09 december 2016
FC Den Bosch 1-1 Helmond Sport
Stadion De Vliert

Helmond Sport naar play-offs na gelijkspel in Den Bosch

Helmond Sport naar play-offs na gelijkspel in Den Bosch

 

Helmond Sport heeft zich verzekerd voor een plek in de nacompetitie door in de tweede periode op de tweede plaats (achter VVV dat het ticket uit de eerste periode in zijn bezit heeft) te eindigen. Zenuwslopend was het echter wel, de talrijk meegereisde fans bleven tot het laatste fluitsignaal in onzekerheid of er een feestje kon worden gevierd.
 

Trainer Roy Hendriksen moest noodgedwongen een wijziging in de basis aanbrengen, Hocher was (net zoals twee weken geleden bij de uitwedstrijd in Breda) ziek thuis achter gebleven. Janzen kwam hierdoor weer terug in de basis (als linksback), Justiana schoof door naar het middenveld. Laatstgenoemde zorgde voor de eerste kans van de wedstrijd, zijn pass zette Thomassen vrij voor doelman Heemskerk. De ex-aanvaller van Den Bosch wist echter niet af te ronden, en zou in het verdere verloop van deze partij evenmin gelukkig zijn in zijn acties.

Helmond Sport had in de openingsfase duidelijk het initiatief (de thuisclub deed in die fase ook geen enkele poging om dit naar zich toe te trekken) maar dat ebte langzaam maar zeker weg. Uit de eerste Bossche corner (zeven minuten voor de rust...) kwam meteen de eerste kans, verdediger Santermans kopte van dichtbij op doel. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde ook een kopbal van spits Jort van der Sande voor talrijke hartkloppingen op het Helmondse uitvak.

Na de rust schakelde Helmond Sport over op een 4-3-3 formatie, Zeldenrust werd hierin rechtsbuiten, invaller Godee linksbuiten. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Eindhoven gaf deze tactische omzetting ditmaal geen positief effect, het niveau werd eigenlijk alleen maar minder. De Bossche ploeg maakte evenmin indruk, maar kwam toch op voorsprong. Een voorzet van invaller Damiano Schet werd door een andere invaller Arda Havar binnen getikt (76’ ;1-0).

Een rampscenario dreigde op dat moment, gezien de voorsprong van zowel VVV als Jong Ajax zou Helmond Sport zijn ticket voor de nacompetitie mislopen. Gillian Justiana zorgde echter voor een enorme opluchting door vanaf zestien meter de bal binnen te schieten (81’ ;1-1).
Na een zenuwslopende slotfase waarin Schet nog op de lat schoot, barstte na het laatste fluitsignaal van (de prima leidende) scheidsrechter Dieperink het feest zowel op het veld als op het uitvak los.

Helmond Sport staat met nog een wedstrijd (volgende week thuis tegen Jong Ajax) voor de winterstop op de zevende plaats in de Jupiler League. Aangezien zowel Jong Ajax als Jong PSV hoger in de ranglijst staan zou deze positie in de eindrangschikking goed zijn voor een plaats in de tweede ronde van de play-offs.
 

Opstelling Helmond Sport (1-4-4-2 formatie):
Ferhat Kaya - Maikel Verkoelen, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Ron Janzen - Steven Edwards, Robert Braber, Furhgill Zeldenrust, Gillian Justiana - Jordy Thomassen, Teije ten Den (46' Joey Godee).
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Sam Strijbosch, Jeroen Verkennis, Giovanni Hiwat, Shpend Hasani, Nick de Louw, Stijn van Gassel (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Höcher, Brulmans, Fecunda, Bourdouxhe, Vicento, Van Lankveld en Van Heugten (ziek/niet fit/geblesseerd).

FC Den Bosch - Helmond Sport 9 december 2016