02 maart 2018
Helmond Sport 3-0 Jong AZ
GS Staalwerken Stadion

Barre omstandigheden deren Helmond Sport absoluut niet

Helmond Sport heeft onder uiterst moeilijke omstandigheden een prima prestatie geleverd door met 3-0 te winnen van Jong AZ. Trainer Roy Hendriksen moest maar liefst tien spelers missen wegens blessures en schorsingen, en de spelers die wel beschikbaar waren moesten in de snerpende kou (inclusief sneeuw) voor bijna lege tribunes spelen.

Om de omstandigheden voor de 833 aanwezige toeschouwers toch enigszins draaglijk te maken, waren er vooraf heel wat registers opengetrokken. De entreeprijs was verlaagd, iedereen kon desgewenst plaatsnemen op een gedeelte van de Oosttribune dat met extra kachels werd verwarmd, en last but not least, er was gratis overheerlijke snert. Maar uiteindelijk was het toch het prima voetbal van Helmond Sport dat de fans de meeste warmte gaf. Ondanks een gekunstelde basisopstelling waarin Marijn van Heugten als linksbuiten fungeerde, domineerde Helmond Sport van begin tot eind. In het eerste kwart van de wedstrijd was Giovanni Hiwat degene die het meeste van zich liet spreken, gaandeweg nam Jason Bourdouxhe deze rol over. De Belgische linkspoot stond vandaag sinds lange tijd op het middenveld opgesteld (Ron Janzen was weer beschikbaar als linksback) en bekroonde zijn prima optreden vier minuten voor rust bijna met de openingstreffer. In de daaropvolgende corner (Jong AZ doelman Nick Olij had zijn inzet nog net kunnen pareren) was het de mee naar voren gekomen Ron Janzen die dichtbij de oververdiende voorsprong was.

Coach Martin Haar wisselde twee maal onder de rust (zo kwam routinier Rens van Eijden, gekleed in een shirt met korte mouwen, om begrijpelijke redenen niet meer uit de warme kleedkamer), maar kon daarmee het tij niet keren. Al na twee minuten spelen was Marijn van Heugten dichtbij de 1-0, meteen daarna kopte Robert van Koesveld prima binnen (48' ;1-0). Terwijl Stijn van Gassel nog steeds in afwachting was van het eerste Alkmaarse gevaar, bracht Jordy Thomassen na een afgemeten pass van Jeroen Verkennis 'onze club' in veilige haven (68' ;2-0). De Helmondse spits zou in de slotfase door middel van zijn achtste treffer van het seizoen de nieuwe clubtopscorer worden (hij lost hiermee de geblesseerde Arne Naudts af), zijn afronding vrij voor keeper Olij was uiterst fraai (89' ;3-0).

Helmond Sport stijgt door deze zege naar de achttiende plaats van de Jupiler League. A.s. vrijdag wacht in Velsen-Zuid een zware uitwedstrijd tegen de zeer verrassende nummer drie Telstar.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Ron Janzen (90'+1 Nick de Louw) ; Bram Zwanen, Grad Damen (87' Wietse van Lankveld), Jason Bourdouxhe ; Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Marijn van Heugten (75' Daan Ibrahim).
Geel: Janzen (36' ; neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Joris van Gerwen (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Afwezig: Vicento, Watt, Fecunda, Edwards, Verkoelen, Zeldenrust, Naudts en Ormonde-Ottewill (allen geblesseerd), Braber en De Braal (geschorst).