12 mei 2021
De Graafschap 0-0 Helmond Sport
Stadion De Vijverberg

Helmond Sport houdt stand bij De Graafschap

Helmond Sport heeft vanavond in Doetinchem voor een stunt gezorgd door De Graafschap in eigen huis op een gelijkspel te houden. De Superboeren liepen daardoor rechtstreekse promotie naar de eredivisie mis. Het team van Wil Boessen eindigt op de twaalfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Gra_Joppen2.jpg

Aanvoerder Guus Joppen speelde een ijzersterkte wedstrijd.

De Helmondse trainer had zijn formatie voor dit treffen flink aangepast. Niet alleen vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Sander Vereijken, maar vooral om een antwoord te hebben op de 3-5-2 formatie van de Superboeren. Orhan Džepar werd als centrale verdediger toegevoegd aan wat een vijfmans achterhoede werd, het middenveld had met Loukili en Van Keilegom een ongebruikelijke bezetting, Jordy Thomassen stond samen met Jelle Goselink in de spits.

Gra_Loukili.jpg

Karim Loukili speelde achter het spitsenduo Thomassen en Goselink.

Van onwennigheid aan Helmondse kant was in de beginfase echter geen sprake, het was juist De Graafschap dat zich geen raad wist met deze Helmondse variant. De Superboeren slaagden er niet in om aanvallend ook maar iets te bereiken, doelman Rowin Koot (kreeg vanavond zijn kans onder de lat) kon zich onmogelijk zo'n rustige ‘herintrede’ hebben voorgesteld. De eerste (en ook lange tijd enige) kans kwam op naam van Helmond Sport. Na een gewonnen kopduel van Jordy Thomassen kon Karim Loukili door op linkervleugel, waarna hij Jelle Goselink in scoringspositie bracht. De huurling van Almere City produceerde met zijn linkervoet echter een slap rollertje.

Gra_Goselink.jpg

Spits Jelle Goselink liet ook in de tweede helft een grote kans onbenut.

De thuisclub had dus al figuurlijk de bui zien hangen, maar werd even later ook nog overvallen door een echte (stort)bui. Het noopte scheidsrechter Dieperink na 38 minuten spelen om de wedstrijd te staken, de bal rolde nauwelijks meer. Na een onderbreking van ruim een uur kwamen beide ploegen weer terug op de op sommige plaatsen nog doorweekte grasmat. Nadat het weer al tijdens de wedstrijd volledig was omgeslagen, sloeg ook het spelbeeld om. In de resterende negen minuten van de eerste helft kreeg de thuisclub maar liefst vier kansen om de score te openen. Het dichtst bij een treffer was Ralf Seuntjens (samen met de veel beweeglijkere Daryl van Mieghem in de spits), maar zijn inzet van dichtbij raakte de paal. Helmond Sport slaagde er niet meer in om de bal in de ploeg te houden, dit kon niet alleen hebben gelegen aan het moeilijk te bespelen veld.

Gra_Prikken.jpg

Onderonsje met een grasprikker.

Ook na de rust (die om begrijpelijke redenen werd ingekort tot vijf minuten) was het De Graafschap wat de klok sloeg. Helmondse aanvallen waren spaarzaam, de verdediging stond vrijwel continu onder hoogspanning. Zo kwam Lance Duijvestijn met de schrik vrij toen hij 'in paniek' richting eigen doeI kopte, de bal ging slechts centimeters naast het doel van Koot. Laatstgenoemde hield Invaller Joey Konings tot tweemaal toe van scoren af, en zag ook hoe Jasper van Heertum en Daryl van Mieghem enorme kansen om zeep hielpen.
Naarmate de tijd vorderde werd de druk bij de thuisclub steeds hoger (de uitslag bij Go Ahead Eagles was immers al lang bekend) en daardoor het overleg steeds minder. Veelal werd er gekozen voor een lange bal naar de spitsen, maar met name Guus Joppen en Orhan Džepar wonnen in het luchtruim de nodige duels. Het wachten was toen meer op een bal die (vanuit Doetinchems perspectief) ‘goed’ viel.

Gra-Scrimmage.jpg

Van de Pavert (met zijn handen omhoog) ziet dat zijn kopbal in de handen van Koot belandt.

Op slag van het begin van de vijf minuten durende blessuretijd was het verdediger Ted van de Pavert die vrij voor doelman Koot op dook, maar ook hij liet deze kans op eeuwige roem liggen. Toen zelfs keeper Rody de Boer alleen nog maar in de voorhoede was te vinden, had Helmond Sport met een klein beetje overleg nog met een zege huiswaarts kunnen keren. Het besef dat het Doetinchemse doel verlaten was ontbrak echter bij de meeste spelers. De scherpte was er bij doelman Rowin Koot nog wel, in de allerlaatste minuut van de blessuretijd hield hij invaller Melvin Platje nog van scoren.

Gra_Koot.jpg

De avond begon bijzonder rustig voor doelman Koot, maar daar kwam gaandeweg flink verandering in.

Opstelling Helmond Sport (5-3-2 formatie):
Rowin Koot ; Boyd Reith, Guus Joppen, Alec Van Hoorenbeeck, Orhan Džepar, Dean van der Sluijs ; Arno Van Keilegom, Karim Loukili (85' Aaron Bastiaans), Lance Duijvestijn ; Jelle Goselink, Jordy Thomassen (72' Jessy Hendrikx).
Geel: Van Keilegom (90'+3 ; neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Gaétan Bosiers, Joël Roeffen, Juul Respen, Jeff Stans, Robin Mantel (keeper) en Stijn van Gassel (keeper).
Afwezig: Sander Vereijken, Maxime De Bie, Kay van de Vorst en Dani Theunissen (allen geblesseerd).