07 oktober 2022
Jong Ajax 0-1 Helmond Sport
Sportpark de Toekomst

Zeer vroege goal genoeg voor winst bij Jong Ajax

Helmond Sport heeft vanavond het uitduel tegen Jong Ajax gewonnen, het was de eerste zege op De Toekomst sinds april 2015. Voor Jong Ajax was het de eerste nederlaag na een serie van negen ongeslagen thuiswedstrijden.

De wedstrijd voor opvallend goed bezette tribunes was nog maar 45 seconden oud toen Helmond Sport al op voorsprong kwam. Vanaf 25 meter schoot Elmo Lieftink met buitenkant voet de bal achter Ajax-keeper Tom de Graaff (1’ ;0-1). Het was de eerste treffer voor de middenvelder in Helmondse dienst, het zou ook zijn verreweg beste optreden worden tot dusverre. Zeven minuten later stond hij aan de voet van de volgende Helmondse kans, deze werd echter niet verzilverd door Arno Van Keilegom.

Ajax_Kaars_kans.jpgMartijn Kaars dichtbij de 0-2.

Later in de eerste helft zou ook Martijn Kaars op de counter in kansrijke positie komen, zijn inzet werd echter op het laatste moment geblokt door centrale verdediger Olivier Aertssen. Uit de daaropvolgende corner werd de Helmondse clubtopscorer wederom gevaarlijk, nu met het hoofd. Anders dan deze opsomming van Helmondse kansen doet vermoeden, was het thuisclub die verreweg het meeste balbezit had. Maar afgezien van een redding op een inzet van Youri Regeer werd doelman Mike Havekotte nauwelijks op de proef gesteld.

Ajax_Havekotte2.jpgDoelman Havekotte had het niet druk vanavond.

Helmond Sport kreeg kort voor rust nog wel een tegenslag te verwerken toen Peter van Ooijen geblesseerd het veld moest verlaten. Merkwaardig genoeg was de tweede helft amper een minuut oud toen ook Eros Maddy aangaf niet verder te kunnen. Het noodzaakte trainer Sven Swinnen (die ditmaal zijn basis ongewijzigd had gelaten) tot een tweede wissel(moment).

Ajax_VandenEynden.jpgFlor Van den Eynden speelde wederom een prima wedstrijd.

Ook in de tweede helft monopoliseerde Ajax het balbezit, maar ook nu waren de kansen schaars. Kopballen waren er van Jaydon Banel (gekeerd door Havekotte) en de IJslander Kristian Hlynsson (weggewerkt door Flor Van den Eynden), maar verder liep de Amsterdamse voorhoede zich steeds maar vast op de goed georganiseerde Helmondse verdediging.

Ajax_Beugelsdijk.jpgTom Beugelsdijk heerste in het luchtruim.

Naar het einde toe ging Helmond Sport zelfs een aantal keren Jong Ajax diep op eigen helft vastzetten, het vroege storen leverde invaller David Mistrafović nog de kans op de 0-2. Net toen de vijf minuten durende blessuretijd was aangebroken kreeg de zeventienjarige Ajax-clubtopscorer Gabriel Osei Misehouy vanaf zeven meter een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar de spits met linkerspits met Ghanese roots zag zijn inzet recht in de handen van Havekotte belanden.

Ajax_Lorentzen.jpgInvaller Lorentzen won ook veel luchtduels, maar dan op vijandelijke helft.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie) :
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor Van den Eynden, Tom Beugelsdijk, Bryan van Hove; Michael Chacon, Arno Van Keilegom, Elmo Lieftink (82’ David Mistrafović); Peter van Ooijen (45’ Håkon Lorentzen), Martijn Kaars (82’ Marcus Scholten), Eros Maddy (50’ Gaétan Bosiers).
Geel: Chacon (23’ ;vasthouden shirt), Mistrafović (84’) en Van Vlerken (90’+3 ;vasthouden tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Robin van der Meer, Dylan Dassy,  Emir Terzi, Gabriël Çulhacı en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Geblesseerd: Jarno Lion, Jelle Goselink, Wassim Essanoussi, Daniël Breedijk, Chris Kalulika en Dylan van Diepen.

Ajax_Kaars.jpg