05 april 2021
Helmond Sport 1-1 Jong Ajax
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport niet voorbij Jong Ajax

In de vierde wedstrijd van de vierde periode heeft Helmond Sport met 1-1 gelijkgespeeld tegen Jong Ajax. Met tien punten staat het team van Wil Boessen nu op de tweede plaats van de perioderanglijst, maar aangezien koploper Jong PSV niet in aanmerking komt voor een play-off plaats, zou dit in de eindstand voldoende zijn voor een ticket in de nacompetitie.

Wil Boessen koos voor dezelfde basis als afgelopen wedstrijd. Weliswaar had hij weer de beschikking over KV Mechelen-huurling Maxime De Bie, maar koos desondanks op het middenveld voor Orhan Džepar die daar tegen Jong AZ prima speelde. De linkspoot met Bosnische roots begon dit seizoen als centrale verdediger, maar er lijkt nu toch sprake van een (zoals ze dat in de politiek noemen) ‘functie elders’.

Ajax_Dzepar2.jpg

Verdedigende middenvelder Orhan Džepar in duel met aanvallende middenvelder Alex Mendez

De beginfase was vanuit Helmonds perspectief erg moeizaam. Na vier minuten spelen raakte Giovanni Manson Ribeiro de paal, amper een minuut later kreeg deze rechtsbuiten nog een kans op de openingstreffer. De Amsterdamse storm ging gelukkig naar mate de wedstrijd vorderde liggen, maar daar kwam wel een andere storm voor in de plaats. Deze natuurlijke storm ging richting het Amsterdamse doel, niet alleen bestaande uit een enorme windkracht maar ook vergezeld van de nodige hagel.

Niet alleen het weer sloeg om, ook het spelbeeld. Lance Duijvestijn tekende voor de eerste Helmondse kans, dit op aangeven van Karim Loukili. Laatstgenoemde kreeg de volgende kans, dit na een bijzonder subtiel tikje van Guus Joppen. De grootste kans was voor Jelle Goselink, maar ook de huurling van Almere City wist Daan Reiziger niet te passeren. Voor deze keeper was het pas zijn derde optreden in het betaald voetbal, de reguliere keepers Kjell Scherpen of Dominik Kotarski waren vandaag niet beschikbaar voor coach Mitchell van der Gaag.

Ajax_hagel_scrimmage.jpg

Zo'n schitterende foto behoeft geen nadere toelichting

Onder de rust ging de wind weer liggen, daar hoefde Helmond Sport in de tweede helft dus niet tegenop te boksen. Figuurlijk gesproken kreeg het zelfs de wind mee, want bij de openingstreffer viel werkelijk alles zomaar op zijn plaats. Een schot van Sander Vereijken werd eerst door een verdediger van Ajax van richting veranderd, vervolgens sprong de bal op de knie van Arno Van Keilegom richting het Amsterdamse doel. Keeper Daan Reiziger was blijkbaar onder de indruk van de aanstormende Jelle Goselink, want de bal ging ‘zomaar’ het doel in (55’ ;1-0).

Jong Ajax ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, en kreeg twintig minuten voor tijd daarop de eerste kans via Naci Ünüvar. Deze linksbuiten was in 2019 het allergrootste talent uit de befaamde jeugdopleiding, getuige zijn gewonnen Abdelhak Nouri Trofee. Vier minuten na zijn eerste kans trof de 17-jarige Zaandammer wel doel, dit op aangeven van aanvoerder Youri Regeer (73’ ;1-1).

Ajax_Reith.jpg

Boyd Reith had meestal te maken met Naci Ünüvar, maar is hier in duel met middenvelder Alex Mendez

In de slotfase was Helmond Sport nog tweemaal dicht bij de winnende treffer. Invaller Hendrikx gaf na een schitterende aanname op een pass van een andere invaller Aaron Bastiaans een assist op Orhan Džepar. Deze zag zijn inzet echter geblokt. Diep in de zeven minuten durende blessuretijd had ook Lance Duijvestijn Helmond Sport nog aan de koppositie in de vierde periode kunnen helpen.
Door dit gelijkspel blijft Helmond Sport in de reguliere ranglijst op de negende plaats zijn. Vrijdag wacht een uitwedstrijd bij de nummer zeven FC Volendam.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Boyd Reith, Guus Joppen (74' Aaron Bastiaans), Alec Van Hoorenbeeck, Dean van der Sluijs ; Sander Vereijken, Orhan Džepar, Lance Duijvestijn ; Arno Van Keilegom, Jelle Goselink (71' Jordy Thomassen, 78' Jessy Hendrikx), Karim Loukili.
Geel: Van Hoorenbeeck (33' ;neerhalen tegenstander) en Vereijken (59' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Maxime De Bie, Joël Roeffen, Juul Respen, Jeff Stans, Rowen Koot (keeper) en Robin Mantel (keeper).
Afwezig: Gaétan Bosiers, Kay van de Vorst, Ramon de Wilde en Dani Theunissen (allen geblesseerd).