07 mei 2021
Helmond Sport 1-1 TOP Oss
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport laat naast TOP Oss

Helmond Sport heeft vanavond in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2020/2021 de punten gedeeld met TOP Oss. De gasten lieten vele kansen onbenut om de 0-1 voorsprong verder uit te bouwen, waarna clubtopscorer Lance Duijvestijn met zijn elfde treffer van het seizoen voor de gelijkmaker zorgde.

TOP_VanGassel.jpgGeen speelminuten voor de vertrekkende keeper Stijn van Gassel, maar wel een afscheidskado!

Trainer Wil Boessen gaf doelman Robin Mantel vanavond de gelegenheid om zijn debuut te maken bij Helmond Sport. In de afgelopen twee seizoenen was de nu 20-jarige Belgische keeper steevast reservekeeper bij het inmiddels failliete KSC Lokeren, in het seizoen 2017/2018 kwam de boomlange keeper wél in actie in officiële wedstrijden. Bij ASV Geel (toendertijd uitkomend op het derde niveau in België, maar inmiddels ver weggezakt) kwam de tweevoudige keeper van België onder 19 jaar tot 15 optredens.
Zijn enorm tekort aan wedstrijdritme kwam echter niet aan de oppervlakte. Bij twee reddingen op schoten van resp. Philippe Rommens en Mart Remans maakte hij een degelijke indruk, alleen bij het onderdeel ‘meevoetballen’ (waarschijnlijk wordt daar in Nederland ook meer waarde aan gehecht dan in de Belgische keepersopleiding) leek hij zich minder op zijn gemak te voelen.

TOP_Mantel2_0.jpgAan lengte geen gebrek bij keeper Robin Mantel.

De Osse keeper Bo Geens (zoon van de ‘legendarische’ ex-HS keeper Theo Custers, in het seizoen 1980-1981 een half jaar gehuurd van FC Antwerp) had het een stuk rustiger. Zelfs bij de twee meest gevaarlijke momenten, namelijk twee kopballen van Orhan Džepar (beiden uit een corner) hoefde hij niet handelend op te treden. Mantel moest vlak voor rust nog wel aan de bak, maar kwam net te laat toen Kyvon Leidsman 'bij toeval' vrij voor hem opdook (43’ ;0-1).

TOP_VanHoorenbeeck.jpg

Alec Van Hoorenbeeck in een van zijn vele duels met Kyvon Leidsman.

Onmiddellijk na de rust kwam Mantel met de schrik vrij toen Dennis van der Heijden van dichtbij op de lat schoot. Zijn landgenoot Alec Van Hoorenbeeck kwam twee minuten later eveneens goed weg toen zijn poging om de doorgebroken Leidsman vast te houden niet met een (rode) kaart werd bestraft. Een twintigtal minuten later zou Leidsman opnieuw alleen op Mantel afgaan, maar slaagde er wederom niet in om hem te passeren.

TOP_Duijvestijn2.jpgClubtopscorer Lance Duijvestijn na zijn elfde treffer van het seizoen

Vervolgens zou ook nog Lorenzo Piqué tegen de paal schieten, het missen van al deze opgelegde kansen zou de gasten in de slotfase lelijk gaan opbreken. Met het inbrengen van Karim Loukili en Jordy Thomassen voor Sander Vereijken (dicht bij een rode kaart) en Aaron Bastiaans (na tien invalbeurten voor het eerst in de basis, maar overtuigde niet) kwam er eindelijk ‘schwung’ in het Helmondse aanvalsspel. Kansen waren er al voor Jelle Goselink en Arno Van Keilegom, maar het was (uiteraard) clubtopscorer Lance Duijvestijn die op aangeven van (uiteraard) assistkoning Boyd Reith met een schot van vijftien meter voor de gelijkmaker zorgde (84’ ;1-1).

TOP_Reith2.jpgBoyd Reith grossiert niet alleen in assists, maar ook in gele kaarten. Van scheidsrechter Martens ontving de rechtsback nummer acht.

In de blessuretijd zorgden de invallers Thomassen en Loukili voor de laatste doelkans, maar een overwinning zou te veel van het goede zijn geweest. Helmond Sport blijft na dit gelijkspel op de tiende plaats staan. De laatste wedstrijd van het seizoen is woensdag uit tegen De Graafschap, voor de Superboeren staat promotie naar de eredivisie op het spel, voor Helmond Sport een positie in het linkerrijtje.

TOP_Thomassen2.jpgJordy Thomassen speelde in de laatste twintig minuten samen met Goselink in de spits.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Robin Mantel; Boyd Reith, Guus Joppen, Alec Van Hoorenbeeck, Dean van der Sluijs ; Sander Vereijken (72' Karim Loukili), Orhan Džepar (46' Gaétan Bosiers), Lance Duijvestijn ; Arno Van Keilegom, Jelle Goselink, Aaron Bastiaans (72' Jordy Thomassen).
Geel: Vereijken (35' ;neerhalen tegenstander), Bastiaans (35' ;opstootje) en Reith (79' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Jessy Hendrikx, Joël Roeffen, Juul Respen, Jeff Stans, Rowen Koot (keeper) en Stijn van Gassel (keeper).
Afwezig: Maxime De Bie, Kay van de Vorst en Dani Theunissen (allen geblesseerd).