14 april 2017
Helmond Sport 2-1 NAC Breda
GS Staalwerken Stadion

Verdiende zege op NAC Breda

Helmond Sport heeft in het Lavans Stadion een verdiende 2-1 zege geboekt op NAC, het is de tweede thuiszege op rij voor het team van Roy Hendriksen. De 2.211 toeschouwers zagen hoe de thuisclub naliet om de wedstrijd al vroegtijdig te beslissen tegen de in de eerste helft ronduit pover spelende Bredanaars, maar dat had wel als positief bijeffect dat het tot de laatste seconde spannend bleef voor het na de winterstop niet bijster verwende thuispubliek.

Vanavond viel er echter weinig te klagen over de amusementswaarde, al voor de rust schiep HS zich een tiental(!) doelkansen. Deze kwamen dan ook nog eens tot stand zonder de geschorste clubtopscorer Jordy Thomassen, Teije ten Den was nu de centrale spits in een driemansvoorhoede. De huurling van Go Ahead Eagles was ook degene die het kansenfestival opende met een kopbal, gevolgd door een schot van Edwards met links, een kopbal van Braber uit een vrije trap van Zeldenrust, Ten Den zelf weer, Zeldenrust en vervolgens twee maal Braber.

Voor diegene die hebben meegeteld, de achtste kans resulteerde dan eindelijk in de meer dan verdiende voorsprong. Een vrije trap van de voet van Zeldenrust werd door Edwards hard achter NAC-goalie Jorn Brondeel gekopt (39' ;1-0). Zeldenrust zou op slag van rust nog tweemaal oog-in-oog komen met deze Belgische doelman, maar slaagde er niet in om een vrije hoek te vinden.

De tweede helft startte net zoals de eerste eindigde, Helmond Sport kreeg binnen de minuut via Bourdouxhe de kans om de voorsprong te verdubbelen. Een andere Belg, Cyriel Dessers, zou na 55 minuten spelen de eerste speler zijn die dreigend voor Stijn van Gassel verscheen. Twee minuten was er wederom sprake van een dreigende situatie in het Helmondse strafschopgebied, rechtsbuiten Giovanni Korte werd in extremis al dan niet reglementair van scoren afgehouden. Een minuut later was het Stijn van Gassel die met een prima redding een kopbal van ex-Lokeren speler Dessers onschadelijk maakte.

Juist in deze fase van de wedstrijd waarin NAC voor het eerst liet zien dat het nog aanspraak probeert te maken op een rechtstreeks ticket voor de tweede ronde van de playoffs, kreeg het de tweede treffer tegen. Ten Den leek zichzelf na aanname van de bal met de borst in een te moeilijke hoek te hebben gemanouvreerd, maar wist toch het net te vinden achter de ex-keeper van Lierse SK (60' ;2-0).
NAC wist echter toch nog aan te zetten voor een sterk laatste half uur. Het was de wederom de Belg Dessers (de Belgische inbreng bij NAC mag in het algemeen genomen wat hoger worden ingeschat dan de huurlingen van Manchester City) die eerst tegen de paal kopte, om drie minuten later de aansluitingstreffer op zijn naam te zetten (79' ;2-1). Verder liet Helmond Sport het niet komen, het zou zichzelf daarmee ook ernstig tekort hebben gedaan.

Helmond Sport stijgt na deze zege naar de twaalfde plaats in de Jupiler League. Maandagmiddag om half drie moet het deze positie verdedigen (in wederom een thuiswedstrijd) tegen FC Den Bosch dat drie punten minder heeft in de ranglijst.
 

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel - Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Gillian Justiana - Robert Braber (83' Yaël Eisden), Steven Edwards, Jason Bourdouxhe - Giovanni Hiwat (87' Max de Boom), Teije ten Den, Furhgill Zeldenrust.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Sam Strijbosch, Nick de Louw, Maiky Fecunda, Wietse van Lankveld, Marijn van Heugten, Stefan Tielemans en Joris van Gerwen (keepers).      
Afwezig: Thomassen (geschorst), Kaya, Janzen, Verkoelen en Vicento (allen geblesseerd).