13 maart 2017
Helmond Sport 0-2 De Graafschap
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport maakt geen vuist tegen De Graafschap

Helmond Sport heeft de thuiswedstrijd tegen De Graafschap met 0-2 verloren, het was al de negende nederlaag voor het team van Roy Hendriksen sinds het veilig stellen van het playoff-ticket. De Superboeren waren in deze matige bezochte partij (1.011 toeschouwers) nauwelijks de betere ploeg, maar gingen wel duidelijk beter om met de zeer spaarzame kansen.
 

Aan de aftrap verscheen Helmond Sport met exact dezelfde spelers als afgelopen vrijdag in Volendam, clubtopscorer Jordy Thomassen fungeerde in deze formatie als een pure middenvelder. Vanuit deze positie tekende hij voor de eerste gevaarlijke actie van de wedstrijd, na een fraaie solo bood hij Justiana een schietkans die werd gestopt door Graafschap-keeper Filip Bednarek. Een hoopvol begin, maar vier minuten later keek HS desondanks tegen een achterstand aan. Bryan Smeets wist vanuit een zeer moeilijke hoek de bal in de kruising te schieten (7' ;0-1).
Wat volgde was een eerste helft waarin HS nauwelijks aan (combinatie-)voetbal toekwam. De Graafschap was duidelijk meer aan de bal, maar wist niet gevaarlijk te worden, tot drie minuten voor de rust. Een fraaie assist van de Poolse spits Piotr Parzyszek gaf Anthony van den Hurk de mogelijkheid om vrij voor Kaya te scoren (42' ;0-2).

Na de hervatting gooide Hendriksen zijn speelwijze om, Thomassen schoof door naar de spits, verdediger Verkennis werd ingewisseld voor middenvelder Sam Strijbosch. In deze 3-3-4 formatie werd het spelbeeld zeker anders, Helmond Sport was nu veel en veel vaker op vijandelijke helft te vinden. Kansen waren er echter nauwelijks, lange tijd was een inzet van Ten Den (net naast) op een voorzet van Sam Strijbosch het meest gevaarlijke moment. Net voor het einde van het officiële speeltijd was Strijbosch zelf het dichtst bij de tegentreffer, hij lobte de bal zuiver over de uitgelopen keeper Bednarek maar deze werd net voor de doellijn door een verdediger weggewerkt.

Helmond Sport blijft na deze nederlaag op de twaalfde plaats staan in de Jupiler League. Een positie die in de eindrangschikking recht geeft op de tweede ronde van de playoff's lijkt met nog acht wedstrijden te spelen niet meer haalbaar.
A.s. vrijdag wacht de moeilijke uitwedstrijd bij de nummer vier van de Jupiler League Jong PSV.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Ferhat Kaya - Jeroen Verkennis (52' Sam Strijbosch), Stephen Warmolts, Ron Janzen, Gillian Justiana - Steven Edwards, Jordy Thomassen, Jason Bourdouxhe (84' Yaël Eisden) - Giovanni Hiwat (72' Max de Boom), Teije ten Den, Furhgill Zeldenrust.
Geel: Verkennis (20' ;neerhalen tegenstander), Edwards (84' ;neerhalen tegenstander) en Janzen (90' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Robert van Koesveld, Stijn van Gassel (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).          
Afwezig: Höcher (ziek), Braber, Verkoelen, Fecunda en Vicento (allen geblesseerd).