond Sport er niet met de winst vandoor.

1999-2000

10e plaats – In het seizoen 1999-2000 kwam Helmond Sport niet verder dan wat vooraf werd voorspeld: de ploeg eindigde tussen de 8e en de 12e plaats. Om precies te zijn werd Helmond Sport 10e.

2000-2001

8e plaats – In het seizoen 2000-2001 morste Helmond Sport onnodig en onverdiend wat punten tijdens de eerste speelronden. Een sterk middenseizoen volgde, maar helaas werd de nacompetitie net niet gehaald. Een goede eindklassering werd in de laatste wedstrijden weggegeven. De eindafrekening leverde dan ook niet meer dan een 8e plaats op.

2001-2002

15e plaats – Het seizoen 2001-2002 werd een teleurstellend seizoen voor Helmond Sport. Er werden veel gelijke spelen behaald (13 stuks) en het spel was meestal niet van een hoog niveau. Uiteindelijk werd het seizoen dan ook afgesloten met een lage klassering. Op het eind van de rit stond Helmond Sport op de 15e plaats.

3E PLAATS EN PERIODETITEL IN 2002-2003

Met Jan van Dijk als trainer werd het seizoen 2003-2004 een geslaagd seizoen. Helmond Sport speelde mooi en aanvallend voetbal wat een periodetitel en dus nacompetitie opleverde. Hoewel Helmond Sport in hun poule de beste ploeg was in deze nacompetitie werd promotie net niet gehaald. Het (in de nacompetitie) zwakker spelende FC Zwolle kaapte de promotie op de laatste wedstrijddag weg voor de neus van Helmond Sport. Al met al was het toch een prachtig seizoen dat een fraaie derde plaats opleverde.

2003-2004

5e plaats en periodetitel – Opnieuw deed Helmond Sport mee voor de prijzen. Bijna de hele eerste competitiehelft stonden de Helmonders fier bovenaan. Een mindere periode na de winterstop resulteerde uiteindelijk in een 5e plaats. Ook dit seizoen werd een periodetitel binnengehaald maar in de nacompetitie speelde Helmond Sport geen rol van betekenis.

2004-2005

6e plaats en nacompetitie – Wederom een succesvol seizoen voor Helmond Sport. Tot en met de laatste wedstrijd in de nacompetitie streed Helmond Sport voor promotie. In die thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, die live op televisie werd uitgezonden, moest Helmond Sport winnen om te promoveren. Een verdiende 1-0 voorsprong door Nyron Wau was niet voldoende, Sparta Rotterdam scoorde nog tweemaal en promoveerde. Mister Helmond Sport Jurgen Streppel, nam in deze wedstrijd afscheid van het betaald voetbal (helaas met een rode kaart).

2005-2006

4e plaats en Play-Offs – Helmond Sport draait de laatste jaren elke keer mee in de (sub)top en zo ook dit jaar. Alhoewel het spel wisselvallig was, werd er beslag gelegd op de 4e plaats en deelname aan de Play-Offs (i.p.v. de nacompetitie) afgedwongen. FC Volendam, dat gedurende het seizoen redelijk gelijkwaardig was aan Helmond Sport, bleek na de dubbele confrontatie én een beslissingswedstrijd te sterk. Trainer Ruud Brood alsmede een aantal spelers waaronder Leon Hese en Karim Bridji namen afscheid van Helmond Sport. De nieuwe trainer Gerald Vanenburg probeerde het volgende seizoen promotie af te dwingen.

2006-2007

18e plaats – Al met al een teleurstellend seizoen voor Helmond Sport. De nieuw aangestelde trainer Gerald Vanenburg haalde het einde van het seizoen niet na de tegenvallende prestaties. De Play-Offs werden niet gehaald. Roy Hendriksen stopte als profvoetballer na een lange carrière en 5 jaar Helmond Sport. Inmiddels is Jan Poortvliet aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Hij mag proberen om Helmond Sport weer terug te brengen in de hogere regionen van de ranglijst.

2007-2008

7e plaats – Na het teleurstellend verlopen voorgaande seizoen werden de goede prestaties van de jaren ervoor weer bijna geëvenaard. Onder leiding van Jan Poortvliet werden de Play-Offs om promotie/degradatie bereikt dankzij de 7e plaats op de ranglijst. Daar werd Top Oss verslagen in twee duels waarna Eredivisionist De Graafschap te sterk bleek.

