https://www.helmondsport.nl/sites/default/files/styles/speler_bg__1600x800_/public/afbeeldingen/spelers/HS_TEAMSPELER_02_48.jpg?itok=kutLtXZQ
19
Giannis-Fivos
Botos
Middenvelder
Leeftijd
22
Nationaliteit Grieks
Geboorteplaats Athene

De Griek Giannis-Fivos Botos heeft een contract getekend voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. De middenvelder is overgenomen van AEK Athene, maar is geen onbekende in Nederland. Go Ahead Eagles huurde de aanvallende middenvelder anderhalf seizoen van AEK Athene. In januari 2021 maakte hij zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie, om vier maanden later met de Deventenaren te promoveren naar de eredivisie. In deze periode speelde hij ook tegen Helmond Sport, hij stond in de basis bij de 5-1 zege in een lege Adelaarshorst. In totaal kwam hij 47 maal uit voor ‘Kowet’, waarin hij acht treffers en drie assists voor zijn rekening nam.

Voorafgaand aan deze Nederlandse verhuurperiode had hij negenmaal zijn optreden gemaakt in het eerste elftal van AEK Athene, het betrof hier competitiewedstrijden, bekerduels en een invalbeurt in de Europa League tegen Zorya Lugansk. In december 2018 maakte de inmiddels vijftienvoudige international voor Griekenland-Onder21 al deel uit van de selectie in het Champions League duel tegen Benfica.

In het afgelopen seizoen werd Botos een half jaar verhuurd aan FC Sheriff Tiraspol. Bij deze Moldavische topclub viel hij o.a. twee keer in bij het Champions League kwalificatieduel (derde ronde) tegen het Tsjechische FC Viktoria Pilsen. Na de winterstop keerde hij terug naar zijn Griekse geboortestad, waar hij in het tweede team (uitkomend in de Super League 2) nog negen wedstrijden speelde.

Statistieken

Seizoen Wedstrijden Goals
2023-2024 7 1