Helmond Sport / 18 juli 2015

Helmond Sport verslaat Engelse profclub Dagenham (2-1)

Helmond Sport heeft als onderdeel van de Open Dag een oefenwedstrijd tegen het Engelse Dagenham & Redbridge FC met 2-1 gewonnen. Deze uitslag was maar een magere afspiegeling van het werkelijke krachtsverschil met deze club uit de League Two (het vierde niveau in de Engelse voetbalpyramide). In deze voormalige Fourth Division gaat weliswaar meer geld om als in de Nederlandse Jupiler League (de toeschouwersaantallen liggen ook aanzienlijk hoger), maar dat was aan het niveau van de "Daggers" vandaag niet af te lezen. De club uit een voorstad van Londen hanteerde een klassieke (lees: ouderwetse) Engelse speelwijze, waarbij met name de verdedigers puur en alleen zijn geselecteerd op duelkracht. Van wendbaarheid was nauwelijks sprake, om over opbouw van achteren uit maar te zwijgen. 
Het team van Jan van Dijk kreeg in de openingsfase kans op kans, maar de afwerking was beneden peil. Elbers, Van de Sande en El Allouchi lieten een of meerdere kansen op de openingstreffer liggen, waarna nota bene de gasten wel doel troffen. Jack Connars kwam geheel vrij voor doel, doelman Van der Steen was kansloos tegen zijn geplaatste schot (28' ;0-1).

De 82 meegereisde Engelse fans konden hun geluk niet op, maar lang zou dit niet duren. Nadat Stanley Elbers voor de zoveelste keer zijn directe tegenstander had gepasseerd besloot hij (na een flink aantal voorzetten die niet waren aangekomen bij een medespeler) om het maar eens zelf te proberen, met zijn rechtervoet vond hij de verste kruising (34' ;1-1).
Ook na de rust was HS de betere ploeg, en nu werd dit wel snel in de score uitgedrukt. De verder matig spelende Roel v.d. Sande zette Vicento vrij voor doel, via de Engelse keeper belandde de bal in het net (53' ;2-1).
Daarna liet HS het initiatief over aan de gasten, wat het spelpeil bepaald niet ten goede kwam. Ook de vele wissels en opstootjes/irritaties droegen daar niet aan bij, de kleine duizend toeschouwers zagen alleen nog hoe een schot van dichtbij van Elbers werd geblokt, in de daaropvolgende rebound schoot invaller Sam Strijbosch over. In de slotfase probeerden de Engelsen nog met een wanhoopsoffensief om de (onverdiende) gelijkmaker te produceren, maar (de eveneens ingevallen) Jamie Watt hoefde maar eenmaal in actie te komen.

Helmond Sport speelt zaterdag zijn voorlaatste oefenduel voor aanvang van de competitie, in Terwolde is het uit de eredivisie gedegradeerde Go Ahead Eagles de tegenstander.

Opstelling HS (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen (46' Jamie Watt) - Maiky Fecunda, Stephen Warmolts, Aleksander Bjelica, Gillian Justiana (Tim Rerimassie) - Kevin Visser (74' Sam Strijbosch), Jeffrey van Nuland (77' Colin van Gool), Roel van de Sande - Mounir el Allouchi (61' Marc Koot), Charlton Vicente, Stanley Elbers.
Geel: Bjelica en Vicento.    

Open Dag Helmond Sport