09 december 2019
Jong AZ 4-1 Helmond Sport
AFAS Trainingscomplex

Helmond Sport na rust onderuit bij Jong AZ

Helmond Sport heeft in de voorlaatste uitwedstrijd van het kalenderjaar 2019 een ruime nederlaag geleden bij Jong AZ. In het eerste uur was het team van Wil Boessen zeker niet de mindere op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer, maar door vier(!) treffers van Zakaria Aboukhlal binnen 25 minuten kantelde de wedstrijd volledig.

Grote verrassing in de basis was Jeroen Verkennis. De laatste tijd werd de verdediger van origine al regelmatig gebruikt als pinchhitter, maar mocht nu voor het eerst als diepste spits zijn opwachting maken in de basis. De eerste Helmondse kans kwam echter van een 'andere' verdediger, Ferry de Regt kopte uit een corner net naast het doel van Rody de Boer. 

AZ_Swinnen.jpg

Het was een van de spaarzame hoogtepunten uit een tamelijk bloedeloze eerste helft, doelgevaar was er nauwelijks. In het eerste kwartier na de hervatting veranderde er hoegenaamd niets aan dit spelbeeld, maar daarna kregen de amper driehonderd toeschouwers toch nog enige compensatie voor het kou lijden. Na een vrije trap van Tijjani Reinders kon Zakaria Aboukhlal de bal ongehinderd binnen tikken (60' ;1-0).

AZ_Aboukhlal.jpg

Vijf minuten later was Jeroen Verkennis dichtbij de gelijkmaker, maar kon de voorzet van Tibeau Swinnen net niet voldoende van richting veranderen. Helmond Sport werd binnen een tijdsbestek van amper twee minuten nog een aantal keren dreigend. Dean Koolhof zag zijn inzet geblokt, een kopbal van Orhan Džepar ging net naast en Jeffrey Stans verzuimde de bal met het hoofd de juiste richting te geven.

AZ_Dzepar.jpg

Tegen het spelbeeld in, zorgde Zakaria Aboukhlal na een fraaie voorbereidende actie van Mohamed Taabouni er met zijn tweede treffer voor dat Helmond Sport tegen een grotere achterstand aankeek (73' ;2-0). Drie minuten later kwam de hoop bij Helmond Sport echter weer terug, Tibeau Swinnen joeg een strafschop in de kruising nadat Jeroen Verkennis door invaller Joey Jacobs was neergehaald binnen de beruchte lijnen (76' ;2-1).
Het bleek echter het laatste Helmondse wapenfeit te zijn. Nadat Ferry de Regt een onnodige overtreding had gemaakt op Kenzo Goudmijn, voltooide Zakaria Aboukhlal vanaf de penaltystip zijn hattrick met een 'Panenka' (84' ;3-1). Twee minuten later scoorde de ex-speler van (Jong) PSV zijn vierde treffer, Daan Klomp verzuimde adequaat in te grijpen, doelman Stijn van Gassel werd vervolgens omspeeld (86' ;4-1). 

AZ_Verkennis2.jpg

De Helmondse doelman voorkwam in blessuretijd een nog grotere nederlaag door een goede redding op een inzet van invaller Richard Sedlacek, en had geluk dat een schot van Mohamed Taabouni boven hem op de lat belandde. Helmond Sport gaat als voorlaatste in de Keuken Kampioen Divisie beginnen aan zijn laatste thuiswedstrijd voor de winterstop, vrijdag thuis tegen Go Ahead Eagles.

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Stijn van Gassel ; Guus Joppen, Ferry de Regt (aanv.), Daan Klomp, Joeri Poelmans ; Tibeau Swinnen, Jeff Stans ; Dean Koolhof (80' Givan Werkhoven), Sander Vereijken, Orhan Džepar (69' Robert Mutzers) ; Jeroen Verkennis.
Geel: Džepar (19' neerhalen tegenstander) en De Regt (83' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Kay van de Vorst, Jeffrey Neral, Juul Respen, Nick de Louw en Senne Vits (keeper).
Afwezig: Daan Ibrahim (ziek) en Bodi Brusselers, Diego Snepvangers, Bram Zwanen en Stefan Tielemans (allen geblesseerd).