02 april 2021
Helmond Sport 2-0 Jong AZ
GS Staalwerken Stadion

Derde zege op rij!!

Helmond Sport heeft ook de derde wedstrijd van de vierde periode gewonnen, in het SolarUnie Stadion werd Jong AZ met 2-0 verslagen. Hierdoor is Helmond Sport de koploper van de laatste periode, de kloof met de concurrentie (nummer twee Jong PSV laten we buiten beschouwing omdat een beloftenteam niet kan meedoen aan de playoffs) bedraagt drie punten. Ook in de reguliere ranglijst doet het team van Wil Boessen prima zaken, getuige een negende plaats.

Tegen de Alkmaarse beloften had Helmond Sport een prima start. Ingeleid door balverlies van AZ-rechtsback Robin Lathouwers kon Jelle Goselink de vrijstaande Lance Duijvestijn bereiken. De Helmondse clubtopscorer zag zijn eerste inzet nog half gekeerd door AZ-keeper Mees Bakker, maar kon in de rebound zijn team aan een bijzonder vroege voorsprong helpen (2’ ;1-0).

AZ_Dzepar2.jpg

Orhan Džepar bleek prima te passen in een driemansmiddenveld samen met Duijvestijn en Vereijken

De tweede doelkans kwam op naam van Orhan Džepar, vanavond voor het eerst in de basis sinds de desastreuze wedstrijd tegen N.E.C. waarin hij een hele vroege rode kaart kreeg. Toen fungeerde hij als centrale verdediger, nu liet hij als verdedigende middenvelder een prima indruk achter.
Nadat ook Loukili en wederom Duijvestijn nog kansen hadden gekregen op een verdiende verdubbeling van de voorsprong, kantelde de wedstrijd. Sander Vereijken kon met een prima verdedigende actie een zekere gelijkmaker voorkomen, en een minuut later was het de lat die Helmond Sport behoedde voor een treffer van linksbuiten Mohamed Taabouni. Verder waren er nog twee reddingen van de foutloos keepende Stijn van Gassel nodig om middenvelder Fedde de Jong de 1-1 te verhinderen.

AZ_VanGassel.jpg

Doelman Stijn van Gassel werd voor de tweede wedstrijd op rij niet gepasseerd

Na de hervatting was het echter weer Helmond Sport dat de klok sloeg. Binnen tien minuten hadden zowel Sander Vereijken, Lance Duijvestijn als Jelle Goselink de 2-0 op de schoen. Deze kwam er even later toch, al werd de geldigheid van deze treffer wel zeer betwist door de Alkmaarders. Vereijken gaf een pass aan de in buitenspelpositie staande Duijvestijn, maar laatstgenoemde was zo slim om de bal die vlak naast hem kwam, te laten lopen voor Goselink. Centrale verdediger Jom Berkhout was echter in eerste instantie volledig gefocust op Duijvestijn, en had vervolgens geen gelegenheid meer om Goselink het scoren te beletten (63’ ;2-0). Trainer Michel Vonk en zijn staf zagen hier hinderlijk buitenspel in, niet geheel zonder reden.

AZ_Vereijken2.jpg

Sander Vereijken is niet meer weg te denken uit het Helmondse middenveld

Met de gebruikelijke spitsenwissel ‘Thomassen voor Goselink’ en de minder gebruikelijke wissel van Guus Joppen (niet helemaal fit) ging Helmond Sport de slotfase in. Arno Van Keilegom werd in deze fase rechtsback, Reith nam de plaats van Joppen in het centrum over. Pas in de absolute slotfase werd deze gelegenheidsverdediging in verlegenheid gebracht, met name door Richonell Margaret en Fedde de Jong. Aan de andere kant had Jordy Thomassen in deze dying seconds of the game de gelegenheid om zijn invalbeurt glans te geven met een treffer.

AZ_Loukili2.jpg

Karim Loukili bleef vanavond op negen treffers staan, Lance Duijvestijn is nu met tien treffers de clubtopscorer

Op Paasmaandag staat er weer een wedstrijd op het programma in het SolarUnie Stadion, dan komen de beloften van Ajax op bezoek. Het team van coach Mitchell van der Gaag staat dertiende, met vier punten minder dan Helmond Sport.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Boyd Reith, Guus Joppen (75' Aaron Bastiaans), Alec Van Hoorenbeeck, Dean van der Sluijs ; Sander Vereijken, Orhan Džepar, Lance Duijvestijn ; Arno Van Keilegom, Jelle Goselink (71' Jordy Thomassen), Karim Loukili.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Jessy Hendrikx, Joël Roeffen, Juul Respen, Jeff Stans, Rowen Koot (keeper) en Robin Mantel (keeper).
Afwezig: Maxime De Bie, Gaétan Bosiers, Kay van de Vorst, Ramon de Wilde en Dani Theunissen (allen geblesseerd).