08 april 2016
Helmond Sport 1-1 Sparta Rotterdam
GS Staalwerken Stadion

Spektakel tegen Sparta eindigt onbeslist

Spektakel tegen Sparta eindigt onbeslist

 

In een uiterst sfeervol Lavans Stadion heeft een door vele blessures geteisterd Helmond Sport de aanstaande kampioen Sparta op een 1-1 gelijkspel gehouden. De Rotterdammers hadden gedurende de hele wedstrijd een veldoverwicht, maar op de counter had het team van Remond Strijbosch minstens zoveel uitzicht op een zege.
 

Basisplaats voor Jeroen Verkennis

De vele blessures zorgden voor een verrassing in de basisformatie, de pas 17-jarige Jeroen Verkennis (hij speelde vorige week in de uitwedstrijd tegen FC Dodrecht al een paar minuten mee in de slotfase) stond opgesteld als rechtsback waar hij prima overeind bleef tegen het Rotterdamse geweld. Markiet nam plaats in het centrum, Edwards schoof door naar het middenveld waar hij veelal te maken had met de zeer aanvallend ingestelde Paco van Moorsel.

Spectaculair begin

Terwijl een gedeelte van zowel de Helmondse als de Rotterdamse fans nog bezig waren om een plek te vinden in het met 3.654 toeschouwers goed gevulde stadion, was de wedstrijd al in vuur en vlam. De Spartanen, voor wie dit de avond van de jarenlang verwachte promotie naar de eredivisie kon worden, begonnen furieus en drukte HS ver terug. Een "weg-is-weg" trap van Carlo de Reuver vanaf de rand van het eigen strafschopgebied zou echter de assist vormen voor een verrassende Helmondse voorsprong. De beide bewakers van Kerk (Dumfries en Dougall) weigerden in te grijpen, waarna de huurling van Utrecht vanaf de middellijn vrij naar Sparta doelman Kortsmit kon opstomen. Kerk maakte dit buitenkansje koelbloedig af, met zijn zesde treffer van het seizoen is hij momenteel clubtopscorer (4' ;1-0).

Het Rotterdams antwoord liet niet lang op zich wachten, twee minuten later schoot Paco van Moorsel hard tegen (de onderkant van) de lat. Helmond Sport zou in de daaropvolgende fase nauwelijks in staat blijken om de bal in de ploeg te houden, de gelijkmaker kwam daarom niet onverwacht. Deze viel echter wel op een moment dat Kevin Visser geblesseerd op de grond lag, voor Van Moorsel (assist) en doelpuntenmaker Brogno was dat geen reden om de aanval af te breken (26' ;1-1).

Meer evenwicht    

Naar het einde van de eerste helft kroop HS wat vaker uit de schulp, Kerk werd in kansrijke positie ondersteboven gelopen (scheidsrechter Makkelie liet dit onbestraft), dezelfde Kerk schoot even later van dichtbij net over. Ook na de rust was de eerste doelkans voor de thuisclub, De Reuver zag zijn inzet vanaf een meter of zes nog tegen de doelman gaan. De Spartanen hadden de tweede helft nog wel meer balbezit, maar qua kansenverhouding was de wedstrijd in evenwicht gekomen. Opnieuw Kerk en Markiet (kopbal na corner) hadden HS op voorsprong kunnen brengen, daarentegen behoedden een paar prima reddingen van doelman Van der Steen HS voor een achterstand.

De grootste kans van de wedstrijd was tien minuten voor tijd voor Mounir el Allouchi. Scheidsrechter Makkelie (die tot dan toe zeker niet in Helmonds voordeel had gefloten) zag een (overbodige) overtreding van invaller Rick Ketting op Kerk in het strafschopgebied, maar de haastig genomen penalty werd over geschoten, Ook in de vijf minuten durende blessuretijd (waarin A-junior Marijn van Heugten zijn debuut maakte in het eerste elftal) werd er niet meer gescoord.

Stand en volgende wedstrijd   

Sparta krijgt a.s. maandagavond een nieuwe kans om de titel te grijpen in de Jupiler League, bij winst op het eigen kasteel tegen Jong Ajax is dat een feit. Helmond Sport speelt op dat moment in Groesbeek tegen Achilles '29, waar alleen een zege de kans op playoff deelname levend houdt. In de resterende vier wedstrijden moeten namelijk nog zowel FC Den Bosch, Telstar als MVV worden ingehaald.
 

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Jeroen Verkennis, Gévero Markiet, Stephen Warmolts, Gillian Justiana - Kevin Visser, Steven Edwards, Roel van de Sande - Gyrano Kerk, Carlo de Reuver (76' Thomas Schilders), Mounir el Allouchi (89' Marijn van Heugten).
Geel: Justiana (26'), Van de Sande (42') en Edwards (60'), allen voor neerhalen tegenstander.
Op de bank en niet ingevallen: Tim Rerimassie, Nick de Louw, Colin van Gool, Sven van de Kerkhof en Stijn van Gassel (keeper).
Afwezig: Cortie, Heerings, Strijbosch, Koot, Vicento, Fecunda en Van Nuland (allen geblesseerd).

Helmond Sport - Sparta Rotterdam 8 april 2016