12 november 2022
Roda JC 0-1 Helmond Sport
Parkstad Limburg Stadion

Eerste uitgoal clubtopscorer Martijn Kaars goed voor drie punten in Kerkrade

Helmond Sport heeft vanavond in het Parkstad Limburg Stadion een verrassende zege geboekt op Roda JC. Het team onder leiding van interim-hoofdtrainer Tim Bakens stond het grootste gedeelte van de wedstrijd onder Limburgse druk, maar bezweek daar geen moment onder.

Roda_VanderEynden.jpgFlor Van den Eynden leverde wederom een prima wedstrijd af

Het was vanavond het derde optreden van Tim Bakens als eindverantwoordelijke, waarbij hij steeds voor dezelfde basis koos. “Na de wedstrijd tegen MVV heb ik wel serieus overwogen om wat wijzingen aan te brengen, maar heb ik uiteindelijk deze elf de kans te geven om zich te revancheren”. In de eerste helft kwam dat nog niet helemaal uit de verf. De thuisclub had voortdurend het initiatief, maar daar moet wel meteen aan worden toegevoegd dat de geel-zwarten daar vaak geen raad meer wist. Wel had het team van ex-HS trainer Jurgen Streppel al in de openingsfase een enorme kans, op aangeven van Bryan Limbombe miste Arjen van der Heide. Daarnaast was de bij een corner mee naar voren gekomen boomlange centrale verdediger Ted van de Pavert dichtbij de 1-0 en dat gold ook voor Dylan Vente. De topscorer van de KKD wist de voorzet van ex-HS speler Boyd Reith echter niet op zijn waarde te schatten, vanaf zeven meter ging de bal hoog over het doel van Havekotte.

Roda_Havekotte.jpgDoelman Havekotte deed het prima op de lijn.

Deze drie Limburgse doelkansen vielen allen in de eerste twintig minuten, daarna stelde Helmond Sport in defensief opzicht orde op zaken. Van ‘open huis voetbal’ zoals vorige week in Maastricht was geen sprake meer. Naar Helmondse mogelijkheden was het voor de rust echter zoeken met een vergrootglas, en ook dan was er niet meer te ontdekken dan een (geblokt) schot van Martijn Kaars, die ook nog twee corners mocht nemen. 

Roda_Kaars.jpgMartijn Kaars rent weg na zijn treffer; vieren met Helmondse fans kon echter niet.

De thuisclub was onder een hels fluitconcert de rust ingegaan (een fantasieloos genomen corner net voor affluiten was de druppel die de emmer voor het thuispubliek deed overlopen), maar zou in het begin van de tweede helft nog meer hoon over zich heen krijgen. Helmond Sport werd in deze fase namelijk een tweetal keer gevaarlijk, wat ook nog eens de openingstreffer opleverde. Opvallend genoeg was het Lieftink die een belangrijke rol speelde bij beide situaties. Eerst bracht hij Håkon Lorentzen in stelling, maar de inzet van de Noor werd geblokt. Een minuut later wist Martijn Kaars de assist van Lieftink wel af te ronden (56’ ;0-1), het was de eerste uitgoal voor de Helmondse clubtopscorer.

Roda_Arias.jpg

Jafar Arias deed het laatste half uur mee, wat hem zichtbaar zwaar viel.

Met de moed der wanhoop probeerde het team van Jurgen Streppel deze achterstand goed te maken, maar afgezien van de 29e minuut waarin eerst doelman Havekotte en daarna Lieftink op de lijn redding moesten brengen, wist het nauwelijks iets te creëren. Tim Bakens kon zodoende zijn tweede zege in drie wedstrijden bijschrijven. “Waar we vorige week slecht in waren, met name in de omschakeling naar balbezit tegenstander, functioneerden we vandaag prima. In aanvallend opzicht was het daarentegen minder. Tijdens de wedstrijd heb ik overwogen om al snel te wisselen, maar ben uiteindelijk blij dat de basis toch overeind is gebleven. In de wedstrijd tegen De Graafschap zal ik niet meer voor dezelfde basis kiezen, schorsingen maken dat namelijk onmogelijk….’’
 

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken (85’ Emir Terzi), Tom Beugelsdijk, Flor Van den Eynden, Bryan van Hove; Michael Chacon, Elmo Lieftink; Arno Van Keilegom (90’+5 Marcus Scholten), Håkon Lorentzen (85’ Robin van der Meer), Gaétan Bosiers (65’ Jafar Arias); Martijn Kaars.
Geel: Chacon (29’ ;opstootje), Beugelsdijk (35’ ;neerhalen tegenstander) en Van Vlerken (38’ ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Jarno Lion, Gabriël Çulhacı, Dylan Dassy, Wassim Essanoussi, David Mistrafović en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Afwezig: Eros Maddy, Peter van Ooijen, Jelle Goselink, Daniël Breedijk, Chris Kalukila en Dylan van Diepen (allen geblesseerd).