01 september 2023
Helmond Sport 2-1 SC Cambuur
GS Staalwerken Stadion

Twee treffers van Martijn Kaars zorgen voor zege op Cambuur!

Helmond Sport heeft vanavond ook zijn tweede thuiswedstrijd winnend afgesloten, het team van Bob Peeters boekte een verdiende 2-1 zege op sc Cambuur. De Helmondse trainer kon nog geen beroep doen op de twee aanwinsten van deze ‘transferdeadline day’ (Van den Hurk en Schroijen) en moet daarnaast nog een aantal geblesseerden missen. De Belgische coach had er tevens voor gekozen om Lucas Vankerkhoven en Arno Van Keilegom uit de basis te laten.

Cambuur_Schmidt.jpgDoke Schmidt in duel.

Doke Schmidt stond wel aan de aftrap tegen zijn oude ploeg, een inschattingsfoutje van de rechtsback leidde al na veertig seconden spelen tot het eerste gevaarlijke moment voor het doel van Wouter van der Steen. De Helmondse doelman zou het echter in het restant van de eerste helft (verrassend) rustig hebben. De Friezen (al scandeerde de fanatieke aanhang van de gasten regelmatig ‘Anti-Fries’) kwamen niet verder dan een schot van Silvester van der Water.

Cambuur_Fans.jpgVolop sfeer op Vak O.

Ook Helmond Sport had moeite om het vijandelijke doel te bereiken, het duurde een half uur voordat Yanick van Osch in actie moest komen. Dat zorgde meteen voor het meest omstreden moment voor rust, de Cambuur-doelman leek namelijk in een poging om Elmo Lieftink (vandaag weer terug op het middenveld i.p.v. centraal achterin) te stuiten met de bal in zijn handen buiten het strafschopgebied te komen. Scheidsrechter Puts liet het gaan, zijn beslissingen vielen wel vaker niet in het voordeel van Helmond Sport uit.

Cambuur_Lieftink.jpgLieftink in duel met de Cambuur-keeper, die vervolgens uit zijn strafschopgebied kwam.

Net na de hervatting kwam Helmond Sport op voorsprong. Een dribbel van Joseph Amuzu gestart vanaf de zijlijn zorgde er uiteindelijk voor dat Martijn Kaars geheel vrij voor doel kwam, de Helmondse clubtopscorer rondde bekwam af (48’ ;1-0).
Het duurde vervolgens twintig minuten voordat de gasten erin slaagden om Helmond Sport in verlegenheid te brengen. De ingevallen (extra) spits Roberts Uldrikis dwong Wouter van der Steen tot een redding, twee minuten later werd hij alsnog gepasseerd door de spits die vanaf het begin in het veld stond: Milan Smit (71’ ;1-1).

Cambuur_VandenEynden.jpg
Flor Van den Eynden leverde (wederom) een prima prestatie.

Geheel onomstreden was deze gelijkmaker niet, voorafgaand leek er een overtreding op Doke Schmidt te zijn gemaakt. Het kostte Flor Van den Eynden een gele kaart wegens protesteren, maar dat was zo ongeveer het enige smetje op zijn prima wedstrijd. De ex-speler van KV Mechelen stond overigens vandaag als rechter centrale verdediger opgesteld, het was de eerste keer dat hij daar stond in combinatie met de eveneens rechtsbenige Mees Kreekels die daardoor linker centrale verdediger was.

Cambuur_Kreekels.jpgMees Kreekels vormde samen met Van den Eynden het centrale verdedigingsduo.

Met de eindfase in zicht kwam Mees Kreekels met de schrik vrij toen Van der Steen zijn balverlies corrigeerde, en ook de bijna aan zijn krachten zijnde Elmo Lieftink had de hulp van de Helmondse doelman nodig na balverlies. Op slag van het einde van de reguliere speeltijd sloeg Helmond Sport echter genadeloos toe. Een prima pass van de sterk ingevallen Håkon Lorentzen (al gaf de vierde official op het 'wisselbord' aan dat nummer 19 Botos werd vervangen door nummer 19...) op de in de diepte sprintende Martijn Kaars leidde de beslissende treffer in (90’ ;2-1).
Deze tweede goal van Martijn Kaars werd uiteraard met veel enthousiasme ontvangen op de tribunes maar een op het speelveld geworpen plastic beker zorgde een beetje voor een domper op de feestvreugde, scheidsrechter Puts besloot om de wedstrijd te staken.

Cambuur_Kaars2.jpgDe matchwinnaar!

Twaalf minuten later werd deze hervat, uiteraard met een aftrap van de gasten. Deze ‘derde helft’ zou ook nog eens twaalf minuten duren, mede door een blessurebehandeling gevolgd door het uitvallen van Elmo Lieftink. Aangezien Helmond Sport alle drie wisselmomenten had verbruikt, werden de laatste minuten met een man minder gespeeld. Het zou de zege, de eerste op Cambuur sinds december 2017, echter niet meer in gevaar brengen.

Cambuur_Peeters.jpgDe winnende trainer!

Opstelling (4-3-3 formatie): Wouter van der Steen; Doke Schmidt (77’ Bram van Vlerken), Flor Van den Eynden, Mees Kreekels, Gabriël Çulhacı; Michael Chacon, Giannis-Fivos Botos (67’ Håkon Lorentzen), Elmo Liefting; Mohamed Mallahi (74’ Arno Van Keilegom), Martijn Kaars, Joseph Amuzu (74’ Peter van Ooijen).
Geel: Amuzu (32’ ;neerhalen tegenstander), Van den Eynden (71’ ;protesteren) en Kaars (90’+2 ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Lucas Vankerkhoven, Michel Ludwig, Noé Rottiers, Tarik Essakkati, Ramón ten Hove (keeper) en Robin Mantel (keeper).
Afwezig: Pius Krätschmer, Mohammed Amin Doudah, Bryan van Hove, Álvaro Marín en Lars Zonneveld.