08 februari 2019
Helmond Sport 1-2 FC Dordrecht
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport verliest drie punten en drie spelers in slotfase

Binnen negen minuten tijd twee tegengoals en drie rode kaarten incasseren, het overkwam Helmond Sport in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. In plaats van de derde thuiszege van het seizoen te behalen en te klimmen naar de zeventiende plaats, is het team van Robby Alflen nu onderaan de Keuken Kampioen Divisie beland.

Net zoals vorige week tegen FC Twente had de trainer van Helmond Sport wederom te kampen met een enorme lijst van geblesseerde spelers. Wel was de geschorste Jordan van der Gaag weer beschikbaar, de huurling van NAC Breda maakte zijn rentree op het middenveld. Joeri Poelmans kon daardoor een linie naar voren, waar hij de plek van de geblesseerde rechtsbuiten Richelor Sprangers overnam. Voor de rust had het er alle schijn van dat Helmond Sport in deze formatie sterk genoeg was om het povere FC Dordrecht te kloppen. Al na vier minuten spelen was Nick de Louw dichtbij de openingstreffer, uit een corner kopte de centrale verdediger net over de lat. Een kleine tien minuten later was de verdiende voorsprong een feit, na een voorzet van Tibeau Swinnen bleef de bal op minder dan een meter voor het doel liggen tussen de voeten van Arne Naudts, de Belgische spits wist deze met enige moeite over de doellijn te krijgen (13' ;1-0).

Na deze treffer werd het allemaal wat minder boeiend voor de 1.035 toeschouwers in het SolarUnie Stadion, die de gasten in de eerste helft slechts op één serieuze doelpoging (kans voor Feyenoord huurling Joël Zwarts na een fout van Fecunda) konden betrappen. Dat zou na de rust echter veranderen, Helmond Sport kwam nauwelijks meer weg van eigen helft en kreeg steeds gevaar te duchten van de Schapenkoppen, o.a. door de voorzetten van links van ex-HS speler Brandon Ormonde Ottewil. Na driekwart wedstrijd kwam Helmond Sport met de schrik vrij toen Bo Breukers geheel ongehinderd vanaf tien meter net naast schoot. Nog geen minuut later was het daarentegen invaller Dean Koolhof die bij zijn eerste balcontact (na een voorzet van Joeri Poelmans) de Helmondse voorsprong kon verdubbelen.

Een invaller aan Dordtse zijde, Crycensio Summerville (overigens ook gehuurd van Feyenoord), zou echter de meeste invloed op de wedstrijd gaan uitoefenen. Nadat hij al was opgevallen door een paar snelle acties op het middenveld, was hij (uitgeweken naar de rechtervleugel) Knops te snel af waarna Jeremy Cijntje kon scoren (87' ;1-1). Net voorafgaand aan deze gelijkmaker was Tibeau Swinnen van het veld gestuurd, de aanvoerder had binnen zes minuten spelen twee gele kaarten gekregen. Zijn laatste was voor het wegschieten van de bal nadat scheidsrechter Oostrom voor een overtreding had gefloten. Met een man minder kreeg Helmond Sport net in blessuretijd ook de tweede tegentreffer te incasseren, na een corner kon Joël Zwarts uit de draai doelman Van Gassel passeren (90'+1 ;1-2).

Aan het einde van de blessuretijd stond Helmond Sport zelfs met drie spelers minder op het veld, Joeri Poelmans kreeg zijn tweede gele kaart wegens protesteren, Koen Wesdorp ontving een directe rode kaart nadat zijn tegenstander na een luchtduel tegen de grond ging. Het is niet de eerste keer in de historie dat Helmond Sport drie spelers zag worden weggestuurd, in het seizoen 2006-2007 gebeurde dit al eens in een thuiswedstrijd tegen Veendam (voor Nelic, Buijs en Nieuwenburg, al werd de rode kaart voor laatstgenoemde in een later stadium nog geseponeerd).
Volgende week speelt Helmond Sport in en tegen Volendam, het team van ex-HS trainer Hans de Koning vinden we terug op de veertiende plaats.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie): 
Stijn van Gassel; Maiky Fecunda, Bart Meijers, Nick de Louw, Kjell Knops ; Tibeau Swinnen, Jordan van der Gaag (81’ Koen Wesdorp), Odysseus Velanas ; Joeri Poelmans, Arne Naudts, Diego Snepvangers (69’ Dean Koolhof).
Geel: Poelmans (79’ ;neerhalen tegenstander), Swinnen (80’ ;neerhalen tegenstander), Swinnen (86’ ;bal wegtrappen), Knops (89’ ;neerhalen tegenstander), Poelmans (90’+2 ;protesteren) .
Rood: Swinnen (86’ ;twee maal geel), Poelmans (90’+2 ;twee maal geel) en Wesdorp (90’+5).
Op de bank en niet ingevallen: Bram Zwanen, Maikel Verkoelen, Juul Respen, Jamie Watt (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Afwezig: Sprangers, George, Janzen, Brusselers, Verkennis, Edwards, De Braal, Muzaqi, Ibrahim en Van Horne (allen geblesseerd).