05 augustus 2022
NAC Breda 1-0 Helmond Sport
Rat Verlegh Stadion

Helmond Sport begint met nipte nederlaag in Breda

Helmond Sport is de competitie begonnen met een nederlaag, in het Rat Verlegh Stadion trok thuisclub NAC met 1-0 aan het langste eind. Hiermee werd een vervelende traditie voortgezet, Helmond Sport won in de eerste divisie nog nooit in Breda. De balans staat nu op dertien nederlagen, vier eindigden gelijk. Een gelijkspel had er vanavond trouwens ook wel ingezeten. Voor rust was Helmond Sport weliswaar de onderliggende partij, maar had het via spits Martijn Kaars voldoende kansen op de openingstreffer. Daarnaast had Helmond Sport in de laatste dertien minuten ook nog een man meer op het veld.

NAC_Kaars.jpgSpits Martijn Kaars nam het overgrote gedeelte van de Helmondse kansen voor zijn rekening

De basis waarvoor trainer Sven Swinnen had gekozen lag in het verlengde van wat er op basis van de oefenwedstrijden verwacht mocht worden. De eerste doelman is onomstreden, en zolang Tom Beugelsdijk, Daniël Breedijk en Gabriël Culhaci niet beschikbaar zijn is er in de achterste linie nauwelijks van concurrentie sprake. Bij de keuze op de twee controleurs trok de Zwitser David Mistrafović aan het kortste eind. Na het vertrek van Jellert Van Landschoot verhuisde Peter van Ooijen naar de linkervleugel, Wassim Essanoussi stond nu op rechts. Martijn Kaars was uiteraard de diepste spits, met Jelle Goselink daar vlak achter.
Deze formatie moest zich in de eerste helft grotendeels beperken tot het tegenhouden van de geel-zwarten. Het aantal kansen wat de thuisclub uit dat veelvuldig balbezit kon scheppen, was echter beperkt. In het eerste kwartier waren dat er weliswaar twee, maar daarna bleef het bij dreiging.

IMG_8838.jpg

Jelle Goselink ontvangt een gele kaart. 

Ondanks de Bredase druk werd spits Martijn Kaars toch een aantal keren in stelling gebracht. Na een verkeerde aanname op een voorzet van Peter van Ooijen ging zijn eerste kans verloren. De tweede viel ‘uit het niets’, zijn inzet vanaf hooguit tien meter ging net naast de verkeerde kant van de paal. Zijn derde (op aangeven van Jelle Goselink) was vanuit een moeilijke hoek, nu ging de bal net voorbij de tweede paal. Op slag van rust werd Kaars door de van Wolfsburg gehuurde centrale verdediger Anselmo Garcia MacNulty van de bal gezet, afgelezen aan de reactie van Kaars op onreglementaire wijze.

IMG_8826.jpgPeter van Ooijen deed het prima op de linkerflank.

Na de rust liet de eerste Helmondse kans lang op zich wachten. NAC kwam goed uit de startblokken en maakte uit een vloeiende aanval de openingstreffer, Velanas stond hier aan het einde (53’ ;1-0). Zes minuten waren een drietal NAC’ers dichtbij de 2-0, maar zij kwamen allen een paar centimeter tekort om een voorzet van Kaj de Rooij in het doel te schuiven.

NAC-VanderMeer.jpg
Robin van der Meer draagt ook dit seizoen de aanvoerdersband

Laatstgenoemde zou Helmond Sport nog van dienst zijn door met een onnodige tweede gele kaart het veld te verlaten. Met een man meer, en met de initiatieven van de goed ingevallen Eros Maddy, werd NAC met de rug tegen de muur gezet. Meer dan een schot van Jarno Lion zou dit echter niet opleveren, waardoor Helmond Sport voor de tweede keer op rij het seizoen met een nederlaag begint.  

NAC_Maddy.jpgEros Maddy was de beste invaller aan Helmondse zijde.

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor Van den Eynden, Robin van der Meer, Bryan van Hove; Jarno Lion, Elmo Lieftink; Wassim Essanoussi (73’ Arno Van Keilegom), Jelle Goselink (65’ Gaétan Bosiers), Peter van Ooijen (73’ Eros Maddy); Martijn Kaars,.
Op de bank en niet ingevallen: Marcus Scholten, David Mistrafović, Emir Terzi, Julian Geerts en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Geel: Goselink (24’ ;neerhalen tegenstander) en Van Ooijen (37’ ;neerhalen tegenstander).
Afwezig: Tom Beugelsdijk (geschorst), Daniël Breedijk, Gabriël Culhaci en Dylan van Diepen (allen geblesseerd).

NAC_Van_Keilegom2.jpg