2008-2009

10e plaats – Helmond Sport streed tot de laatste dag mee om plaatsing voor de Play-Offs. Helaas was de 10e plaats op de ranglijst niet voldoende om deel te nemen. Enkele clubs die lager stonden, wonnen een periode waardoor een 10e plaats geen recht meer gaf op deelname aan de Play-Offs.

2009-2010

8e plaats – Helmond Sport haalt in de reguliere competitie op de laatste speeldag de Jupiler Play-Offs. In de dubbel met FC Den Bosch werd 1-2 en 2-1 gespeeld. In de spectaculaire uitwedstrijd in Den Bosch wint Helmond Sport door middel van een penaltyreeks met 5-4. De tweede ronde wordt in de 1e wedstrijd knap met 2-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. Helaas verliest het elftal van Jurgen Streppel in Rotterdam onterecht met 2-0.

2010-2011

3e plaats – Helmond Sport heeft nagenoeg het gehele seizoen op een prachtige 3e plaats gestaan. In de terecht behaalde play-offs werd in de tweede ronde gewonnen van BV Veendam (3-3 en 1-0). In de finale ronde was Excelsior een maat te groot (1-5, 2-4)

2011-2012

4e plaats – Helmond Sport eindigt na een geweldige 2e seizoenshelft (slechts 1 nederlaag) op de vierde plaats. Als beloning wordt de vierde periodetitel gewonnen. Hans de Koning wint de Bronzen Stier als beste trainer en Erik Quekel als beste speler. In de Jupiler Play-Offs wordt in de 2e ronde gewonnen van FC Eindhoven (1-0) en (0-2). De finale tegen VVV-Venlo wordt door een dubieuze penalty beslist. Helmond Sport verliest de thuiswedstrijd met 1-2 en komt in Venlo 1-2 voor. Helaas maakt VVV-Venlo uit die penalty gelijk.

2013-2014

13e plaats – Na een wisselvallig seizoen eindigt Helmond Sport op een teleurstellende 13e plaats. Dit betekent sinds jaren geen Jupiler Play-Offs. De laatste zes wedstrijden staat er een nieuwe, ‘oude bekende’ voor de groep: trainer Jan van Dijk. Ook in het seizoen 2014-2015 is de Groninger hoofdtrainer van Helmond Sport.

2014-2015

17e plaats – Onder leiding van trainer Jan van Dijk eindigt Helmond Sport op een 17e plaats in de Jupiler League. In totaal werden er 10 wedstrijden gewonnen, 8 gelijk gespeeld en 20 verloren. Topscorer in dit seizoen was Stanley Elbers.

2015-2016

13e plaats – In een wisselvallend seizoen eindigde Helmond Sport op een 13e plaats. Eind februari stapte hoofdtrainer Jan van Dijk op en werd het seizoen afgemaakt door Remond Strijbosch. Het seizoen kenmerkte zich door wedstrijden waarin het voetbal aardig was, maar vaak in de laatste minuten de punten werden verspeeld. Hierdoor werden de Jupiler League Play-Offs niet bereikt.

2016-2017

13e plaats – Met een nieuwe trainer, Roy Hendriksen, en veel nieuwe spelers werd het seizoen 2016-2017 met hoge verwachtingen begonnen. Na een moeilijke start, ging het steeds beter lopen. Dat resulteerde in december al in plaatsing voor de Jupiler Play-Offs. Vervolgens kwam Helmond Sport in een moeilijke fase terecht. Opgeven deed Onze Club echter nooit. Vanaf de start van de Play-Offs stond er een vechtmachine die het iedere tegenstander lastig kon maken. Uiteindelijk viel het doek in de halve finale van de Play-Offs tegen Eredivisionist Roda JC.

2017-2018

19e plaats – Het seizoen 2017-2018 werd er eentje om snel te vergeten. Pas in de negende wedstrijd van het seizoen, op bezoek bij Jong AZ, boekte Helmond Sport de eerste overwinning. Uiteindelijk kwam Onze Club in 38 wedstrijden tot slechts negen overwinningen, met als resultaat een teleurstellende negentiende plek.

2018-2019

20e plaats – Het seizoen 2018-2019 onder leiding van de nieuwe trainer Rob Alflen bracht echter geen verbetering. Slechts vier thuiszeges, uit werd er zelfs geen enkele wedstrijd gewonnen. Met maar 22 punten uit 38 wedstrijden werd Helmond Sport laatste in de Keuken Kampioen Divisie, de slechtste prestatie uit de clubhistorie.

