13 november 2020
Helmond Sport 2-1 Excelsior Rotterdam
GS Staalwerken Stadion

Eerste thuiszege Helmond Sport

Helmond Sport heeft vanavond in het SolarUnie Stadion een 2-1 overwinning geboekt op Excelsior. Anders dan deze eindstand doet vermoeden, kwam deze eerste thuiszege van dit seizoen relatief eenvoudig tot stand, de gasten konden geen enkele aanspraak maken op meer.

Onder het toeziend oog van de camera’s van Fox Sports plus nog een gering aantal (paar) ogen van de luttele aanwezigen in het SolarUnie Stadion, startte het team van Wil Boessen in een iets gewijzigde samenstelling. Guus Joppen nam de plaats over van Orhan Džepar in het centrum van de verdediging, een positie waar hij veelvuldig te maken kreeg met Elías Már Ómarsson, de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. Deze IJslandse spits scoorde afgelopen dinsdag nog drie keer tegen TOP Oss (bracht daarmee zijn totaal op dertien goals), maar was vanavond veel minder dominant aanwezig. Dat gold eigenlijk ook voor zijn teamgenoten, Excelsior leek niet meer op de ploeg die Helmond Sport dit seizoen al tweemaal (oefen en beker) had verslagen.

Exc_Reith.jpg
Rechtsback Boyd Reith in duel met Brandon-Ormonde Ottewel. Laatstgenoemde stond in het seizoen 2017-2018 onder contract bij Helmond Sport, maar zou door een zware blessure slechts 39 minuten in competitieverband uitkomen. Vanavond stond hij in de ploeg van Marinus Dijkhuizen als linksbuiten opgesteld, in Helmond is hij bekend als linksback.

Voor het eerste Helmondse doelgevaar was het ruim een kwartier wachten, Karim Loukili schoot vanuit een scherpe hoek tegen Excelsior-doelman Alessandro Damen. Twee minuten later was het eerste hachelijke moment bij het andere doel, Elías Már Ómarsson kwam echter net een paar centimeter te kort om de voorzet van Reuven Niemeijer binnen te koppen. Koppend scoren lukte Helmond Sport-spits Jelle Goselink wel (zie onderstaande foto), uit een corner van Dean van der Sluijs werd de huurling van Almere City volledig vrij gelaten (27’ ;1-0).

Exc_Goselink_1-0.jpg
Drie minuten later nam Sander Vereijken vanaf twintig meter Alessandro Damen onder vuur, ten teken dat Helmond Sport het betere van het spel had en hield. In de blessuretijd van de eerste helft wist Goselink nogmaals de bal in het net te plaatsen, ditmaal echter vanuit buitenspelpositie. Stijn van Gassel verrichtte pas in de 47e minuut van de eerste helft zijn eerste significante redding, nadat Reuven Niemeijer vrij voor hem was opgedoken.

In de beginfase van de tweede helft hadden de gasten hun sterkste periode, maar daarna waren de verhoudingen op het veld weer ‘hersteld’. Sander Vereijken had de 2-0 op de schoen als uitvloeisel van een prachtige actie van Loukili. De verdubbeling van de voorsprong kwam er twee minuten later toch, net zoals de eerste treffer ingeleid door een corner van rechts van de linksbenige Dean van der Sluijs. De volledig vrijstaande Guus Joppen kon koppend een assist geven op de evenmin gehinderde Jeff Stans (58’ ;2-0).

foto_Exc_juich.jpg

De aanvallers Jelle Goselink en Arno van Keilegom hadden beiden de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien, alvorens ze ongeveer tien minuten voor tijd gelijktijdig werden gewisseld. Hun vervangers Jordy Thomassen en Gaétan Bosiers deden niet voor hun onder, in die zin dat ook zij de kans op de 3-0 lieten liggen. De gasten kwamen niet meer aan een serieus slotoffensief toe, maar diep in de blessuretijd behaalde “de zoon van Ómars” nog wel een persoonlijk succes. Zijn veertiende treffer van het seizoen was echter ‘too little, too late’ voor het team van Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen (90’+4 ;2-1).

Exc_Goselink.jpgAlmere City-huurling Jelle Goselink scoorde vanavond zijn derde treffer voor Helmond Sport en is daarmee clubtopscorer.

Helmond Sport stijgt door deze winst, na een reeks van vijftien wedstrijden zonder thuiszege, naar de vijftiende plaats van de Keuken Kampioen Divisie. Volgende week vrijdag staat de uitwedstrijd tegen het een plaats hoger geklasseerde Jong FC Utrecht op het programma.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Boyd Reith, Alec Van Hoorenbeeck, Guus Joppen (86' Maxime De Bie), Dean van der Sluijs ; Lance Duijvestijn, Jeff Stans, Sander Vereijken ; Arno Van Keilegom (82' Gaétan Bosiers), Jelle Goselink (82' Jordy Thomassen), Karim Loukili (78' Orhan Džepar).
Op de bank en niet ingevallen: Juul Respen en Rowen Koot (keeper).
Geel: Joppen (42' ;neerhalen tegenstander), Vereijken (90'+2 ; neerhalen tegenstander) en Stans (90'+2 ;opstootje).
Afwezig: Dani Theunissen, Kay van de Vorst, Berk Cetin en Robin Mantel (keeper).