12 april 2019
N.E.C. 3-2 Helmond Sport
Goffertstadion

Helmond Sport verliest in slotfase tegen NEC

Helmond Sport heeft vanavond de uitwedstrijd bij NEC met 3-2 verloren. Het team van Robby Alflen had in het Goffertstadion lange tijd uitzicht op een positief resultaat tegen de Nijmegenaren die voor hun laatste kans streden om nog een ticket voor de play-offs te bemachtigen.

Het duurde echter een hele tijd voordat de thuisclub het verschil kon maken. Vooral voor de rust maakten de 7.892 toeschouwers (minus de 64 Helmondse fans in het uitvak) hun afkeur over het povere spel luidkeels duidelijk. Met Randy Wolters en Jonathan Okita hadden de rood-groen-zwarten weliswaar twee kansen in de eerste tien minuten, maar even daarna was het Dylan George (vanavond had de huurling van FC Twente pas zijn eerste basisplaats) die vanaf twintig meter NEC-doelman Mattijs Branderhorst (die geen enkele reactie vertoonde) passeerde (12' ;0-1). 
Vervolgens duurde het ruim een kwartier voordat HS verdedigend in de problemen kwam, na een (overigens) onterechte corner moest Zwanen op de doellijn een zekere gelijkmaker van centrale verdediger Frank Sturing voorkomen. Die gelijkmaker kwam er op slag van rust alsnog, linksback Joeri Poelmans (vanavond dus weer terug op de positie waar hij het seizoen begon) kon een dieptepass op zijn directe tegenstander Randy Wolters (die halverwege de eerste helft van vleugel was veranderd) niet onderscheppen, de voormalige pupil van Robby Alflen (in zijn FC Utrecht periode) liet Stijn van Gassel geen kans (45' ; 1-1).

Na de hervatting had Helmond Sport het een stuk moeilijker tegen een veel agressiever NEC, en was het een kwestie van tijd voordat het onder de Nijmeegse druk zou bezwijken. Een kopbal van Josef Kvida (die hoog uitsteeg boven Steven Edwards, laatstgenoemde stond vandaag in het centrum van de verdediging, de net van een blessure herstelde De Louw en Janzen begonnen op de bank) vanaf vijf meter was het logische gevolg (53' ;2-1).
Dat Helmond Sport even later weer langszij kwam lag minder in de lijn der verwachtingen. Spits Arne Naudts zwoegde voor de zoveelste keer achter een vuurpijl uit de eigen verdediging aan, en wist centrale verdediger Frank Sturing zo in verlegenheid te brengen dat deze aan zijn schouder begon te hangen. Scheidsrechter Bijl besloot dat deze overtreding binnen het strafschopgebied was, zodoende kon aanvoerder Tibeau Swinnen vanaf elf meter scoren (57' ;2-2).

Met verdediger Ron Janzen voor de aangeslagen Jordan van der Gaag en Juul Respen voor doelpuntenmaker George, probeerde Helmond Sport in de slotfase het hoofd boven water te houden. Stijn van Gassel kon door twee reddingen binnen vijf seconden op schoten van Jonathan Okita zijn ploeg nog voor een achterstand behoeden, maar was een minuut later in de rebound na weer een fraaie redding kansloos op een inzet van Randy Wolters (80' ;3-2). Een Helmonds slotoffensief kwam er niet meer, na deze nederlaag blijft Helmond Sport op de voorlaatste plaats staan. Volgende week vrijdag staat de zware uitwedstrijd tegen Sparta op het programma.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Jeroen Verkennis, Steven Edwards, Bart Meijers, Joeri Poelmans ; Tibeau Swinnen, Bram Zwanen (83' Richelor Sprangers), Jordan van der Gaag (71' Ron Janzen) ; Dylan George (76' Juul Respen), Arne Naudts, Diego Snepvangers.
Op de bank en niet ingevallen: Daan Ibrahim, Maiky Fecunda, Maikel Verkoelen, Nick de Louw, Dion van Horne, Jamie Watt (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Geel: Edwards (43' ;neerhalen tegenstander), Van Gassel (72' ;tijdrekken) en Swinnen (83' ;neerhalen tegenstander).
Geblesseerd: Dean Koolhof, Kjell Knops, Dylan de Braal, Odysseus Velanas, Bodi Brusselers en Albian Muzaqi.