2019-2020

20e plaats – Het seizoen 2019-2020 gaat de geschiedenisboeken in als het ‘Coronaseizoen’. Na 29 van de 38 geplande wedstrijden werd de competitie vanwege de pandemie stilgelegd en niet meer uitgespeeld. Het team van WIl Boessen stond op dat moment met 17 punten onderaan in de ranglijst.

2020-2021

12e plaats – Ook in dit seizoen speelde Covid-19 een belangrijke rol, vrijwel alle wedstrijden werden zonder publiek gespeeld. Extra jammer voor de fans, want de selectie van Wil Boessen had door de aanwinsten Lance Duijvestijn, Karim Loukili en Boyd Reith een enorme kwaliteitsinjectie gekregen. Tevens kreeg de samenwerking met KV Mechelen gestalte.

2021-2022

20e plaats – Een wederom teleurstellend seizoen, waarin trainer Wil Boessen na 25 competitiewedstrijden werd ontslagen. Onder leiding van Sven Swinnen (afkomstig van partnerclub KV Mechelen) werd het seizoen afgemaakt, met 10 punten in 13 wedstrijden.
In dit seizoen werd wél twee keer gewonnen van kampioen FC Emmen. Jellert van Landschoot werd met 13 doelpunten topscorer van Onze Club.

2022-2023

16e plaats – De hoge verwachtingen, als gevolg van een flink verhoogd spelersbudget, kwamen niet uit. Sven Swinnen werd eind oktober al ontslagen. Na een periode met assistent-trainer Tim Bakens aan het roer nam de Belgische ex-international Bob Peeters het hoofdtrainerschap over. De van FC Volendam overgekomen Martijn Kaars werd clubtopscorer met 14 treffers. De bouw voor het nieuwe stadion, pal naast het huidige, wordt gestart.

Klasseringen door de jaren heen

SeizoenCompetitieEindklassering
2023/2024Keuken Kampioen Divisie11e plaats
2022/2023Keuken Kampioen Divisie16e plaats
2021/2022Keuken Kampioen Divisie20e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2020/2021Keuken Kampioen Divisie12e plaats
2019/2020Keuken Kampioen Divisie20e plaats
2018/2019Keuken Kampioen Divisie20e plaats
2017/2018Jupiler League19e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2016/2017Jupiler League13e plaats
2015/2016Jupiler League13e plaats
2014/2015Jupiler League17e plaats
2013/2014Jupiler League13e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2012/2013Jupiler League4e plaats
2011/2012Jupiler League4e plaats
2010/2011Jupiler League3e plaats
2009/2010Jupiler League8e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2008/2009Jupiler League10e plaats
2007/2008Jupiler League7e plaats
2006/2007Jupiler League18e plaats
2005/2006Gouden Gids Divisie4e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2004/2005Gouden Gids Divisie6e plaats
2003/2004Gouden Gids Divisie5e plaats
2002/2003Gouden Gids Divisie3e plaats
2001/2002Gouden Gids Divisie15e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
2000/2001KPN Eerste Divisie8e plaats
1999/2000Toto-Divisie10e plaats
1998/1999Toto-Divisie4e plaats
1997/1998Toto-Divisie10e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1996/1997Toto-Divisie14e plaats
1995/1996Toto-Divisie18e plaats
1994/1995Toto-Divisie13e plaats
1993/1994Toto-Divisie13e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1992/1993Toto-Divisie13e plaats
1991/1992Toto-Divisie16e plaats
1990/1991Toto-Divisie5e plaats
1989/1990Eerste Divisie13e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1988/1989Eerste Divisie16e plaats
1987/1988Eerste Divisie16e plaats
1986/1987Eerste Divisie17e plaats
1985/1986Eerste Divisie12e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1984/1985Eerste Divisie13e plaats
1983/1984Eredivisie16e plaats
1982/1983Eredivisie15e plaats
1981/1982Eerste DivisieKAMPIOEN
SeizoenCompetitieEindklassering
1980/1981Eerste Divisie12e plaats
1979/1980Eerste Divisie15e plaats
1978/1978Eerste Divisie17e plaats
1977/1978Eerste Divisie16e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1976/1977Eerste Divisie15e plaats
1975/1976Eerste Divisie16e plaats
1974/1975Eerste Divisie18e plaats
1973/1974Eerste Divisie6e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1972/1973Eerste Divisie5e plaats
1971/1972Eerste Divisie20e plaats
1970/1971Eerste Divisie12e plaats
1969/1970Eerste Divisie13e plaats
SeizoenCompetitieEindklassering
1968/1969Eerste Divisie6e plaats
1967/1968Tweede Divisie2e plaats (promotie!)
Premium partners
Partners CED