08 september 2019
Helmond Sport 1-0 FC Eindhoven
GS Staalwerken Stadion

Invaller Bodi Brusselers beslist de derby!

Helmond Sport heeft de eerste zege van het seizoen behaald. Uitgerekend in de derby van Zuidoost Brabant zorgde invaller Bodi Brusselers er met een prachtig schot voor dat de drie punten in Helmonds bezit bleven. 
 

Trainer Wil Boessen had zijn basis voor deze altijd beladen confrontatie met de blauw-witten behoorlijk omgegooid. Zo was Nick de Louw zijn plek in het centrum van de verdediging kwijtgeraakt aan Daan Klomp, op de plaats van de geblesseerde middenvelder Orhan Džepar kon Jeff Stans zijn debuut maken. Verder was Robert Mutzers uit de ploeg gelaten ten gunste van Sander Vereijken. Laatstgenoemde speelde echter als rechtsbuiten, Dean Koolhof was nu de verrassende nummer tien (al staat dit getal wel op de achterkant van zijn shirt). Verder was de 4-4-2 formatie omgetoverd in 4-3-3, maar in dit systeem kwam Helmond Sport in de openingfase nauwelijks aan voetballen toe. 

FCE_1_2.jpg

De gasten deden echter vrij weinig met dit balbezit, en moesten toezien hoe Helmond Sport toch de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Spits Givan Werkhoven zag zijn inzet echter gestuit door doelman Ruud Swinkels. Deze Eindhovense goalie werd wat later in de eerste helft bijna (of wellicht helemaal) gepasseerd door een inzet van zijn eigen ploeggenoot Valentino Vermeulen. Fox Sports was weliswaar op volle oorlogssterkte aanwezig in het SolarUnie Stadion in dit eredivisieloze weekend, maar de VAR's waren niet 'afgedaald' naar de Keuken Kampioen Divisie. Zodoende kon er geen uitsluitsel worden gegeven of Karim Essikal de bal op of achter de lijn had weggehaald.

Wat wel duidelijk te constateren was, Helmond Sport had zijn verdedigende stellingen volledig verlaten, en onderstreepte dat nadrukkelijk middels kopballen van het centrale verdedingsduo Klomp (corner) en De Regt (vrije trap). De tweede helft begon daarentegen echter op dezelfde wijze als de eerste, de gasten speelden vrijwel continu op vijandelijke helft. Na een paar wissels, gele kaarten en opstootjes, kwam het venijn weer terug in het Helmondse spel. FC Eindhoven kwam goed weg toen Joey Sleegers hands leek te maken bij het stuiten van de doorgebroken Koolhof. De Helmondse linksbuiten in Eindhovense dienst kwam in aanvallend opzicht nauwelijks in het stuk voor, dit te danken aan de Eindhovense rechtsback in Helmondse dienst Guus Joppen.

FCE-Joppen.jpg

Uitzondering hierop was de situatie een kwartier voor het einde van de wedstrijd. Uit een counter ingeleid door balverlies van invaller Bram Zwanen kwam Sleegers geheel vrij voor het doel van Stijn van Gassel, maar schoot over. Het waren de twee andere invallers aan Helmondse zijde die de wedstrijd zouden beslissen. Juul Respen schoof de bal in de voeten van Bodi Brusselers (afgelopen dinsdag in het oefenduel met Jong NAC ook al goed op dreef) die vanaf ruim twintig meter verwoestend uithaalde (85' ;1-0).

De goal van de voormalige huurling van NAC zette om iets voor twee uur het gehele stadion op zijn kop. De spandoeken opgehangen door de fanatieke fans op de Noordtribune hingen al de hele middag ondersteboven, dit uit protest tegen het ongebruikelijke aanvangsuur. Winst op 'FC040' vergoedt echter alles, of niet soms?

FCE_spandoek_censuur.jpg

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Guus Joppen, Ferry de Regt, Daan Klomp, Joeri Poelmans ; Tibeau Swinnen, Dean Koolhof, Jeff Stans (76’ Bram Zwanen) ; Sander Vereijken (79' Juul Respen), Givan Werkhoven, Diego Snepvangers (62' Bodi Brusselers).
Geel: Koolhof (59’ ;neerhalen tegenstander), Werkhoven (63’ ;opstootje), Boessen (65’ ;protesteren) en De Regt (66' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Nick de Louw, Robert Mutzers, Jeffrey Neral, Jeroen Verkennis, Daan Ibrahim, Kay van de Vorst, Senne Vits (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Geblesseerd: Orhan Džepar.

FCE_juichen.jpg