De supporters

"We hebben Helmond Sport er doorheen geschreeuwd!"

Voetbal was altijd al een belangrijke factor in de levens van Nel Spee-Grinwis (74) en Tanja Grinwis (39). Waar in het voetbal vaak gesproken wordt over vader en zoon, bezoeken Nel en Tanja trots de wedstrijden als moeder en dochter in vak L.

Ik kijk er echt naar uit als Helmond Sport moet voetballen. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde thuis- of uitwedstrijd. Het gaat me puur om Helmond Sport.

Sinds een bezoek aan Helmond Sport in 2001 zijn ze fanatieke en trouwe Helmond Sport supporters. Met gezonde spanning gaan ze iedere thuiswedstrijd samen naar het Lavans Stadion. Ze vertellen over hun belevenissen bij Helmond Sport en de spelers waar ze tegenwoordig graag voor naar het stadion komen. 

‘’Ik vind er niks aan. Drie keer achter elkaar een uitwedstrijd’’, zegt Nel over de uitwedstrijden van september 2014. Moeder en dochter proberen elke wedstrijd samen te bezoeken, zowel thuis- als uitwedstrijden. Maar dat zit er helaas niet altijd in. Vorig seizoen hebben ze maar twee uitwedstrijden van de club gemist. ‘’Ik kijk er echt naar uit als Helmond Sport moet voetballen. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde thuis- of uitwedstrijd. Het gaat me puur om Helmond Sport’’, vertelt Nel. 

De soms verre busreizen, georganiseerd door de supportersvereniging van Helmond Sport, worden dan ook met veel plezier bijgewoond. ‘’In de bus is het echt een feest. Het is er één en al gezelligheid. Helemaal als Helmond Sport wint. We zitten altijd vooraan in de bus en kennen veel supporters. In het begin kozen we nog vaak voor uitwedstrijden die dichtbij waren. Maar later maakte dat ook niets meer uit’’, vertelt Tanja. Bepaalde wedstrijden kan Nel zich nog goed herinneren, zoals de wedstrijd van 9 april 2014. ‘’Tegen AGOVV stonden we met 0-2 voor. Maar AGOVV was continu in de aanval en de spelers hadden het uitvak nodig. We hebben ze er de laatste tien minuten echt doorheen geschreeuwd waardoor de periodetitel gepakt werd!’’ Ook mag de busreis na de wedstrijd tegen MVV (8 maart 2013) niet vergeten worden. ‘’We stonden daar met 2-0 achter en we hadden het moeilijk. Uiteindelijk wonnen we toch nog met 2-3. Dat was geweldig en de sfeer in het uitvak was fantastisch. En toen moesten we nog met de bus terug. Dat was genieten!’’

Samen hebben ze al veel spelers voorbij zien komen. ‘’In mijn beginjaren als supporter bij Helmond Sport was ik een grote fan van Rein van Duijnhoven’’, verteld Tanja. ‘’Later heb ik van verschillende spelers genoten. Zo had je de fantastische vrije trappen van Jop van der Linden en de goede tackles van Guus Joppen. Tegenwoordig kijken we uit naar De Regt, Kazlauskas, Sequeira, Justiana, Velasco en Van der Steen. Ze spelen erg goed en zijn een meerwaarde voor het team. Het zijn voetballers met veel passie en strijd. Daar staat Helmond Sport voor!’’

 Ik vind het super dat de spelers de tijd nemen voor de supporters. Zowel bij thuis- als uitwedstrijden

Ook gaat Nel in op de sfeer die de club uitstraalt. "Helmond Sport is een heel gemoedelijke club. Je bouwt snel contacten op en het is er altijd gezellig. In vak L zitten na al die jaren veel bekenden van ons. We zijn fanatieke supporters maar we houden ons wel rustig. We zijn altijd ruim voor aanvang van de wedstrijd in het stadion om de spelers de warming-up te zien doen. Ook na de wedstrijd blijven we altijd zitten tot de spelers klaar zijn met het bedanken van het publiek. Ik vind het super dat de spelers de tijd nemen voor de supporters. Zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Dat levert mooie momenten van waardering op. Het is gewoon een geweldige club!"

Meer supporters aan het woord