08 mei 2017
Helmond Sport 4-2 Almere City FC
GS Staalwerken Stadion

Uitzicht op tweede ronde na 4 goals in 20 minuten

Helmond Sport heeft zich een goede uitgangspositie verworven voor het behalen van de volgende ronde van de play-offs. In het Lavans Stadion werd het heenduel in de eerste ronde met 4-2 gewonnen van Almere City, twintig minuten voor tijd keek het team van Roy Hendriksen echter nog tegen een 0-2 achterstand aan.

De Helmondse trainer was in het trainingskamp in Zeist niet tot opzienbarende aanpassingen gekomen in zijn elftal. In vergelijking met de competitiewedstrijd tegen Almere van slechts tien dagen geleden was de enige mutatie op de rechtsachter positie (de nu weer volledig herstelde Verkennis i.p.v. Fecunda). Helaas was ook het Helmondse spel voor de rust van vergelijkbaar niveau, in aanvallend opzicht lukte er nauwelijks iets. Braber en Ten Den waren de enigen die dreigend waren voor Almere-doelman Chiel Kramer, en scheidsrechter Manschot loste het meest hachelijke moment voor de Flevolanders op door een handsbal in het eigen strafschopgebied weg te wuiven.

Twee minuten later viel de treffer aan de overzijde, na een voorzet van spits Sherjill Mac-Donald kon Gaston Salasiwa van dichtbij intikken (28' ;0-1). Kort voor de rust kwam HS goed weg toen de normaliter beste speler van Almere Soufyan Ahannach vrij voor Van Gassel verscheen. Na de rust zagen de 2.031 toeschouwers hoe het spelbeeld drastisch veranderde, de komst van clubtopscorer Jordy Thomassen had daar zeker iets mee van doen. Veel enthousiasme en minstens zoveel opportunisme zorgden voor heel wat scrimmages in het vijandelijke strafschopgebied, maar de eerste de beste kans van de gasten na de rust trof wel doel (69'; 0-2). Rick ten Voorde leek de persoon te zijn die de terugwedstrijd een formaliteit zou maken, maar in de laatste twintig minuten werd alles op zijn kop (HS was ook daadwerkelijk kopsterk) gezet.

Ten Den opende de achtervolging met een rake kopbal op een voorzet van Thomassen (71' ;1-2), de gelijkmaker kwam van de voet van Braber na een verre ingooi van Justiana (74' ;2-2). Een schitterende kopbal van Jordy Thomassen bracht HS op voorsprong (82' ;3-2), en deze voorsprong werd confortabel toen Edwards een penalty (Ten Den werd bij een vrije trap wel erg opzichtig door Matalski vastgehouden) benutte (90' ;4-2).

Vrijdag om 20.45h volgt in Almere de return. Mocht Helmond Sport er dan in slagen om deze voorsprong succesvol te verdedigen, volgt op donderdagavond 18 mei de thuiswedstrijd in de tweede ronde van de play-offs tegen de nummer zeventien van de eredivisie.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel - Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld (84' Yaël Eisden), Gillian Justiana - Steven Edwards, Robert Braber, Jason Bourdouxhe - Giovanni Hiwat (46' Jordy Thomassen), Teije ten Den, Furhgill Zeldenrust.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Sam Strijbosch, Maiky Fecunda, Marijn van Heugten, Nick de Louw, Wietse van Lankveld, Bram Zwanen, Stefan Tielemans en Joris van Gerwen (keepers).    
Afwezig: Kaya, Höcher, De Boom, Janzen, Verkoelen en Vicento (allen geblesseerd).